Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea

Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea

Postat la: 22 februarie 2012

Daca tot am început iniţierea în ciclismul de şosea, ar fi culmea să nu ştim care sunt însemnele liderilor diferitelor clasamente. Nu putem trece în revista fiecare competiţie pe etape în parte, nu puteam lua fiecare ţărişoară şi să povestim de culorile preferate, dar ne putem raporta şi noi, ca toţi ciclistii şi iubitorii de ciclism din univers, la cel mai tare Tur: "Le Tour" - Turul Franţei. De ce este considerat cel mai tare? (în detrimentul Turului Spaniei şi Turului Italiei). Pentru ca de-a lungul timpului cei mai mari sportivi şi-au propus ca obiectiv Turul Franţei, ca în această competiţie lupta a fost mereu între mai multi şi surprizele au fost cele mai mari, pentru că nivelul de premiere a fost mereu mai "high".

Deci:

Tricoul galben - este tricoul "şefului", al celui ce conduce în clasamentul general pană în momentul respectiv. Clasamentul general se face adunând timpii fiecărei etape. Cel cu cel mai mic timp va purta acest tricou. Se poate întampla să ai tricoul galben pe umeri, chiar dacă nu ai câstigat în nicio zi. Doar prin constanţă.

Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea


Tricoul verde - al combativităţii, în general al sprinterilor, deşi, atunci cand este un tur muntos, işi mai poate băga nasul şi cate un om de clasament general acolo sau câte un "căţărător". Există sprinturi intermediare în cadrul etapelor, sprinturi care aduc puncte (în general primilor 4: 5-3-2-1 puncte) şi sosirea mai este cea care aduce puncte (primilor 20). Stiind aceste lucruri ne dăm seama că trebuie sa fii foarte constant (Thor Hushovd) sau foarte bun (Cavendish) pentru a câştiga acest tricou.

Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea


Tricoul alb cu buline roşii (semnul distinctiv al grimpeurilor, al celor ce fac legea pe munţi). În vârful fiecărui munte sau deal este un mic sprint unde se atribuie puncte, în funcţie de duritatea căţărării (mai multe la cele de categorie specială şi din ce în ce mai puţine până la cele de categoria a 4a). Cel ce adună după fiecare zi cele mai multe puncte, poartă acest tricou.

Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea


Tricoul alb - este "tricoul galben" al celor sub 25 de ani (inclusiv). În anul cand împlineşti 26, chiar dacă se intamplă pe 31 decembrie, nu mai faci parte din acest clasament. În general, cei care câştiga acest tricou alb la final, în următoarele câteva sezoane, sunt personaje principale în lupta pentru tricoul galben.

Povestea tricourilor distinctive în ciclismul de şosea


Cazuri particulare - fiecare organizator poate decide apariţia unui alt tricou.

Ex: Turul Romaniei :
  • Tricoul alb (pentru cei ce se clasează cel mai des la finalul etapelor)
  • Tricoul roşu (pentru cei ce se luptă în sprinturile intermediare). Acestea 2 adunate ar da tricoul verde.
  • Tricoul albastru: pentru primul dintre români în clasamentul general.


Pentru echipa care conduce în clasamentul general al team-urilor există de asemenea un semn distinctiv: numerele purtate de aceasta sunt de o alta culoare (Ex: cifre negre pe fond galben faţă de fond alb la ceilalţi).

În marile tururi, mai există un clasament, cel al "celui mai combativ sportiv" din ziua precedentă: numărul său de concurs este format din cifre negre pe fond roşu. El se atribuie celui care a parcurs cei mai mulţi km într-o evadare, şi în caz de egalitate de km, celui care a încercat de cele mai multe ori să atace.

În cazul în care un sportiv deţine mai multe tricouri, adică este lider în mai multe clasamente, îl poartă pe cel mai important iar tricoul mai "mic" va fi pe umerii celui de-al 2-lea din clasamentul respectiv.

PS: cea mai bună lecşie pt învăţarea tricourilor şi a celor ce merită să le poarte este să veniţi la o cursă de şosea, sau să urmariţi marile tururi la Tv.

Vizionare placută: "we love to entertain you"!

Alex Ciocan
www.alexciocan.com
Raporteaza

2 Comentarii

Marius Ivan
23 februarie 2012 la 00:54
Multumesc pentru articol! Asta chiar mi-a placut, cand ma uitam la ciclism la tv nu intelegeam faza cu tricourile. Tot sa fie articole asemanatoare!
0
0
Sorin Banu
26 februarie 2012 la 22:59
Sunt foate multi practicanti si iubitori ai ciclismului care din diferite motive sau ignoranta nu dau importanta subiectului descris de tine,benefic este faptul ca ai promovat informatia.
Sunt sigur ca cei ce urmaresc, chiar poate din fotoliul confortabil din fata televizorului,turul Frantei sau Il Giro, pentru a admira peisajele sau doar efortul sportivilor vor (nu-l blamati pe Contador,chiar daca sa presupunem ca s-a dopat...ati fi in stare sa depuneti acelasi efort fizic sa castigati un tur?) aprecia "pretiozitatea" culorii tricoului.
Multumesc pentru calitatea informatiei!
0
0

Scrie un comentariu

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads