Jachetă de damă Ion Cosmic - Testată

Jachetă de damă Ion Cosmic - Testată

Autor: Dan Mazilu | 19 mai 2014

Recent am testat jacheta de damă Cosmic de la Ion. Cosmic se adresează riderilor de Freeride, AM şi Enduro, iar cum în România concursurile de Enduro au crescut la număr investiţia într-un astfel de echipament este un lucru demn de luat în seamă. Dacă mai pui la socoteală şi posibilitatea construirii unui BikePark la noi în ţară atunci categoric va trebui să te gândeşti cum te îmbraci atunci când vrei să te dai, iar vremea nu este chiar perfectă. Dar sigur că jacheta poate fi purtată fără probleme chiar şi în oraş întrucât este funcţională şi arătoasă. Produsul testat este varianta 2013, model pe care îl găsiţi acum şi în România.



Nu putem spune că Ion este un brand „cu tradiţie”, fiind o marcă relativ nou lansată în 2004. Însă azi poţi să pleci tare din start neavând nevoie de notorietate prea mare pentru a-ţi impune produsul pe piaţă dacă acesta chiar este bun. Acum 10 ani Ion s-a lansat cu echipament pentru sporturile nautice devenind rapid lideri pe unele din gamele produselor lor. În 2012 s-au lansat şi pe piaţa echipamentelor pentru bicicletă. În România Ion este reprezentată oficial de Surmont The Bike Store.



Ion Cosmic este un „shell jacket”, o jachetă foarte subţire care, teoretic, nu ţine de cald ci reprezintă doar protecţie împotriva ploii. Fiind însă impermeabilă, din exterior spre interior, jacheta este şi destul de călduroasă dacă o vei folosi în combinaţie cu un base layer şi eventual un first layer mai gros. Ba chiar foarte călduroasă aşa cum ne-a transmis doamna noastră care a testat produsul. Membrana respirabilă de pe interior are rolul de a transporta umezeala de la interior spre exterior şi chiar o face însă când transpiraţia începe să fie mai abundentă nu prea mai face faţă. Însă jacheta este gândită pentru zilele reci când transpiri mai puţin în schimb afară este multă umezeală sau ploaie.




Article Image 1


Jacheta Ion Cosmic a fost clar gândită pentru bikeparc-uri. Pe antebraţul stâng regăsim buzunarul pentru „ski” pass care, evident, pentru noi este bike pass pentru urcarea cu transportul pe cablu. Apoi toate cusăturile jachetei sunt vulcanizate fapt care îi conferă impermeabilitate 100\% faţă de apă şi vânt. Fermoarul este furnizat de YKK, lider mondial pe astfel de produse. Da, şi fermoarul este important. La ce mai este bună o jachetă „bună” dacă nu o poţi închide bine?



Însă aici am avut o surpriză, relativ neplăcută. În ultima parte superioara a fermoarului membrana a fost prinsă de cusătură peste fermoar. Din acest motiv fermoarul nu se poate închide uşor până sus. Ba este chiar puţin enervant întrucât pentru a trece fermoarul peste acea porţiune trebuie să bagi degetul prin interior şi împinge cumva membrana din calea fermoarului. Evident, se poate rezolva lejer acasă cu o forfecuţă însă dacă ţinem cont de preţul produsului, despre care vorbim mai jos, ne-am fi aşteptat ca jacheta să fie fără cusur.



Cosmic nu duce lipsă de reglaje. Gluga se poate ajusta în trei puncte, iar pe laterale, în partea de jos a jachetei, mai există încă două reglaje pentru a o fixa cât mai confortabil. Manşetele sunt late şi dotate cu bandă velcro de bună calitate. Fiind atât de late acestea acoperă foarte bine şi mănuşile de bike în aşa fel încât apa şi frigul nu vor putea ajunge la piele. Un „nice touch” este şi laveta pentru ochelari. Mică în dimensiuni aceasta nu se adresează curăţării unei perechi de goggles ci mai degrabă unor ochelari normali sport pentru Freeride, Enduro şi mai puţin pentru Downhill.



Pentru momentele când temperatura interioară depăşeşte limitele confortului propriu, există două aerisiri la fiecare subsuoară. Este o caracteristică folositoare care funcţionează întrucât pe bicicleta stai cu mâinile întinse pe ghidon iar aerisirea chiar se întâmplă. Am găsit însă destul de dificil de deschis şi închis acele fermoare fiind nevoie de puţin ajutor din exterior.



Buzunarele sunt, şi acestea, impermeabile şi închise cu fermoar. Este mai bine aşa dacă vrei să ai la tine un telefon sau aparat foto compact care să mai funcţioneze după ce te dai o zi întreagă prin ploaie. În specificaţiile oficiale se vorbeşte şi despre un buzunar la piept însă produsul încercat de noi nu a avut aşa ceva nici la exterior nici la interior.




Article Image 2


Fiind subţire este şi foarte compactă şi uşoară. Pe cântarul nostru jacheta Cosmic a măsurat doar 393 grame în comparaţie cu o foiţă de ceapă Bontrager Jacket Sport Packable, de doar 127 g, care însă este ultra light, nu are membrană respirabilă, buzunare etc. Cosmic se împachetează devenind extrem de mică. Acesta lucru este convenabil întrucât va ocupa puţin loc într-un backpack compact însă ar fi fost frumos dacă jacheta ar fi venit şi cu un mic sac de compresie dedicat pentru a o putea transporta mai uşor în rucsac, aşa cum are spre exemplu foiţa Bontrager.



Şi ajungem acum la subiectul sensibil, preţul. Deşi produsul este de calitate, arată bine şi chiar îţi va fi de mare folos pe trail şi oriunde în altă parte, preţul o face greu accesibilă dacă nu chiar inaccesibilă pentru majoritatea dintre noi. Preţul recomandat este de 1.115 lei lucru care ne face să ne întrebăm totuşi cui se adresează dacă ţinem cont de puterea de cumpărare a pieţei din România. Pe de altă parte cunoaştem că Surmont The Bike Store reprezintă în România doar mărci premium precum Trek şi Burton, aşa că este de înţeles.




Article Image 3


Nota DirtBike



Ion Cosmic este o jachetă de damă de o foarte bună calitate, impermeabilă, chiar călduroasă, confortabilă, tehnică – plină de caracteristici care o fac folositoare pe potecă şi nu în ultimul rând arată bine, lucru foarte important astăzi indiferent daca eşti pe trail sau în oraş. Preţul însă o face extrem de exclusivistă. În România deja ne bucurăm de o varietate relativ mare de echipament tehnic de calitate pentru bike. Deşi Cosmic este un produs bun lipsa unei notorietăţi a brandului o vor face să nu fie prima alegere pentru mulţi dintre noi din păcate în special datorită preţului şi nicidecum datorită calităţii.



Text/Foto: Dan Mazilu

Raporteaza

3 Comentarii

Zoltan Balint
19 mai 2014 la 20:55
Sunt ferm convins că e bună jacheta, dar la acel preţ e ceva foarte exclusivist. Este pentru ... that 1\% .
0
0
Stefan Adrian
20 mai 2014 la 03:52
That 1\% ?! Pretul este un pic ridicol, adica la aproape 1.200 ron ar trebui sa fie mai mult decat perfecta, acele mici greseli nu le poti permite la un asemenea produs. Acum revenind la acel 1\%...personal nu cred ca exista nici atat luand in considerare numarul de rideri de sex feminin de la noi din tara care sa achizitioneze o geaca destinata complet vantului si umezelii. Acum desi este stupid trebuie sa spun ca sunt alte branduri care vand acelasi lucru la mai putin de jumatate din pret. Mie imi striga a ceva foarte "fancy" acest brand si nicidecum un produs cu un cost/value pozitiv. Nu pot sa cred ca un buzunar in plus si o bucatica de material textil cusut in maneca ii poate creste valoarea asa de mult....
0
0
Paul Sebastian
21 mai 2014 la 18:48
acu e la reducere.. doar 836 lei ! Mda.
0
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads