CNE #2 Thermal Enduro: despre nord-vestul cu suflet cald și sângele care curge vesel la vale prin venele localnicilor

CNE #2 Thermal Enduro: despre nord-vestul cu suflet cald și sângele care curge vesel la vale prin venele localnicilor

Autor: Maximilian Munteanu | 21 aprilie 2017

Hooo, nu te panica! Titlul ăsta cu aliterații nu e nici din ceva versuri de black metal și nici din știrile de la ora 5, ci doar o trimitere la o formulare haioasă a lui Mutzi din interviul de față. Cum care Mutzi? Mutzi a.k.a. Fabian Istvan de la Oradea, rider cu acte-n regulă și organizator al Thermal Enduro, cu siguranță unul dintre cele mai distractive concursuri de enduro din țară. Că doar nu vă imaginați că în fiecare primăvară mauntănbaichiștii enduriști merg la 1 Mai pentru că au cu toții bilet de tratament la Băile Felix și nu, nu avem nici etape programate la Amara, la Călimănești-Căciulata sau la Slănic Moldova.

Lăsând gluma deoparte, am fost leneș acum 3 ani și nu am scris despre prima ediție Thermal Enduro, la care m-am dus cu maestrul Petardă, dar ăla a fost poate cel mai distractiv road-trip din viața mea, de am făcut scurtă la maxilar de la atâta râs, iar toată buna dispoziție de weekend a avut categoric cu traseele faine și cu atmosfera lejeră de la fața locului. Mai mult nici nu e nevoie să spun. Dar cele trebuincioase pentru concursul din paradisul de leurdă de la Băile 1 Mai vi le spune omul meu Mutzi mintenaș:

Article Image 1

Yo Mutzi! Thermal Enduro e după colț și voi sunteți deja la a treia ediție de concurs. Spune-mi însă ce s-a întâmplat în 2015, anul de pauză!

Salut Maxi, salutare tuturor! Da, anul acesta suntem la a treia ediție, nu ne vine să credem că au trecut deja 4 ani de la primul eveniment și suntem foarte entuziasmați! În 2015, deși am anunțat evenimentul, a trebuit să renunț din cauza unor probleme personale și în perioada aceea eram singur cu organizarea, deci nici nu aveam pe cine sa deleg. Din păcate, nu am avut de ales. Important e ca până la urmă nu am renunțat și ne-am bucurat de succesul concursului din 2016!

Thermal Enduro este renumit pentru traseele flowy cu destul de multe sărituri. Ați modificat ceva în set up-ul de anul acesta sau ați rămas tot la cele 5 speciale consacrate?

Anul acesta am decis să rămânem pe traseele folosite și în 2016, pentru că am hotărât să înființăm și un club sportiv. Woodfellas (N.R. - ce nume mișto!), care ne-a mâncat puțin din timp, așa că am decis să păstrăm aceleași linii, dar am lucrat puțin la unele elemente și am adăugat câteva contrapante și alte detalii, pentru a face traseele mai jucăușe.

Mutzi știe să sară - foto: ADMR
Mutzi știe să sară - foto: ADMR

...și să și câștige! - foto: ADMR
...și să și câștige! - foto: ADMR


În special la prima ediție am avut câteva evenimente nedorite pe unele dintre săriturile din concurs. Ai vreun sfat pentru participanți din punctul acesta de vedere?

Da, din păcate la primul eveniment nici eu nu am fost pregătit corespunzător, în special din punct de vedere al marcajelor, așa că unii rideri, care nu au reusit sa memoreze traseele, s-au trezit cu „surprize”. Anul trecut marcajele erau deja cât se poate de evidente și asta a contat enorm de mult, lucru care s-a și văzut în lista aproape inexistentă a vătămaților. Participantilor pot să le spun doar să încerce să memoreze cât mai bine traseele, lucru care, de altfel, este esențial și pentru a scoate un rezultat cât mai bun, să fie atenți la marcajele de pe trasee și, dacă nu sunt siguri pe ei în ceea ce privește „cucerirea” unor obstacole, ar fi indicat să folosească liniile ocolitoare. Pe lângă asta, rog concurenții să fie atenți la starea lor fizica și psihică și, în cazul în care se simt obosiți, să evite experimentele sau sa le amâne până când se simt mai apți. Dealul nu se mută! :)

Bine spus, safety first! În trecut timpii de transfer au putut fi parcurși fără penalizare și de către rideri cu biciclete de downhill. Rămâne Thermal Enduro la fel de prietenos cu cei care nu au biciclete dedicate, dar își doresc să participe?

Timpii de urcare cred ca sunt suficienți pentru parcurgerea acestora chiar și cu bicicletele de downhill, de aceea probabil anul acesta vom introduce și penalizări. Mai mult pentru că încercăm să păstrăm o oarecare ordine. Dacă nu se pierde vremea prin pădure la cules de leurdă, nu văd de ce nu ar putea ajunge fiecare la start la momentul potrivit!

Fun and friends, cuvinte-cheie la Thermal Enduro! - foto: Thermal Enduro
Fun and friends, cuvinte-cheie la Thermal Enduro! - foto: Thermal Enduro


Corect! Ce tip de rider crezi că este avantajat pe traseele voastre de concurs? Care abilitate este cea mai importantă?

Hmmm... Aici cred că e împărțită treaba. Având în vedere că două dintre trasee sunt mai tehnice, iar porțiunile de pedală sunt și ele câteva, cred că sunt avantajați riderii cu plămâni și picioare și cei cu skill-uri bune în ceea ce privește elementele de sărituri, la fel și cei cărora nu le e frică de porțiunile abrupte. Deși „Camber” e singurul traseu abrupt, se poate pierde mult timp pe el! Cred ca cei care au experimentat puțin prin pumptrack-uri se vor descurca de minune. De aici și mini event-ul nostru în pumptrack-ul din pădurea Băile Felix.

Wow-wow-wow, stai un pic! Ce pumptrack, ce concurs? Mă gândesc că un mini-contest ca preambul la cursa propriu-zisă, dar riderii sunt obligați să se dea tot cu bița de concurs, sau pot aduce cu ei hardtail-ul de dirt? Sunt categorii sau una singură?

Bicicletele pentru pump track le punem la dispoziție! Având în vedere că traseul e scurt, oricum nu pot intra în el mai mult de doi rideri deodată. Avem două sau trei biciclete care vor fi la fața locului. Se pot folosi și bicicletele din dotare, dar sigur nu îi va avantaja pe concurenți. Cine vrea să ia cu el încă o biță de dirt, treaba lui. Aici va fi o singură categorie. Evident, daca se vor înscrie și fetele, atunci două. Mai multe detalii legate de locul unde este pump track-ul si despre biciclete veți găsi pe pagina de Facebook a Thermal Enduro. Cronometrarea se va face manual. Ideea e de fun. Premiile sunt în bani! Să sperăm că vremea ne va și permite să ținem acest mini event. Dacă plouă, din păcate traseul nu este utilizabil.

O felie de pump track - foto: Thermal Enduro
O felie de pump track - foto: Thermal Enduro

Oamenii de la Thermal Enduro au făcut un concurs de copii în pump track; bine așa! - foto Thermal Enduro
Oamenii de la Thermal Enduro au făcut un concurs de copii în pump track; bine așa! - foto Thermal Enduro


Ce înseamnă pentru voi colaborarea începută anul acesta cu ADMR și înscrierea în Cupa Națională de Enduro?

Cupele Naționale și ADMR sunt două lucruri foarte bune care se întâmplă în România la ora actuală. Deși e o colaborare proaspăt începută și încă nu vedem/simțim exact așa cum ar trebui beneficiile acestora, e clar ca era nevoie în primul rând de o cupă (ca să vedem și noi mai clar cum ne poziționăm ca rideri) și de cineva care să ne adune laolaltă. Oamenii încep să înțeleagă că avem nevoie de anumite lucruri de bază, cum ar fi asigurările medicale, licențierea sau anumite reguli legate de organizare și de siguranța oferită riderilor în cadrul evenimentelor. Lucrurile acesta le oferă în primul rând concurenților o oarecare garanție legată de evenimentul la care vor participa și prin aceste concursuri organizate cât se poate de corect se ridică inclusiv nivelul multor altor evenimente ciclistice din țară, ceea ce consider ca e tocmai de ce avem nevoie din punct de vedere al competițiilor.

Unii organizatori de curse de enduro sunt implicați și în organizarea de race-uri de downhill și știm că și voi vă dați cu plăcere la vale. Se întrevede la orizont un concurs de downhill pus la cale de brigada din Oradea?

Oh da... Adevărul e ca prin venele noastre sângele curge la vale, dar mai abrupt așa! :)) Deși anul acesta încă tatonăm terenul și trebuie să găsim exact locul unde putem organiza un concurs de downhill, dacă toate merg bine, în 2018 sigur vom fi pe harta curselor de DH!

Sorin Părău, 'nuff said! - foto: Flavius Drăghici
Sorin Părău, 'nuff said! - foto: Flavius Drăghici

Podiumul de anul trecut cu al nostru Ionuț Sava, alături de Sorin și Geza. - foto: Thermal Enduro
Podiumul de anul trecut cu al nostru Ionuț Sava, alături de Sorin și Geza. - foto: Thermal Enduro


No, ce vești bune! Ce alte spot-uri de dat aveți, în afară de cele de la 1 Mai? Pe unde vă dați de obicei?

Avem marele noroc că munții Apuseni mai că nu ne țin umbră, deci locuri avem și nu trebuie mers mai mult de 100 km pâna pe vârfuri. La ture mai lungi de enduro sau trasee de DH, în general mergem în zona Padiș, Glăvoi, Arieșeni sau Stâna de Vale.

Thermal Enduro își ia numele de la Băile Felix. Facem și noi un pool party sâmbătă seara anul ăsta?

Pe sâmbătă seară nu facem petrecere, pentru că suntem conștiincioși și vrem ca riderii să fie odihniți și pregătiți pe duminică. Ape termale și bazine sunt cu grămezile prin zonă și vă recomandăm să le și încercați și să vă relaxați mușchii înainte de concurs. Dar atenție! Apa caldă vă moleșește! Având în vedere că e weekendul cu 1 mai, probabil va fi și puțină aglomerație în zonă, așa că vă recomandăm să mergeți cât mai devreme sau cât mai târziu la scaldă.

Totuși, pe duminică seară se schimbă lucrurile! Deși apă caldă nu va fi, numai dacă o transpirați voi, o petrecere totuși facem! După eveniment, la fața locului, în pădure, cu o ciorbă, cu DJ, cu beculețe și tot ce trebuie! Deja a trecut ceva vreme de când nu ne-am chefuit corespunzător după un concurs, nu-i așa???

Bere? - foto: Thermal Enduro
Bere? - foto: Thermal Enduro


No, să-i vedem pe toți racerii serioja la petrecere! Ce ponturi de cazare ai să le dai celor care vin la Thermal Enduro? Nici un gând despre mâncătoriile din zonă nu ar strica! :D

Cazările pe care noi le considerăm a fi de la decent în sus și cât mai aproape de locul de desfășurare al evenimentului le-am afișat deja pe pagina de înscrieri a concursului. Legat de mâncătorii, vă recomandăm zona Băile Felix și zona centrală a Oradei. S-au schimbat multe pe la noi prin oraș, în bine! Mergeți și până în Cetate! Merită să trageți un ochi ! O să vă placă !

Merci fain și ne vedem la 1 Mai de 1 mai! Mă rog, pe aproape...

Mulțumim și noi! Vă așteptăm cu mare drag și cu leurda aproape înflorită!


------ ------ ------ ------ ------ ------

Comunicatul oficial:

C.S. Woodfellas MBA va invita la a doua etapă din Cupa Națională de Enduro. Acest concurs este organizat în parteneriat cu Federația Română de Ciclism și ADMR.

Pagina de înscrieri: http://mtbcup.ro/cupe-nationale/thermal/

Competiția este în format ENDURO și se desfășoară pe 5 speciale, care cumulate măsoară 6.2 km, cu o diferență de nivel cumulata de 660 m pe coborâre.

Detalii speciale:
PS 1 – lungime 1,64 km, diferență de nivel 182 metri, transfer 2 km
PS 2 – lungime 1,84 km, diferență de nivel 161 metri, transfer 2,5 km
PS 3 – lungime 890 m, diferență de nivel 130 metri, transfer 2 km
PS 4 – lungime 1,1 km, diferență de nivel 123 metri transfer 2,5 km
PS 5 – lungime 700 m, diferență de nivel 65 metri.

Data competiției: 30/04/2017
Categorii de concurs: Feminin, Juniori, Elite, Masters și Hobby
Localizare: Loc. Betfia, jud. Bihor (start platou Betfia)
Înscrierile se fac pe portalul mtbcup.ro, iar taxa de inscriere este de 85 Lei și se achită la fața locului. Fetele (participantele la categoria *Feminin*) și juniorii au gratuitate la înscrieri.

Reguli:

Competiția se desfășoară conform regulamentului UCI și FRC de mountain bike ENDURO. Toți concurenții sunt obligați să poarte cască de bicicleta omologată specifică disciplinei Enduro (open face sau full face), număr de concurs fixat pe partea din față a bicicletei care să fie vizibil pe toată durata antrenamentelor și a finalei, dopuri la ghidon; de asemenea recomandăm purtarea de ochelari sau goggles, genunchiere, cotiere, mănuși și rucsac care să conțină pelerină de ploaie, kit de pană, multi tool, harta traseelor, apă, hrană și telefon mobil.

Program:

29/04/2017
12:00-18:00 – Înscrieri (la fața locului)
10:00-18:00 – Antrenamente libere
17:00-18:00 – Înscrieri concurs Pumptrack ((la fața locului, casca obligatorie)
18:00- 20:00 – Concurs și premiere eveniment Pumptrack

30/04/2017
13.30 – Ședința tehnică
14:00 – Alinierea la start a tuturor concurenților
14:10 – Start cat. Feminin, Juniori, Elite, Masters și Hobby
20:00 – Festivitatea de premiere / party la fața locului

Fond de premiere - 5550 RON
Înscrierile se fac pe site-ul mtbcup.ro, ultima zi fiind 26.04.2017.

Sportivii din categoriile Feminin, Juniori, Elite și Masters trebuie să dețină o licență FRC validă.
Sportivii din categoria Hobby trebuie să dețină o adeverință medicală care să ateste că sunt apți pentru efort și o asigurare valabilă în caz de accident.
Verificarea licențelor, adeverințelor medicale, a asigurărilor și preluarea numerelor de concurs se va face sâmbătă, 29 aprilie 2017, la secretariatul competiției aflat lângă zona de start.

Cronometraj electronic cu cip.
Zone de alimentare/asistență tehnică: Două zone de alimentare și o zonă de asistență tehnică.
Durata: Concurenții de la toate categoriile trebuie să parcurgă fiecare specială o dată.

Alte informații:
Cel mai apropiat spital?
str. Gh. Doja nr. 65, Oradea, Jud. Bihor, cod poștal 410169
tel: 0259/211 345
număr de urgență: 112

Posibilitati de cazare:

Pensiunea Cătălin
Bulevardul Băile Felix, Băile 1 Mai nr. 15/A 417501
Telefon: 0740 753 397

Pensiunea Adela
Băile 1 Mai, 417501
Telefon: 0744 297 821

Pensiunea 1 Mai
91/A, Băile 1 Mai,
Telefon: 0359 177 822

Pensiunea AMA
Băile 1 Mai, 417496
Telefon: 0744 125 736

Pensiunea Roxana
nr. 63, Băile 1 Mai,
Telefon: 0740 911 753

Hotel Aqua
str. Principală rr. 11B, Băile 1 Mai 417496
Telefon: 0744 559 393

Vila Regent
Băile 1 Mai, Sînmartin 417496
Telefon: 0746 241 881

Pensiunea Neredy
Băile 1 Mai nr. 62 E, 417496
Telefon: 0744 136 431

Pensiunea Casa Porojan
Băile 1 Mai, Sînmartin 417501
Telefon: 0740 153 691

Pensiunea Chrisland
Băile 1 Mai, Haieu
Telefon: 0729 298 888

Pensiunea Aroma Băile Felix
DN76, Sînmartin 417495
Telefon: 0754 079 581

Hotel Vila Santana
Str. George Cosbuc nr. 106, Sînmartin 417495
Telefon: 0749 108 218

Sponsori:
Consiliul Local Primăria Sînmartin, Greenbike.ro, BMXshop.ro, BioHack, Dorbob, Izvorul Minunilor.

Parteneri: CS Woodfellas MBA, Biketech


------ ------ ------ ------ ------ ------

Tot ce e de știut. Ca să repetăm, înscrieri facem AICI, pe pagina oficială a evenimentului, iar event-ul de Facebook este ACESTA. Nu vă faceți mari planuri pentru weekend-ul prelungit de 1 Mai, că ar fi păcat să nu fiți la Băile 1 Mai pentru Thermal Enduro! Ah, și dacă tot am invocat black metal-ul, uite aici una numai bună:



Cu plăcere! :)
Raporteaza

Scrie un comentariu , fii primul ! :)

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads