CND #5 Mogoșa Downhill Challenge: despre cele bune din Nord

Autor: Maximilian Munteanu

Actualizat la: 22 februarie 2024 la 15:48

CND #5 Mogoșa Downhill Challenge: despre cele bune din Nord
Notoriu pentru voia bună pe care o generează invariabil, Maramureșul luase o pauză de la cursele de downhill cu care ne-a încântat de fiecare dată. O pauză prea mare. Până anul acesta. Fiindcă brigada Gravity Crew revine în meniul competițional cu felul principal de la Mogoșa: cel mai sățios traseu din câte au fost pe la noi, un lac răcoros în zona de finish, petreceri cu numai pe acolo există și o efervescență imposibil de replicat. Ca să fim cu toții în grai când vine vorba despre Mogoșa, am stat de vorbă cu Adrian Zaharia de la Gravity Crew, iar el ne dă mai jos toate informațiile trebuincioase!

Rețineți, vă rog, că Mogoșa Downhill Challenge este parte din Cupa DirtBike și etapa a cincea din Cupa Națională de Downhill!

Dar să aflăm ce ni se comunică prin cască din studioul de producție Gravity Crew!DirtBike: Servus, Zăhărie! Ce bine că avem din nou concurs la Mogoșa! Vine un vibe pozitiv dinspre voi. Totul merge conform planului?
Adrian Zaharia: Salut Maxi! Da, e foarte bine că avem iar concurs la Mogosa! Ne-a lipsit și nouă treaba asta și și publicului din Baia Mare, care e nerăbdător să îi vadă pe rideri din nou la treabă. Noi ne-am facut temele și anul ăsta, totul merge conform planului: multă muncă, puțină vorbă, după cum v-am obișnuit și până acum. Mai sunt treburi de rezolvat, ceea ce e normal, dar aș putea spune că suntem în grafic, suntem pregătiți și vă așteptăm la noi ”în sat" la o noua ediție a concursului Mogoșa Downhill Challenge, care reprezinta etapa cu numărul 5 din Cupa Națională de Downhill a României.

Traseul de la Mogoșa e renumit drept unul dintre cele mai dure și necruțătoare pe care le avem în țară și pre mulți a popit. Există modificări de substanță aduse lui?
A popit câțiva!!! Pot să vă zic că e cel puțin la fel de dur pe cum a fost și la ultima ediție. Rădăcinile sunt acolo, parcă chiar mai multe, bolovani avem cu sutele... Sunt convins că își va păstra renumele!
Modificări majore nu am făcut la traseu. Am căutat încă de anul trecut niște linii noi, dar nu am găsit ceva care să ne convingă că merită. Din păcate, terenul de pe Mogoșa este unul destul de greu de modelat și am preferat să folosim ce aveam deja și pentru această ediție. Am lucrat mult la traseu în ultimele săptămâni și i-am dat un facelift fresh pentru concurs.

Ia zi! Drop-ul cu pod de lemn de la start și roadgap-ul sunt la locurile lor, pregătite să ne dea fiori?
Din motive de siguranță și logistică, am decis să nu folosim în acest an drop-ul cu pod de lemn; vom folosi doar varianta ocolitoare. Deci mai puțini fiori! :) În schimb road gap-ul e pe poziție, așteaptă să fie săltat!Vremea e întotdeauna un factor crucial într-un concurs de downhill și Mogoșa nu face excepție. Dacă e ud, e survival, dacă e prea uscat, praful din prima parte a traseului, cu bucățile de granit care navighează prin el, se simte aproape ca și când ar fi ud. Din gura localnicului: care e vremea ideală pentru dat la Mogoșa și ce prognoză avem pentru 2-3 septembrie?
Aici ai dreptate, nu pot să te contrazic cu nimic. Dacă bine îmi amintesc, și tu te-ai dat pe Mogoșa în toate condițiile descrise mai sus. Cu vremea e loterie, dupa cum ne place sa spunem de multe ori. M-aș bucura să plouă vreo 2-3 zile și apoi, de joi, să avem vreme bună până după finală. Asta cred eu că e vremea ideală pentru traseul de la Mogoșa. Pământul e destul de uscat în momentul ăsta, după un pic de ploaie s-ar crea aderența perfectă și nu am mai avea probleme cu praful sau contrapante prea uscate. Prognoza meteo arată doar vreme bună până după concurs, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un teren foarte uscat.

Sunteți în relații bune cu cei de la Mogoșa? Vă susțin cu ceva anul acesta?
Sigur că da, avem o relație bună cu personalul de la telescaunul Mogosa! Ei ne înțeleg și știu ce înseamnă realizarea acestui concurs, pentru că sunt acolo aproape zilnic și pot să "contorizeze" cel mai bine ce volum de muncă implică toată treaba asta. Ne ajuta pe atât cât este posibil. Trebuie să luăm în calcul că telescaunul e doar un punct de lucru, dar nu un factor de decizie, deci în compania lor fac și ei ce pot. Avem o relație bună și cu domnul Cardoș, proprietarul Cabanei Mogoșa, care ne oferă anumite facilități, ca să ne putem organiza mai bine în zona de sosire a traseului. Le mulțumim tuturor pentru înțelegere și susținere!

Bun așa! Am văzut că aveți o colaborare foarte strânsă cu Umbrela Art Crew, din care tot ies montaje faine. Din ce țin minte, ei au documentat și ultimul vostru concurs. Care e background-ul?
Așa e, ei au documentat ultimul concurs făcut de noi și tot acela a fost și punctul de plecare al "relației" noastre, să-i zic așa. Spun asta pentru că în timp a devenit mai mult decât o colaborare sau un angajament de scurtă durată. Totul a început cu aftermovie-ul evenimentului din 2013. La acel edit am colaborat si cu Douănutri, care au revenit în acest an alături de noi (Umbrela și Gravity). De atunci (2013), tot scotocim idei și facem planuri împreună pe diferite proiecte foto/video. Câteva au ajuns și la public, altele încă le mai coacem la foc mic și, când sunt prăjite destul, o să le scoatem pe rețele. Aș vrea să vă mai spun și ceea ce nu se vede: Umbrela Art Crew ne-a ajutat foarte mult și în alte aspecte ce țin de organizarea concursului, nu doar pe partea foto/video.Cinste lor! Baia Mare este renumită pentru party-uri și evenimentele colaterale concursurilor. Unde ne petrecem anul acesta?
Tradiția e tradiție și trebuie respectată! Nu se poate termina un concurs fără o petrecere! O să avem un afterparty sambătă seara într-un spațiu privat, la Casa Tineretului din Baia Mare, pe Bulevardul Unirii nr. 13. Deci aveți grijă unde vă cazați sâmbătă noaptea! Eu zic că în oraș e locul unde trebuie să fiți!

Deci clasic! Dă-ne niște ponturi practice de ajuns la Baia Mare dinspre sud și unele de cazare, pentru cei care încă nu au izbutit să-și facă rezervări!
Îmi pare rău, dar la capitolul ăsta nu sunt foarte bine pregatit. Totuși am să vă sfătuiesc să veniti dupa harta lu' google; sunt convins că știe cel mai bine să vă îndrume! Fiind localnic, nu prea mă cazez pe aici, deci doar din auzite și din ce știu că se află în zonă pot să vă recomand următoarele: Pensiunea Limpedea (aproximativ 5 km de Mogoșa), Motel Cerna
(aproximativ 5 km de Mogoșa), Cabana Mogoșa, Complex Turist Șuior. Căutați și pe booking.com ”Cabana Pintea” și alte locuri de cazare în stațiunea Mogoșa și o să găsiți niște cabane interesante! În Baia Sprie, pentru cei ce vor ceva deosebit și pe stil tradițional, căutați Casa Olarului! Mai este și Pensiunea Verde. În Baia Mare sunt multe și aveți de unde alege; cred că booking.com vă ajuta cel mai mult! După cum spuneam, petrecerea are loc pe Bulevardul Unirii nr. 13, poate vă orientați în funcție de asta.

[article-image="12" description="Așa ajungi de pe Bulevardul Unirii până la Mogoșa. Dacă nu e clar din imagine, DĂ CLICK PE LINK-UL ĂSTA! Cu plăcere!"]

Cui îi dăm de băut pentru organizarea de anul acesta?
Păi aici e vorba în plan principal de aceeași echipă ca și la ultima ediție, echipa Gravity Crew: Cristian Fănățan, Norbert Boros, Putyu, Adrian Zaharia și Boitor Arthur, pe care l-ați tot văzut pe la concursuri anul ăsta cu niște rezultate remarcabile și care trebuie lăudat pe aceasta cale. Apoi, după cum am spus, au muncit mult alături de noi și ne-au ajutat foarte mult cei de la Umbrela Art Crew și Douanutri. Pe de alta parte, mai avem alți prieteni și oameni de bine care ne-au ajutat și care urmează sa ne ajute și în continuare, nu dăm cu lista de nume aici, ca să nu uităm pe cineva. Știu ei cine sunt și le mulțumim! :D

Mulțumim frumos și noi! Ne vedem acasă la Maramu! :)
Oricând cu plăcere! Mulțumim și noi! Vă așteptăm la dat și, evident, la petrecere!!!

Imagini cu traseul, via Gravity Crew:

Comunicatul oficial despre eveniment:

O nouă ediţie a concursului de ciclism montan Mogoşa Downhill Challenge va avea loc în 2-3 Septembrie, la staţiunea Mogoşa, situată la 17 km de Baia Mare (Maramureş) pe DN 18.
După 2 ani de pauză, Clubul Sportiv Gravity Crew readuce Mogoşa în calendarul competiţional, ca etapa cu numărul 5 din Cupa Naţională de Downhill a României, organizată în colaborare cu Asociaţia Pentru Dezvoltarea Mountainbike-ului în România, sub egida Federaţiei Române de Ciclism.
Evenimentul se întinde pe durata a două zile, respectiv vineri 02.09.2016 şi sâmbătă 03.09.2016.

P̲R̲O̲G̲R̲A̲M̲

JOI // 01.09.2016.
● 09.00 - 18.00 Trackwalk şi înscrieri

VINERI // 02.09.2016.
● 9.00 - 18.00 - Înscrieri
● 09.00 - 16.00 - Antrenamente oficiale
● 16.00 - Trackwalk

SÂMBĂTĂ // 03.09.2016.
● 9.30 - 11.30 Antrenamente oficiale
● 12.00 - Calificări
● 14.00 - Finală
● 17.00 - Festivitatea de premiere

After party:
Pentru că MDC e un eveniment important pentru oraşul nostru, trebuie să se încheie cu o petrecere pe cinste. Avem after party începând cu ora 22.00 la Casă Tineretului din Baia Mare situată pe B-dul Unirii nr. 13. :D

Notă:

1. În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile sau apar alţi factori externi neprevăzuţi programul poate suferi modificări.
2. În perioada 29 august - 1 septembrie traseul este închis, fiind deschis doar pentru trackwalk. Toţi participanţii sunt rugaţi să respecte aceste reguli, pentru o bună desfăşurare a evenimentului.

Despre traseu:
Startul se va da de pe Vârful Mogoşa iar sosirea se va face la baza pârtiei de ski Mogoşa, lângă lacul Bodi. Traseul nu a suferit modificări majore, are o lungime de 2 km şi o diferenţa de nivel de aprox. 500 de metri, pe care se găsesc numeroase obstacole naturale şi artificiale printre care, rockgarden-ul de sus, road gap-ul de la mijloc, secţiunile cu rădăcini şi zona de off camber din pădurea de jos.

ECHIPAMENT de protectie obligatoriu:
● cască full face
● genunchiere
● dopuri de ghidon sau manșoane care acoperă extremitățile ghidonului
● protecție de spate sau neck brace

ÎNSCRIERE:
Categoriile de participare sunt:
Hardtail, Open, Juniori, Elite, Masters și Feminin.

Pentru a va inscrie in concurs trebuie sa intrati pe pagina urmatoare: http://mtbcup.ro/cupe-nationale/mogosa/ si sa completati formularul de inscriere (din partea de jos a paginii ).
Dupa care sa va prezentati la RaceOfiice - ul concursului ( joi sau vineri) pentru compeltarea formularelor si ridicarea numerelor de concurs.

Rugam toti participantii sa se inscrie pe net, pentru o mai buna organizare a listelor.

Va recomandam sa cititi ghidul participantului la CND si regulamentul general: http://mtbcup.ro/2016/05/27/ghidul-participantului-cnd/ .

Multumim!


Nota:
● Categoria Hardtail există la nivel de eveniment, nu la nivel de cupă. Citeste regulamentul prentru mai multe detalii: http://mtbcup.ro/regulament/

Vârsta minimă de participare la concursul Mogoşa Downhill Challenge este de 14 ani.

Taxa de înscriere este de: 70 RON
Taxa de înscriere nu include urcări cu telescaunul.
Tarifele la telescaun sunt după cum urmează:

1 urcare = 8 RON
abonament 4 urcari = 25 RON


*Plata taxei se va efectua la biroul de înscriere situat în zona finish-ului.
**În același loc o să completați și formularul prin care se atestă că sunteți de acord să participați la acest concurs pe proprie răspundere.
***Minorii sunt OBLIGAȚI să prezinte la înscriere DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE completată de părinte și legalizată la notar. Prin aceasta părintele aprobă participarea copilului la concurs.
****Participanții la clasa Open vor face dovada asigurării de accident și a adeverintei de la medicul de familie prin email, după completarea formularului online, sau la race office, in ziua concursului.
*****Clasa Open este comună pentru ambele sexe și pentru participantii de toate vârstele și se
adresează celor care nu sunt interesați de latura competitivă a evenimentului. Totodată
participanții la această clasă deși sunt cronometrați NU vor fi punctați în cadrul Cupei Naționale de Downhill. Nu vor exista categorii diferite in functie de vârstă sau sex la această clasă.
******Dacă nu ai primit niciun email de confirmare, verifică și fișierul spam. Dacă emailul este acolo, machează-l ca fiind “NOT SPAM” pentru ca pe viitor să nu se repete povestea.

Recomandăm să citeşti şi Ghidul Participantului: http://mtbcup.ro/2016/05/27/ghidul-participantului-cnd/

Revenim în curând cu alte detalii şi cu înscrierea online la concurs.
Spor la pedalat !

Mogoşa Downhill Challenge este un eveniment realizat de Clubul Sportiv Gravity Crew cu ajutorul sponsorilor şi partenerilor noştri, cărora le mulţumim pe această cale!

Sponsor principal: Magazinul MonBike http://monbike.ro/

Sponsori:
Aramis Feeling www.aramisfeeling.ro/ro/
Mag. BikeShopBM www.bikeshopbm.ro/
Mag. OnBike www.bike-ski.ro/shop/
Mag. Piese KTM www.piesektm.ro/
Autoclinic www.autoclinic.ro/
RCracing www.RCracing.ro
Pietraria Boros www.pietrariaboros.ro/
Drag Bicycles www.dragzone.ro/
Umbrela Art Crew facebook.com/uartcrew
Douanutri www.douanutri.ro
Bistritz Bike Shop facebook.com/BistritzBikeShop
Bratari Colexx www.facebook.com/Bratari-ColeXx-1672554526319632/?fref=ts

Parteneri:

Primaria Baia Sprie
Asociatia Pentru Dezvoltarea Mountainbike-ului in Romania
Federatia Romana de Ciclism
Kitsched Photography
Yoummock Hammocks: www.facebook.com/yoummock
Baia Mare 2021: facebook.com/BaiaMare2021
PLUS[+]
Crucea rosie

Parteneri media:
FreeRider www.freerider.ro
DigiSport www.digisport.ro
DirtBike www.dirtbike.ro
Kissfm www.kissfm.ro


Înscrieri pe pagina evenimentului de la Mogoșa (scroll până jos!).

Ne vedem la Mogoșa! Sau la Max, în Baia Mare, după dat, la masă. Da, ăsta e un pont! :D
Raporteaza
Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.