Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I

Autor: Dan Mazilu | 1 martie 2013

Pe 12 februarie, anul acesta, am dat o fugă până în Ungaria la o scurtă prezentare a produselor Shimano pentru anul viitor. Da, nici nu am început bine sezonul şi compania japoneză deja ne oferă un preview asupra produselor 2014.

Astăzi, de Mărţişor, am scapat de embargo şi suntem în măsură să dezvăluim câteva din secretele companiei. Veţi vedea că pentru unele componente sau grupe există diferenţe importante faţă de ce există pe piaţă în acest moment, iar pentru altele avem de a face doar cu modificări estetice sau chiar doar de logo. Fotografiile sunt de la faţa locului şi prezintă prototipurile, spre deosebire de imaginile de catalog care nu înfăţişează produsele reale.

Shimano Alivio şi Altus

Cele două erau grupele Shimano entry level, destinate cicliştilor începători dar care doreau calitatea unei mărci de prestigiu. Grupul Altus era singurul rămas pe 8 viteze (varianta de anul acesta) aşa că de anul viitor Altus vine pe 9 viteze asista de sistemul Mega 9. Grupele de componente vor fi disponibile pe 9 dar şi pe varianta „veche” cu 8 pinioane.

Pentru Shimano entry level tendinţa este spre mai multe viteze, în cazul de faţă 3x9. Schimbătorul spate pentru Altus dispune acum de tehnologia Low Profile Concept care îi oferă o protecţie mai bună faţă de obstacolele din teren. A nu se confunda cu Shadow, rezervat grupelor superioare, Low Profile Concept are un rol similar. Privit din spate, deraiorul pentru pinioane are o poziţie mai apropiată de interiorul bicicletei, deci mai puţin susceptibil să fie agăţat când trecem prin tufişuri dese sau crengi căzute.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Noul schimbător spate Shimano Altus cu Mega 9


Noutăţile pentru Altus se continuă şi cu o grafica nouă a textului, un aspect nou, facelift, dar şi un finisaj mai bun. Apoi continuăm cu noua manetă de frână de tip combo care integrează frâna şi shifterul schimbătorului într-un singur obiect montat pe ghidon. Important pentru Altus este faptul că lanţul grupului vine de la Deore, deci un upgrade considerabil. Fără modificări avem butucul pedalier care rămâne clasic, pe pătrat.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Shifterul si maneta de frână combo pentru grupul Altus


Shimano Deore

Grupul Deore vine cu noutăţi prin designul împrumutat de la noul DynaSys pe 10 viteze, pentru schimbătorul spate şi faţă. Grupul dispune de Hollowtech II iar marea noutate constă în faptul că avem acum opţiunea pentru două foi şi o singură variantă de dinţi 38-24T. Patina schimbătorului faţă este uşor diferită. Această schimbă acum mai uşor şi datorită noului arc şi geometriei modificate a pârghiilor. Îmbunătăţirile sunt totuşi doar de ordin funcţional.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Angrenajul faţă Deore cu opţiunea pentru doar două foi


Noul Deore pentru 2014 dispune de tehnologia Direct Mount. Datorită faptului că unii producători de cadre au început fabricarea lor folosind această tehnologie, Shimano trebuie să ţină pasul. Direct Mount presupune un nou tip de ureche a schimbătorului spate, de o altă formă şi care permite o scoatere mai uşoară a roţii. Însă schimbătoarele spate din veche generaţie nu vor putea fi instalate pe aceste noi cadre. Aici vine Direct Mount-ul de la Shimano care permite instalarea unui deraior spate Deore 2014 pe ambele tipuri de cadre.

Tot la capitolul noutăţi menţionăm tehnologia Shadow Plus disponibilă ca opţiune pe noile schimbătoare Deore. Shadow Plus este modul prin care Shimano limitează mişcarea spre înainte a cuştii schimbătorului, limitând astfel efectul de „chain slap”. Prin introducerea sa la grupul Deore, Shadow Plus devine disponibil la un preţ accesibil.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Noul schimbător spate Deore cu tehnologie Shadow Plus (dreapta) şi normal, fără (stânga)


Frânele Deore dispun de un design mai rafinat, dar cel mai important este faptul că aerisirea lor se face acum extrem de uşor. Atât de uşor încât o vei putea face şi acasă deşi producătorul recomandă ca doar personalul calificat să facă acest lucru. Pentru 2014 discurile de frână Deore vor beneficia de tehnologia Ice Tech care implică o uzură mai lentă a plăcuţelor de frână datorită temperaturii mai mici la care vor funcţiona.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Etrierul Deore cu bleeding extrem de facil


Nou pentru manetele de frână Deore este că acum dispun de reglaj pentru reach ce poate fi acţionat doar cu un tool. La fel de nou este şi faptul că butucii vor exista doar pe varianta pentru frână pe disc Center lock. V-brake-ul este de domeniul trecutului. Legat de ax, dacă înainte aveam disponibil doar ax-ul de 9mm, acum seria Deore dispune şi de E-Thru de 15mm faţă şi 12mm spate.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Maneta de frână, imprumută şi aceasta din designul suplu al XTR-urilor


Apoi vom vedea pe piaţă şi un nou set de roţi. Deşi acesta nu se încadrează strict la Deore preţul va fi cam pe acolo. MT35 va fi disponibilă în toate cele 3 dimensiuni de roţi 26”, 27,5” si 29” iar numărul de spiţe va fi de 24/28. Butucul faţă este disponibil în variantele de ax 15mm E-Thru sau clasicul QR. Butucii sunt Center lock iar pentru jante vor exista şase variante de culori pentru autocolantele din dotare.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Roata spate MT35 pentru dimensiunea de 27,5"


Disponibilitatea pe piaţă a noilor componente Deore va fi în iunie 2013 pentru mtb şi iulie 2013 pentru trekking.

Shimano Claris

Pentru şosea nu putem vorbi momentan despre Ultegra, decat dupa 1 mai, însă vă putem spune că firma japoneză a înlocuit grupul 2300 entry level cu grupul 2400 căruia i-a dat şi un nume, Shimano Claris. Grupul este dedicat cicliştilor de şosea care acum îşi fac intrarea pe acest segment sau celor care vor să plece la o tură de trekking cu o bicicletă cu ghidon plat. Asta pentru că grupul beneficiază de manete de frână şi shiftere pentru ambele tipuri de ghidon: cursieră şi mtb/trekking.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Unitatea combo Shimano Claris pentru trekking


Claris dispune de transmisie dublă sau triplă pe 8 pinioane. Combinaţia clasică de dinţi este 50-34T şi 50-39-30T la care se adaugă o nouă opţiune compactă cu 46-34T. Apoi Shimano a introdus pentru schimbătorul faţă un arc cu tensiune moderată pentru a fi pe placul cicliştilor care doresc mai mult confort. Manetele de control folosesc designul împrumutat de la Tiagra şi Sora fiind uşor de acţionat din poziţia de mers.

Shimano New Product Presentation 2013-2014, partea I
Angrenajul Shimano Claris cu două foi 50-34T


Pentru versiunea cu ghidon pentru trekking Shimano Claris pune la dispoziţie mai multe variante de shiftere din care unele sunt integrate: shifter şi maneta de frână în acelaşi modul. Opţiunile sunt după cum urmează: pentru 10 viteze compatibilitate cu Shimano 105 şi Tiagra, pentru 9 viteze compatibilitate cu Shimano Sora şi pentru 8 viteze compatibilitate pentru Claris.

Reprezentant Shimano în România – Rom-Eurotrade
Raporteaza

10 Comentarii

Dan Mazilu
1 martie 2013 la 12:51
Este un ritm foarte alert, asa este. Este vorba de concurenta si de a fi primul care face ceva cu grija necesara pentru a nu dezvalui prea mult. Este un joc si il vedem in aproape toate domeniile "mainstream". Exceptie fac marcile de nisa ce fabrica produse cu adevarat fiabile si durabile, dar in cantitate mult mai mica, la un pret mult mai mare si fara atat tam-tam. Shimano nu face produse proaste. Dupa cum spune si Ciprian, istoria lor merge mult in urma insa si ei au intrat in jocul consumatorismului. Cel mai important insa, piesele de bicicleta sunt consumabile si te tin fix asa cum ai grija de ele
0
0
Mladen Brașovan
1 martie 2013 la 12:58
Îi un joc pe care noi consumatorii nu ar trebui să-l susţinem, ci din contră să-l penalizăm. Nu mi se pare o idee bună să fie lansate din ce în ce mai des când îs făcute calitativ să ţină doar până la următoarea lansare.
2 Bogdan Groza, Iancu Maries
0
Ciprian Burca
1 martie 2013 la 13:28 (editat)
mladen, ei lasa, ca gama de top a lui shimano de la saint-xt in sus, nu tin doar un sezon, sa fiim seriosi, nu are rost sa batem campii, ca si la sram de la x9 in sus, toate sunt ok, ce este sub e de mai proasta calitate.
0
0
Ciprian Burca
1 martie 2013 la 13:32
exact cum zice Dan, toate acum se fac in virtutea consumului si a castigurilor uriase, treaba cu : este criza, e o minciuna si un pretext, cum se faceau acum 20 de ani lucruri se pot face si acum, cum atunci nu dadea faliment nici un gigant, asa se poate si acum, doar ca manageri si actionarii isi doresc tot mai mult sa aibe bani multi pentru experimente, razboaie si alte nenorociri, planeta asta noi am distrus-o si o distrugem in continuare, prin nepasarea noastra fata ce regulile impuse de niste masoni avizi dupa bani.
1 Luka Lehel-György
0
Mladen Brașovan
1 martie 2013 la 14:16
... şi mai zici că eu exagerez. XD
1 Luka Lehel-György
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads