Absa Cape Epic 2013 – Etapa 3

Absa Cape Epic 2013 – Etapa 3

Autor: Dan Mazilu | 20 martie 2013

Deloc mai uşoară a fost etapa de azi a maratonului din Africa de Sud. Concurenţii au fost „păcăliţi” de distanţa scurtă pe care aveau să o parcurgă considerându-se că astăzi este etapă de recuperare, cu doar 94 km. Căldura foarte mare a decis ca mulţi dintre concurenţi să nu poată termina în timp util sau deloc.

Traseul a avut forma cifrei 8. Pentru concurenţi nu a însemnat mare lucru însă pentru fotografi a fost bine întrucât au putut urmări cursa din mai multe locaţii. Aventura zilei a început cu o urcare de 400 m verticali pe o distanţă de 15 km, numai bună pentru încălzirea de dimineaţă de la ora 7. După care a urmat un single track şerpuitor timp de de 3 km pentru a încheia cu o secţiune lejeră prin pădure.

Absa Cape Epic 2013 – Etapa 3
Pe coborâri aproape că nu contează ce teren este sub roţi. Dacă sunt mai mult de 3 rideri care vin împreună se face un praf de-l tai cu cuţitul, la fel ca ceaţa... Foto: Dan Mazilu


Însă riderii nu şi-au făcut iluzii întrucât ştiau că greul abia urmează. Ajunşi la mijlocul cifrei 8, participanţii au putut auzi muzica din zona start-finiş însa, din păcate, ciclocomputerul arăta doar 55 km în loc de 94. A doua buclă a traseului a fost mai scurtă însă diferenţa de nivel la fel. Dr. Evil şi echipa sa răspunzătoare de traseu au inclus partea dificilă a traseului după punctul de alimentare 3. Aceasta a început cu 1,5 km de urcuş abrupt pe drum de ţară, urmat de o scurtă coborâre şi încă 3 urcări dificile.

Pe multe secţiuni bikerii au fost nevoiţi să împingă bicicletele, lucru foarte comun şi la cursele noastre. Din păcate unii au avut mari probleme cu încălţămintea care i-a deranjat încă de la prima etapa. Alţii, cu care am legat prietenii în acest răstimp, au fost la fel de ghinionişti. Pentru unii partenerul de echipă nu a mai putut continua datorită problemelor de stomac. Alţii au căzut în etapa de ieri şi şi-au fracturat una-alta.

Absa Cape Epic 2013 – Etapa 3
Calcâiele lui Dariusz Miroslaw de la Vimar Eska Rock, Plonia, vecinul de cort pentru două nopţi. În fiecare seară se ducea la cortul medical pentru tratament. Tocmai ce mi-a spus că va lua startul şi în etapa de mâine. Aşa determinare mai rar, dar datorată şi faptului că taxa de înscriere a fost 16.800 lei / echipă în banii noştri. (Da, 3.800 euro)


Una dintre concurentele care nu a mai putut continua din cauza problemelor de stomac a fost Viviane Spielmann de la echipa mixtă Stiftung Wädlitest, Elveţia. Ea nu a mai luat startul în etapa de azi deşi, are nişte mâini şi picioare de alpinistă veritabilă. Partenerul ei de echipa, Reto Fehr, a continuat singur fiind „aut of the race”, dar permiţându-i-se să pedaleze cu număr de concurs albastru. Astăzi mi-a arătat tehnica sa de protecţie împotriva soarelui. Nu foloseşte creme de soare ci doar mânecă lungă si un Buff la gât. Însă pe cei câţiva cm unde nu a avut îmbrăcăminte pielea era pur şi simplu arsă. El a terminat etapa cu timpul de 7 ore.

La nivel „înalt” lucrurile au stat mai bine fizic, dar nu şi tehnic. Jose Hermida, de la Multivan Merida, a avut o pană devreme în cursă, fapt care i-a anulat şansa pentru podium. După care Christoph Sauser şi Jaroslav Kulhavy, de la Burry Stander – Songo, au atacat tot timpul şi singurii care i-au putut urmări au fost pro-riderii Karl Platt şi Urs Huber de la Team Bulls, care anul acesta merg pentru prima oară pe biciclete cross country full suspension. La final Platt a reuşit să obţină cea de a 14a sa victorie de etapă la maratonul Absa Cape Epic.

Pe locul întâi au sosit Karl Platt şi Urs Huber cu timpul de 3 ore şi 53 minute, pe locul doi au venit Christoph Sauser şi Jaroslav Kulhavy cu timpul de 3 ore şi 54 minute, iar pe trei au fost Thomas Dietch şi Tim Boehme de la Team Bulls 2 cu timpul de 3 ore şi 59 minute.

La feminin una din favoritele cursei, Esther Suss, a tebuit să se retragă datorită problemelor de sănătate, iar acum partenera sa Jane Nuessli concurează singură. Ea nu va fi inclusă în clasamentul final, acesta fiind rezervat doar echipelor. În schimb echipa mixtă RE:CM a obţinut azi a 4a victorie consecutivă de etapă cu timpul de 4 ore şi 36 minute.

Etapa de mâine are 120 km şi 1.900 m diferenţă de nivel şi este caracterizată de 3 căţărări principale şi teren foarte variat. Primii 15 km vor fi pe macadam relativ plat şi asfalt. După care însă începe „distracţia”.
Raporteaza

11 Comentarii

Ciprian Burca
21 martie 2013 la 12:09
boerule, astia toti de acolo , sunt convins ca au familie si asculta muzica clasica, este niste melomani ei, stai pe pace cunosc fenomenul.
0
0
Ciprian Burca
21 martie 2013 la 12:12
Tudore, legat de accidente, acum cativa ani, un concurent acolo a fost abordat in viteza de o antilopa, nu a mai continuat cursa, a mers la spital, ca antilopa avea viteza si el de asemeni, a fost abordat din lateral si aruncat direct jos, si ea peste el, dar cu copitele. Daca era un leu cum spui tu, era halit demult, dar de asta trebe sa se ocupe organizatorii. Riscul meseriei, faci ture in africa , stii la ce te expui.
0
0
Tudor Simion
21 martie 2013 la 13:20
Cipriane, nu toti cunosc fenomenul, de fapt cei mai multi nu-l cunosc si sunt chiar foarte multi care cred sincer ca-l cunosc dar sunt departe de realitate.Tu esti poate printre putinii initiati .
Legat de accident era un spirit de gluma cu leul african si continuand in gluma : daca era leul romanesc era altceva...Cinic vorbind tipul a abandonat , deci a fost in stare sa se declare "forfait" - e clar ca n-a fost leu.
Continuand constructiv : fata de sugestiile mele te-ar interesa ceva in plus care sa vina direct de la sursa ?
0
0
Dan Mazilu
21 martie 2013 la 19:10
Treaba cu "sunt negru - sunt alb" nu cred ca o pot afla pentru ca nu cred ca au avut o casuta in formularul de inscriere unde bifau, ca sa se faca o statistica ulterior. Cat priveste "adaptarea" la mediu suna cam ca la animale, nu? In rest am adaugat intrebarile la lista care tot creste...
0
0
Tudor Simion
21 martie 2013 la 21:41
Ma interesau alb – negru la fel de mult cum ma intereseaza echipe feminin – masculine adica ceva inedit cel putin la ciclism. Faptul ca localnicii 90 \% concurenti de culoare sunt mai obisnuiti cu caldura si umiditatea decat de exemplu un european crescut de generatii la racoarea muntilor chiar daca s-a antrenat si adaptat cred ca este evident si nici un caz polemica rasista. Vorba cantecului : suntem genetic structurati… Dar tu esti in misiune acum si teme ai destule, odihna placuta si succes pe maine.
0
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads