Tare Ca Piatra 2017 - punct și de la capăt

Tare Ca Piatra 2017 - punct și de la capăt

Autor: Maximilian Munteanu | 22 iunie 2017

Toată lumea știe de Tare Ca Piatra. E concursul ăla de la Piatra Neamț, la care merge mai toată lumea în miez de iulie, unde traseul e distractiv, prețurile mici, fetele simpatice și te plimbi cu o gondolă portocalie peste oraș. Oamenii au o tonă de alte concursuri în zilele ălea și petrecerea-i petrecere. Și dacă ai chef, poți să mergi și la ștrand! Toate bune și frumoase, doar că anul trecut Tare Ca Piatra a sughițat un pic, iar anul acesta s-au pus din timp cu osul pe treabă. De asta stăm de vorbă cu Delia. Din nou. Pentru că Delia noastră e Tare Ca Piatra și e mai tare ca Delia lor, nu uita asta! ;)

Article Image 1

DirtBike.ro: Servus Delia! Anul și interviul, se pare. Totuși, pentru voi este cam erase and rewind anul ăsta, datorită problemelor de anul trecut. Fix după eveniment păreați cam descurajați, dar se pare că v-ați reorganizat destul de repede. Mi-a părut sincer foarte bine să aflu că totuși o să avem parte de evenimentul vostru și anul acesta! Spune-mi rapid ce s-a întâmplat anul trecut și cum ați trecut peste momentul dificil!

Delia Ilisei: Salutare! Anul trecut... Păi anul trecut a fost rezultatul unei echipe de lucru insuficiente și, fără să caut justificări, nici faptul că nu a plouat absolut deloc timp de 1 lună jumătate, nu a ajutat. Reparații la traseul de downhill au existat, de muncit s-a muncit. Evident, nu suficient calitativ sau cantitativ, iar în ziua concursului, absolut tot traseul s-a transformat în nisip. N-am mai văzut asta vreodată - poate doar în cazuri în care s-au construit dinadins astfel de segmente. Minusurile de anul trecut, după cum spuneam, s-au datorat echipei prea mici de lucru. După cum probabil știe toată lumea, aici nu există o comunitate de rideri maturi, dedicați, sau cu un know-how bazat. Aici există un număr mare de copii (că tot aștept să crească), care se bucură de traseul ăsta, de concurs, dar care încă nu înțeleg toată munca de care e nevoie, an de an. Ei sunt bine intenționați și mereu s-au oferit să ajute, dar au nevoie de un îndrumător.

Minusuri legate de traseu au mai existat, dar motivul e același. Lipsa de oameni și volum enorm de muncă. Am avut cele mai bune intenții, am încercat să excelăm în ceea ce privește premiile, facilitățile pentru rideri, distracția overall, cronometrarea a fost flawless, cu traseul n-a fost însă prea bine... Asta e de acum.

Cum am trecut peste? Mobilizându-ne și mai tare. Și mai din timp. Pentru că soluții există. Dar au trebuit căutate altfel. Dacă vrei un outcome diferit, faci ceva diferit. Punct. Ne-a ajutat cu siguranță și sprijinul Primăriei și feedback-ul oamenilor care au fost prezenți anul trecut. Surprinzător, intențiile și încercările noastre n-au trecut neobservate și foarte multă lume s-a oferit să ne ajute după eveniment. Asta cred că m-a propulsat. Imediat după concurs, m-am gândit că o soluție ar fi să facem traseul înainte de iarnă. Să se așeze și să se mențină.

Article Image 12

Traseul este inima concursului de downhill și concursul de downhill este cumva inima evenimentului în ansamblul lui. Știm că ați făcut pași importanți încă din iarnă pentru a vă asigura din timp că traseul o să fie într-o stare cât mai bună până la eveniment. Ce ați făcut mai precis și cine s-a ocupat de traseu?

După cum spuneam, ne-am apucat de treabă pentru reconstruirea traseului imediat după TCP11. Prima dată m-am gândit cu cine să lucrăm pe partea asta. Știam că traseele de la Chei și Sinaia au încântat foarte multă lume, așa că Cezar Băjenaru a fost și este alegerea ideală. Am discutat, am stabilit, am așteptat să se alinieze planetele (pentru că sunt câteva ce trebuiesc aliniate), iar în decembrie am terminat cu prima etapă de lucru.

Ce am făcut mai exact? Am refăcut majoritatea contrapantelor – care s-au păstrat foarte bine peste an, am schimbat linia pe alocuri, unele segmente au devenit mai enduro-ish, s-au mai lățit porțiuni și am calculat, măsurat și hotărât cum modificăm start-ul. Mai exact de atât nu mă pronunț. Aștept să-l terminăm întâi. Cât de curând, sper ca până la sfărșitul lunii să finalizăm și a doua etapă și să definitivăm tot ceea ce înseamnă zona de start (până la intrarea în pădure), lemn și retușuri. Tot cu ocazia asta, vreau să montăm plasele de siguranță și plasele metalice peste elementele din lemn.
În idee, traseul va rămâne prietenos cu amatorii, din cauza faptului că 30\% dintre participanții înscriși anual ne aleg drept primul lor concurs, dar vor exista și elemente mai tehnice și orânduite cu un flow mai bine gândit.

Article Image 4
Article Image 5

Iartă-mi împunsătura, dar v-ați decis până la urmă că e mai important să ai viraje sănătoase și bine susținute, decât roadgap-uri populistice, care de fapt nu sunt cine știe ce și nu ajută pe nimeni?

N-am susținut vreodată că virajele n-ar fi importante și nici n-am gândit astfel de comparații. Dar da, am prioritizat contrapantele de data asta. Însă roadgap-ul rămâne. Pentru că are rolul lui și nu vorbesc aici doar despre spectacol pentru public. Are și o importanță logistică (se diminueză riscurile implicate de traversarea unui drum public) și are valoare și pentru o parte dintre sponsorii noștri.

Article Image 6
Article Image 7

Cine se va ocupa de cronometrare anul acesta? Totul în grafic pe partea asta?

Cronometrarea se va face cu un sistem precis cu fotocelulă, care nu lasă loc de discuții. Sunt aceiași oameni care lucrează și pentru CND.

Tare Ca Piatra a fost întotdeauna festival cu multiple discipline. Ce altceva mai avem anul acesta în program?

Pe lângă partea biciclistică – downhill și cross-country XCP, sunt cele 3 probe de skatepark – skate, role și BMX și baschetul. Tocmai ne-am hotărât, deci e super fresh informația – introducem în program și cea de-a șaptea probă. La rugămințile foarte multor copii, de anul ăsta, TCP găzduiește și concurs de trotinete.

Party? Cine asigură ambientul sonor anul acesta?

La petrecerea de anul acesta, îl avem pe Macanache ca headliner, iar toți concurenții au accesul gratuit.

Anul trecut povesteam foarte optimist de un bikepark în Piatra Neamț. Cum a evoluat proiectul ăsta?

Păi proiectul ăsta e în stand-by până la concurs, deoarece, cu ocazia TCP12, am refăcut traseul de downhill și am modificat și o treime din traseul de XCP. Practic, o luăm de la capăt cu fiecare ediție. Trebuie să remapăm traseul de downhill, să refacem panourile de informare și să resemnalizăm traseele de XC. Vor exista totuși permanent, la download pe website-ul nostru, formatele .gpx ale traseelor de cross-country, să poată fi parcurse pe toată durata anului. Iarăși ajungem de unde am plecat. Trebuie echipă de lucru și finanțe nelimitate să poți asigura mentenanță continuă traseelor.

L-am văzut pe Dimi Vinca la Arena Platoș cu un tricou de rider TCP. Îl susțineți cu ceva? Aveți în plan o echipă de rideri?

Dimi... Era supriză inițial, o cam stricăm acum, dar e de bine dacă află de pe DirtBike. :)) Vreau să-i fac un echipament lui Dimi. Încă lucrez la grafică. Dragoș Stahie (învingătorul supriză de anul trecut de la juniori) are deja. Aș vrea să-i putem susține mai mult, am făcut un oarecare plan - să vedem ce iese. Momentan nu avem un buget gândit special pentru o echipă de rideri, dar vedem ce și cum.

Hai să bifăm partea utilă! Ce trebuie să știe omul care vrea la Tare Ca Piatra? Înscrieri - cât, cum, unde; cazare - la fel; alte detalii?

Să începem cu începutul!

Pentru downhill avem așa:
• Taxa de înscriere:
- 130 LEI (Pachetele Early Bird – cu plata în avans, prin virament bancar) / 150 LEI la fața locului
- asigură: kit hidratare, accesul la petrecere, gift pack de la Sprint Sports și 15 urcări cu telegondola (similar cu anul trecut, firma deținătoare a telegondolei nu ne mai poate fi parteneră în organizarea evenimentului, drept urmare noi plătim urcările tuturor participanților).

• Program:
- vineri – toată ziua, înscrieri, validări înscrieri și antrenamente
- sâmbătă – calificări și finala
- duminică – zi liberă

Aș vrea să adaug aici că mi-ar plăcea tare mult să avem podiumul fetelor complet – nu s-a mai întâmplat de câțiva ani treaba asta – iar în această direcție, le-am pregătit niște premii foarte faine – ca-ntre fete. :D

Article Image 9
Article Image 10

Pentru cross-country XCP avem așa:

Proba de Cross-Country XCP din cadrul Tare ca Piatra se desfășoară în ziua de 23 iulie (duminica) și include 2 curse: Hobby și Expert. Traseele se află pe Munții Cozla și Cârlomanul, iar terenul este alcătuit din drum pavat cu piatră cubică, drum forestier, poteci și teren accidentat. Întreg traseul va fi semnalizat (indicatoare de direcție, de dificultate și avertizare/anticipație) și marcat cu bandă si vopsea. De asemenea, vor fi amplasate puncte de hidratare, prim-ajutor și check-point- uri.

Parcurgerea ambelor trasee oferă o priveliște spectaculoasă asupra împrejurimilor: Muntii Cozla, Cârlomanul, Pietricica, Cernegura, întregul oraș, râul Bistrița, lacul Bâtca Doamnei, iar la orizont – crestele Carpaților Orientali și Muntele Ceahlău.

• Taxa de înscriere:
- 50 LEI (Pachetele Early Bird – cu plata în avans, prin virament bancar) / 70 LEI la fața locului
- Pentru copii (sub 14 ani – cursa Hobby): 30 LEI (Pachet Early Bird) / 50 LEI la fața locului
- asigură: kit hidratare, alimentație în punctul special amenajat pe traseu, accesul la petrcere pentru cei prezenți de sâmbătă și un gift pack de la Sprint Sports.
• Primele 25 de fete înscrise în oricare dintre categoriile Hobby (cursa scurtă) sau Expert (cursa lungă), în regim de Early Bird, primesc un cadou (o brățară de argint).

• Program:
- sâmbătă – toată ziua, înscrieri și validări înscrieri
- duminică – în prima parte a zilei, înscrieri și ședință tehnică; concurs

Un program pe ore al festivalului, va fi publicat în curând.

Înscrierile, momentan, sunt deschise doar pentru proba de XCP. Pentru celelalte probe, urmează cât de curând.
Legat de cazare, există opțiuni pentru toate bugetele, postate pe website-ul nostru, la secțiunea Informații / FAQ.

Article Image 11

Îndrăznim o privire înspre interviul de anul viitor? Ce îți dorești să se întâmple la TCP 2018, ediție cu noroc 13?

N-aș vrea să mă gândesc acum la TCP13. Aștept întâi un TCP12 ca la carte. Mi-aș dori totuși să rămânem concursul cu cei mai mulți participanți, și, în principiu, ca și până acum: să reușim să facem cât mai multe, pentru cât mai mulți. Pentru că despre asta a fost vorba de la începuturi: să însemnăm ceva pentru cei aproximativ de 500 de concurenți care ne trec pragul anual. Și cărora le mulțumim pe această cale.

Aș vrea ca în încheiere, să mai fac o precizare. Simt eu că e nevoie, ca să ne-nțelegem. Tare ca Piatra nu înseamnă downhill. Nu e nici cross-country. Nu-i nici skatepark. Și nici baschet. Tare ca Piatra e locul în care, timp de 3 zile, le ai pe toate. Îți iei o minivacanță, ai familia și prietenii cu tine, ai munți-n jur, dar și facilități citadine. Ai premii mari, ai prețuri mici, mâncare bună, ospitalitate specifică Moldovei și 7 competiții desfășurate în paralel. Ai spectacol, ai oameni faini, ai sponsori cool, ai super party și atât de multă distracție încât o ții minte s-o tot povestești peste an. Asta înseamnă Tare ca Piatra.

Anul trecut Tare Ca Piatra a fost parte din Cupa DirtBike, anul acesta nu mai are nici o afiliere. Aveți în plan introducerea cursei de downhill în calendarul Cupei Naționale de Downhill a Federației Române de Ciclism?

Apreciem eforturile ADMR și buna colaborare cu FRC, dar integrarea TCP în Cupa Națională nu este o prioritate pentru noi. Pe de o parte, considerăm că nu e obligatoriu ca toate cursele de downhill să fie incluse în cupă. Când spun asta, mă gândesc și la ce se întâmplă foarte fain și la Arena Platoș, la Day & Night. Pe de altă parte, noi suntem un eveniment multidisciplinar, după cum tocmai vorbirăm, și lucrurile au alt ritm pentru noi și nu știu cum și dacă ne-am putea sincroniza cu oamenii care se ocupă de Cupa Națională. În rest, all good in the hood!

Cheers, Delia! Dăm un karaoke la Piatra, deci?

Acestea fiind spuse, DA, punem de un karaoke la Piatra! (yey!)

Mai multe informații, se găsesc pe:
- pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/tarecapiatra.neamt
- pagina evenimentului: www.facebook.com/events/239266566573438/
- website: www.tarecapiatra.org

Demult nu mai e nevoie să precizez, dar întrebările îmi pot fi adresate și personal, pe Facebook și pe e-mail - [email protected] . :D

Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor TCP12 confirmați până în prezent!
Primăria Municipiului Piatra Neamț, Dinamic92, Vodafone, Winmarkt, BMX Magazin, Area52, Miliția Skate, DK Bike, FOOG Wear România, Sprint Sports, Continental, Haro BMX, Reverse, Evo Bikes, Urzeală, Maria’s Ladybugs, Shopping City Piatra-Neamț, Labirint, Vitamin Aqua, Atelier437, WeTour, MountainDew și Radio Guerrilla – partener media oficial! Și DirtBike.ro! :D

Măi, să fie! Hold yer horses! Ne vedem la Piatra! Și pentru că viața e frumoasă, azi ascultăm Beastie Boys:



Și încă niște Macanache, că e pentru prieteni:



Article Image 13
Raporteaza

1 Comentarii

Maximilian Munteanu
23 iunie 2017 la 18:03
Și la comentarii pe internet din spatele unor conturi semianonime suntem cam varză! ;)
0
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads