Fair Play la Prima Evadare 2013?

Fair Play la Prima Evadare 2013?

Autor: Dan Mazilu | 13 mai 2013

Prima Evadare este un concurs prietenos de ciclism cross country” este textul care te întâmpină pe prima pagină cum intri pe site-ul competiţiei. Anul acesta Prima Evadare a împlinit 5 ani şi a doborât un nou record de participare. 2.927 de înscrişi au fost. Din ei 2.573 au terminat cursa şi 2.370 în timpul legal alocat de organizator, faţă de 2.140 de participanţi cât au fost anul trecut, potrivit informaţiilor de pe site-ul competiţiei.

Este cel mai popular concurs maraton de ciclism off road din România şi Estul Europei şi unul din cele mai aşteptate evenimente de bicicliştii de toate nivelurile. În special de bicicliştii amatori şi fără o experienţă bogată care vin să înveţe şi să participe la un concurs prietenos.

La nivel înalt însă lucrurile sunt altfel, iar cine nu este acolo, şi în general nu sunt mai mult de 5-10 ciclişti, rămâne cu impresia că viaţa în linia întâi este roz şi cu toţii ne iubim. Se pare însă că lucrurile sunt cum nu se poate mai departe de adevăr, iar când vine vorba de orgolii ies la iveală „cuţitele” şi strategiile de echipă.

Fair Play la Prima Evadare 2013?
Wouter Cleppe (stânga) vs. the World. Foto: George David


Ce s-a întâmplat ieri la Prima Evadare a dovedit că ne apropiem cu paşi mici dar asezonaţi cu „pumni în gură” de un nivel de competitivitate situat la nivelul curselor internaţionale, nivel care vine însoţit de agresivitate în egală măsură. Astfel Ideal Geiger Team a dovedit că este în măsură să pună la cale şi să ducă la bun sfârşit o strategie de echipă care să le aducă victoria pe podium. Toate bune şi frumoase dacă această strategie ar fi fost doar constructivă şi nu s-ar fi transformat în agresivitate „sugerată”.

La maratonul de ieri scopul echipei Ideal Geiger Team a fost să îl protejeze în cursă pe Lucian Logigan astfel încât el să obţină un loc pe podium. Lucrul acesta este cât se poate de normal, se practică la toate concursurile internaţionale unde echipa dispune de unul sau mai mulţi favoriţi pe care îi împinge spre podium şi este permis prin regulamentul competiţiei. Acest scop al echipei Ideal Giger a rezultat din clasamentul cursei. Poate au avut şi altele însă aceasta a dat roade prin locul întâi ocupat de Lucian.

Strategia echipei s-a văzut cel mai bine după punctul de alimentare de la Palatul Ghica unde urma o porţiune de potecă în coborâre pe care nu puteai depăşi, dar pe care puteai merge repede dacă erai lăsat. Pe acea porţiune Ideal Geiger Team a blocat orice tentativă de viteză mare din partea oricui ar fi încercat să îl ajungă şi depăşească pe Lucian. S-a întâmplat ca acel doritor de viteză şi spirit sincer de competiţie sa fie Wouter Cleppe. Din păcate strategia de protejare a lui Lucian nu s-a limitat doar la asta ci a continuat cu intimidarea adversarilor prin tactici agresive. Unul din iniţiatorii proiectului ProCycling Team (Ideal Geiger Team), Tudor Oprea, spune însă că pentru ei totul s-a desfăşurat normal şi că el nu l-a atins pe Cleppe. Însă trebuie să fi prost să nu îţi dai seama de intenţiile agresive mai ales când rezultatul „strategiei” este ieşirea ta în bălării, după declaraţiile lui Cleppe şi ale lui Marius Petrache care se afla în acelaşi pluton şi dorea acelaşi lucru, să îl depăşească pe Lucian.

Fair Play la Prima Evadare 2013?
Locul 6 de data asta pentru Wouter Cleppe (stânga) la Prima Evadare 2013. Foto: Dan Mazilu


Apoi tot parte a strategiei a fost ca porţiunea de coborâre să se parcurgă încet şi cu frânat repetat, fără a fi cazul, pentru ca cei din spate să-şi piardă ritmul şi să se distanţeze şi mai mult de Lucian. Tudor Oprea a spus că ei doar au coborât „mai prudent” which is bull shit pentru că cicliştii de nivelul lor nu coboară prudent ci în spirit de competiţie adică fucking fast! Nu ar fi nici aici nimic de comentat, iar lucrurile ar fi perfect normale, aşa cum a confirmat şi Tudor Oprea, dacă acţiunile nu ar fi fost resimţite de cei vizaţi ca şicanare şi de intimidare. Să frânezi repetat pe o coborâre banală şi să te împingi în adversar „fără să atingi”, după declaraţiile lui Cleppe, nu dau dovadă de Fair Play. Ba mai mult, scenele astea amintesc de faulturile de la fotbal unde fotbalistul care „dă la gioale” stă cu mâinile pe sus şi spune “vai, dar eu nu am făcut nimic, ia uite unde aveam mâinile!”

Tudor Oprea a spus că pentru el şi echipă totul s-a desfăşurat normal, că ei doar şi-au pus în aplicare planul şi că dacă cineva nu este suficient de bărbat să facă faţă atunci trebuie să îşi reconsidere condiţia de concurent. De cealaltă parte Cleppe a spus „I’m a bike lover not a racer”, iar spusele sale sunt în totală armonie cu propoziţia de la începutul site-ului: „Prima Evadare este un concurs prietenos de ciclism cross country”. Cleppe a avut ghinionul de a se afla în calea „adevaraţilor racerilor” şi a bărbaţilor de la Ideal Geiger Team care au văzut în Prima Evadare ocazia perfectă de a arăta celor „fără suficientă experienţă” cum este la cursele „dure”, internaţionale. Evident putea fi oricine în locul lui Cleppe însă cu atât mai urât este că a fost el de vreme ce riderul belgian este atât de cunoscut la noi în ţară.

Este la fel de evident că orgoliile au dat tenta agresivă „strategiei” de echipă pentru că nu se putea ca Cleppe să câştige şi a 3a oară consecutiv acest concurs. Spiritul de competiţie este binevenit însă când este dus la extrem şi devine agresiv trebuie sancţionat potrivit regulamentul competiţiei.

Regulament care spune: „Condiţii ce atrag descalificarea […] Comportamentul lipsit de Fair Play […] îmbrâncirea concurenţilor, şicanarea”. Cum îmbrâncirea nu poate fi dovedită fără o dovadă video, şicanarea a fost evidentă potrivit lui Cleppe şi Petrache.

La final tot nu poţi să nu îl feliciţi pe Cleppe care l-a felicitat la rândul său pe Tudor Oprea pentru faptul că sunt atât de uniţi şi în stare de asemenea manevre. Pe de altă parte, după discuţia purtată cu Cleppe, se vede că este dezamăgit de cele întâmplate însă ştie să piardă şi se recunoaşte învins. Se pare că este, de asemenea, împăcat şi cu ideea că nici măcar Prima Evadare nu mai este de nasul lui, competiţie la care nu mai poate participa ca un simplu bike lover. Trebuie să fie acum un adevărat „racer” dacă vrea să concureze alături de „bărbaţii” de la Elite. Nu trebuie să fie racer în Belgia, la curse adevărate destinate celor „profi”, dar la Prima Evadare, cursă prietenoasă destinată iubitorilor de bicicletă, trebuie potrivit Ideal Geiger Team.

Acest editorial nu doreşte a fi o apărare pentru Wouter Cleppe. După cum am spus, s-a întâmplat că nefericitul să fie Cleppe însă putea fi oricine altcineva care încerca să îl provoace pe Lucian Logigan. A juca cinstit şi a fi Fair Play înseamnă să-ţi laşi adversarii să performeze la nivelul lor maxim. Faptul că Ideal Geiger Team are o echipă este un avantaj cinstit lucru care a fost folosit cu lipsă de sportivitate ieri la Prima Evadare.

Acest articol nu este nici o acuză la adresa echipei Ideal Giger ci un protest împotriva tacticilor nesportive de concurs. Prima Evadare nu este nici etapă de Turul Franţei nici etapă de Cupă Mondială UCI la XCO nici concurs de 4Cross. Este un concurs „prietenos” de cross country de unde înţelegem că se adresează „bike loverilor” şi nu „racerilor”. Dacă vor şi racerii să se dea atunci să joace cinstit.

În loc de încheiere merge foarte bine sloganul neoficial al lui Google cu care au făcut atâta bine în lumea online: “Don’t be evil!”
Raporteaza

127 Comentarii

Mircea Stoica
16 mai 2013 la 00:06
Eu nu inteleg ce vrei sa spui. Nu e posibil ca un ciclist " amator", asa cum mi l-am definit eu mai sus, sa treaca de unul ca Cleppe , daca pleaca si mai din spate, si mai tarziu. Si pana la urma care ar fi problema ? Insasi separarea pe grupe face ca intrecerea dintre cei 2 sa fie irelevanta.
0
0
Laurentiu Rihlea
16 mai 2013 la 00:34
@Mircea Stoica hai sa fim seriosi, un ciclist legitimat la un club cu performante destule in urma nu poate sa vina sa participe la categoria OPEN decat daca.... hai sa nu continuam discutia, dar sa nu zici ca vorbim pe povesti iti dau un singur exemplu : Ulisse Gheduzzi, inscris la categoria OPEN, deci nu tricoul il promoveaza la categoria elite ci performantele, pe aceelasi sistem o sa ma duc si eu sa particip la competitie de copii si cu putin noroc ies pe locul 1, cui pot sa ma laud cu performantele astea ? iti zic eu cui, te lauzi pe hartie pentru ca in competitii externe unde nu mai merge cu inscrieri la categorii de amatori rezultatele sunt slabe, foarte slabe si acolo nu sunt deacord cu Maximilian ca are vre`o legatura FRC (au generat alte probleme) ci tine fix de pregatirea fiecarui ciclist...
2 Cristian Babes, Antonio Andrusceac
0
Robert Kovacs
16 mai 2013 la 00:53
@Florin Crisu-plang si rad la comentariile tale...de fapt mai mult plang:((
0
1 Antonio Andrusceac
Luka Lehel-György
16 mai 2013 la 02:04
Gata cu povestile,baieti ! Tudy si Cleppe au dat declaratiile lor despre cursa si eu zic ca totul e in ordine :) Citez din Cleppe : "A fost această cursă corectă? Da! S-a întâmplat ceva cu adevărat necurat? Mie nu." , " Cam aceasta este povestea mea pt ca de aici nu prea mai stiu ce s-a intamplat in grupuletul respectiv, eu evadand si plecand dupa Luci. Desi am cazut de 2 ori nu dau vina pe nimeni pt ca eram….singur.

Un sfat pt toata lumea: imediat dupa efort sunt nervii cei mai mari si cuvintele cele mai taioase. Asteptati pana a 2 a zi sa va spuneti povestea. S-ar putea sa sune altfel.
Thanks”".
0
2 Antonio Andrusceac, Anka Berger
Antonio Andrusceac
19 mai 2013 la 23:17
pentru multi este clar- daca te crezi BUN nu concurezi la Prima Evadare...ce rezultate au in competitiile ptr profesionisti...tacticienii ;)) astia de la geiger -gasca (team se foloseste ptr aia care formeazaa o echipa in spiritul fair-play-ului).. Desi amfost bucuros ca A castigat un roman,,,acum mi-a trecut...sa obtii asa o victorie..:( ...la un concurs ptr amatori...
0
3 Leonard Barbu, Maximilian Munteanu, Claudiu Oltean

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads