Europa în 80 de zile

Europa în 80 de zile

Autor: Dan Mazilu | 24 februarie 2014

Plimbările pe bicicletă nu mai sunt nici la noi ceva ieşit din comun. Turele lungi, de mai multe zile, sunt ceva mai recente pe meleagurile noastre însă cu bucurie observăm că şi cicloturismul devine din ce în ce mai întâlnit prin România. Însă o tură de bicicletă mai lungă de o lună, de două luni, este drept că găseşti mai rar. Mai rar găseşti oamenii care au voinţa şi, practic, timpul să facă aşa ceva.

Matei Bogdan împreună cu amicul său Adrian Podeanu ne-au contactat, cam acum o lună, cu rugămintea de a-i ajuta să-şi ducă la capăt visul. Nu ne-a trebuit prea mult să ne dăm seama ca băieţii merită susţinerea noastră aşa că ne-am grăbit să le oferim ce avem noi cel mai bun, expunere.

Sunt, la noi in ţară, cicloturişti cunoscuţi în cercurile de pasionaţi, precum Anton Duma şi Claudiu Moga care fac treaba asta de multă vreme deja, ture de sute şi mii de kilometri care se întind pe săptămâni şi luni întregi de zile. Însă nimic nu te împiedică să-ţi începi propria aventură. Aventura cicloturistică ce se va desfăşura după regulile tale, va avea traseul stabilit de tine şi va beneficia de experienţa şi sfaturile celor care au facut-o înainte.

Iată ce ne spune Bogdan despre expediţia care va avea loc la vară:

---

Sunt unele vise în viața unui om care au darul de a-l urmări la fiecare pas și de a fi mereu prezente printre gânduri, ajungând să macine ființa în drumul lor spre realitate. Poate că ar fi prea mult dacă am spune că despre un astfel de vis este vorba și în cazul nostru; dar nu am exagera deloc, cred, dacă am spune că, dându-i puțin timp, acesta ar fi deveni astfel.

Ne-am hotărât, totuși, să nu așteptăm să vină visul la noi, așa că plecăm noi spre el. De fapt…vom pleca, dacă reușim să punem lucrurile la punct și să facem rost de toate cele necesare. Dar la ce ne referim, până la urmă? Ei bine, e vorba de un tur (puțin atipic) al Europei. Unii îi spun nebunie, alții aventură, dar noi? Noi îi spunem “Superlative pe două roți” sau, ca să lăsăm poezia deoparte, îl numim, simplu, “Europa în 80 de zile”.

Europa în 80 de zile
În mare cam acesta va fi traseul băieţilor. Va exista însă şi un anumit "grad de libertate" pentru ca aventura să fie aventură.


Așadar, undeva la începutul lunii Iulie, noi, doi prieteni, vom urca pe biciclete și vom pleca să ne urmărim gândul: o călătorie prin Europa. Ne vom bucura de cultura și specificul a 17 țări, vom vedea oceanul și marea, vom traversa 3 mari lanțuri muntoase, parcurgând aproximativ 8200 km. Dar, cel mai important nu e ceea ce vom realiza, ci ceea ce vom deveni! Pentru că o astfel de călătorie e mai mult decât o plimbare; e o provocare. Iar orice provocare, dacă ești dispus să o accepți și să lupți să o îndeplinești, nu poate să nu te transforme!

Până atunci însă, mai e mult! Iar când spunem asta nu ne referim la timp, ci la problemele care trebuiesc rezolvate. De la pregătire fizică (să pedalezi 100-130 km/zi, timp de 80 de zile, nu e puțin lucru), la aranjarea bagajelor și a strângerii resurselor necesare, totul e o provocare. Așa se face că provocarea mare a călătoriei se împarte în multe provocări mici, dar la fel de importante. Însă noi știm că acolo unde e voință, e și putință! Și, dacă la voința noastră mai adăugăm și dorința altora de a ajuta, tabloul devine complet, iar lucrurile devin, în mod vizibil, mai ușoare.

Și ne place să credem că suntem pe drumul cel bun: în nici două săptămâni am luat legătura cu oameni faini și pasionați, dornici de a da o mână de ajutor. Așa se face că, deși e doar Februarie, prin bunăvoința echipei DirtBike și a firmei Qeridoo am făcut rost de remorci pentru bagaje. Într-adevăr, ne mai trebuie restul de echipament (GPS/hărți, haine, cort, saci de dormit, etc), dar primii pași au fost făcuți... cât de dificili să fie cei rămași?

Însă poate că ne-o ia optimismul înainte și poate că lucrurile vor fi mai dificile decât credem! E cât se poate de probabil! Dar, deși suntem conștienți de necunoscutul care ni se așterne în față, știm că nimic nu poate sta în calea unui adevărat vis. Și mai știm că, dacă am plecat pe acest drum, vom face tot ce ne stă în putință să și ajungem la destinație!

Am deschis un blog prin intermediul căruia vă vom ține la curent! Dacă vreți să vedeți ce urmează, vizitați-ne la adresa: https://europain80dezile.wordpress.com/.
Raporteaza

21 Comentarii

Ciprian Burca
11 martie 2014 la 17:23
nu nu, eu vorbeam ce ciclotrubadur. tot respectul pentru cei din reportaj.
0
0
Costel Alexandrache
11 martie 2014 la 22:59
de curiozitate cam catzi bani iti trebue pentru o tura a europei?
0
0
Alexandru-Valentin Stavaroiu
12 martie 2014 la 09:06 (editat)
''totzi'' banii din lume
1 Bogdan Mihai Daia
0
Bogdan Matei
19 martie 2014 la 12:43
Nu stim exact cati ne trebuie, noi vrem cat mai putini:d. Am aproximat la 1200-1500 de euro mancarea de persoana la care se mai adauga taxele de cazare (in camping, cand nu avem unde pune cortul sau la pensiune) + echipamentul necesar. Speram sa rezistam cu 2000 de euro de caciula, maxim!:D
0
0
Bogdan Matei
19 martie 2014 la 12:46
Pe blog o sa punem tot mai multe cu cat ne apropiem de plecare. Iar dupa ce ne luam zborul, o sa revenim cat de des posibil cu poze si povesti!;)
0
0

Scrie un comentariu

Dan Mazilu
Membru din: 12 septembrie 2012

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads