Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Autor: Maximilian Munteanu | 23 iunie 2011

Nu mai ştiu de câtă vreme n-am mai avut un concurs sănătos de freestyle pentru BMX şi mountainbiking la Braşov, posibil niciodată, dar, sincer, nici nu cred că mai contează prea tare acum. Ce este important, în schimb, este că Braşovul a revenit spontan pe harta evenimentelor premium cu Burn in the Air, desfăşurat weekend-ul trecut. Mânat de pasiunea pentru freestyle, indiferent de disciplină, de inclinaţia către copiii care se dau şi sigur şi de mândria de localnic, mereu tânărul Ciprian Popescu a.k.a. Popo nu a făcut decât ce era logic să facă: şi-a asociat label-ul Rulers Events cu Burn Energy Drink, unde este team manager, a obţinut aprobările de rigoare, a dat sfoară în ţară şi s-a pus pe construit rampe.

Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!


Desigur, toată lumea şi-ar fi dorit un concurs în centrul vechi al Braşovului (care din motive tehnice nu a putut avea loc anul acesta), dar Centrul Civic şi al său skatepark s-au dovedit a fi o gazdă cel puţin la fel de primitoare, cu bonusul evident de a avea expunere pentru nişte activităţi mai puţin obişnuite pentru oamenii de rând tocmai în inima oraşului, pe unde trec mai toate mijloacele de transport in comun şi vehiculele care circulă prin Braşov şi pe unde mai tot omul are treabă în timpul zilei.

Ajutat de localnicii pe care-i salutăm cu acest prilej, Popo a realizat o rampă de plecare, un jumpbox "kicker+flat+landing" (astfel încât toată lumea să fie motivată să-ncerce trick-uri cât mai dificile) şi un quarter, toate parcă importate de peste ocean din vreun turneu de profil, adică size XXL. "Do you want extra fries with that? Yes, and a Diet Coke, please!" Extra fries, în cazul nostru, se traduce într-o zi specială doar pentru antrenamente, adică vineri, şi vreme impecabilă, numai bună de dat şi pentru imortalizat cele mai incendiare manevre aeriene. Diet Coke înseamnă un regim sănătos (sic) şi că la event au venit doar cei mai buni rideri de pe o rază de mulţi kilometri, musafiri de la Cluj, Baia Mare, Sibiu, Constanţa, Bucureşti sau Timişoara, plus topping-ul de pe tortul de îngheţată: echipa de BMX Burn din Ungaria, care a lăsat asistenţa cu gura căscată. Mai multe despre acest lucru ceva mai încolo, însă.

E musai de precizat că juriul a ţinut cont ca trick-urile să fie aterizate de preferinţă în landing şi ca ele să fie cât mai înalte cu putinţă. De fapt, primul criteriu îl cam include pe al doilea, dacă vă uitaţi atenţi la set-up. E vorba despre un concurs de big air, până la urmă, ce naiba! Sistemul de concurs a fost unul foarte simplu: 1 săritură de încălzire plus 2 punctate în calificări, iar în finală 5 sărituri care au contat, pe lânga prima de încălzire. În total s-au înscris la Burn in the Air 44 de rideri.

O fac cu un nod in gat, dar trebuie spusă şi asta: Barni a fost heartbreaker-ul concursului. Trebuia să fie ziua lui, momentul în care putea să arate ce ştie mai bine şi că se poate duela de la egal la egal cu cei mai buni, într-un loc care i-ar putea fi lesne a doua casă, dar nu a fost să fie. Îmbătat de entuziasm şi de motivaţie, Barni a încercat în calificări direct două 720-uri imense, care au fost aproape de a fi aterizate, şi nu a jucat nici o secundă cartea siguranţei care l-ar fi dus în finală mai mult ca sigur. Un nou argument pentru faptul că oamenii din Ciuc sunt dintr-o bucată şi nu ţin cont de compromisuri.

Capul sus, însă, că am avem 3 eroi localnici, care de fapt sunt 4, cam la fel ca şi muşchetarii: Tavi, Norbi, Salam şi Sasu'. Pe lângă ei mai vin Cezar şi Ştefan, singurii braşoveni pe BMX din finală, şi nu pot să nu mă întreb dacă restul de BîMîXari din Braşov erau mai ocupaţi cu prietenele ori cu maşinile proaspăt dobândite… Hm! Una peste alta, evoluţia braşovenilor este remarcabilă, în condiţiile în care scena actuală a început practic de la zero şi este activă doar de puţină vreme. Acum 10-12 ani Ralie, Bebe şi cu Iulă ţineau sus steagul Braşovului, se dădeau, îşi sudau singuri biciclete, generau poveşti nemuritoare şi erau cunoscuţi mult dincolo de judeţ, dar între timp şi-au atârnat BMX-urile în cui, chiar lânga geaca în care stau facturile. Alte vremuri. Respecte sincere şi o aducere aminte obligatorie, în orice caz! Revenim cu trick-uri. Cezar a dat tailwhip pe flat, tabletop peste jumpbox şi table, eurotable plus 360 la quarter; absolut onorabil. Ştefan a executat 360-uri înalte, aproape de landing, pe jumpbox şi 360-uri şi în quarter, Salam De Braşov a întins picioarele pentru no-footed can-can peste jumpbox, a scos toboggan tot acolo şi s-a dat peste cap cu mai multe backflip-uri sus în flat, Norbi a scos clasicele lui no-footed can-cans şi x-ups, de data asta pe distanţe mai mari decât de obicei, iar Tavi a bifat toboggan şi tabletop, tot full-distance, tot la mare înălţime. Ajungem la Christian Baier, a.k.a. Liniile Aeriene Sasesti™, care zboară mai sus decât Concorde-ul şi are doar stewardese blonde şi rârâite: huge airs plus x-up, toboggan, no-footed can-can şi nac nac la jumpbox plus tabletop, x-up, can-can şi one-footed eurotable la quarter. Salutări Braşov şi ne revedem curând!

Boracu' din Sibiu, şi el om dintr-o bucată, nu se lasă cu una cu două: vine la contest chiar dacă a doua zi are examen şi mai are timp să şi glumească: "Uai, fra, azi mi-am făcut bicicleta asta şi e cu şase kile mai uşoară decât aia veche!", în grai cântat de CBU, fireşte. X-ups, can-can, no-footed can-can şi pendula (double no-footed can-can) patentată acum ceva vreme cu David Ghiţă în dirtpark . Tot de la Sibiu vine şi Darius Zamfir, care îi reprezintă cu străşnicie pe toţi copiii care se dau cu pasiune şi care au fost în număr mult mai mare decât ne-am fi aşteptat: aplauze, vă rock! Darius: turndowns clasice la quarter şi sus pe flat, încercări de tailwhip tot acolo şi barspins în quarter. 15 ani şi jos pălăria, da? ;)

Până când nu îl uităm de tot, trecem şi pe la polivalentul Itză, evident Born For Destruction, care a venit taman de la Constanţa, unde băieţii au Leganza şi e şi mai câld decât la noi sub Tâmpa: tabletop "shoulderbuzzer", tailwhip pe flat şi backflip slo-mo tot acolo. Swoosh, check, next!

David Gold din Bucureşti ne-a arătat sâmbătă că are cojon şi poate să-şi pună şi trick-urile acolo unde-i e gura din online, adică la înălţime. 360 tailwhip şi 360 bars sus pe flat, 360 mare aproape până în landing şi o încercare de tailwhip până în landing care a eşuat din păcate şi care ne-a făcut să ne ţinem respiraţia. David s-a ridicat şi a mai băgat o încercare. Bine aşa! Tot de la Bucureşti a venit şi Cristian Rădulescu, una dintre cele două mari surprize ale weekend-ului, care te face să te bucuri că ajungi la astfel de concursuri şi îi poţi vedea pe tinerei în acţiune. Poate cele mai înalte sărituri la jumpbox, x-up, table şi în mod cert cele mai mari 360-uri; fain fain fain!

Nandi din Ciuc este renumit pentru trail-urile sale perfecte, pentru style, pentru tehnicitatea în trick-uri şi, pentru cei care îl au pe Facebook, uneori şi pentru mix-uri D'n'B. Să lăsăm asta! Nandi a zburat cel mai sus din quarter, a încercat şi a aterizat tailwhip şi 360 tailwhip la jumpbox şi în general a dat de înţeles că se simte în largul lui, deşi propria exigenţă l-a făcut să dea din cap dezaprobator din când în gând. O atitudine sănătoasă, cu picioarele pe pământ pe care le-o dorim şi altora. Din echipa de ciucani nu putem să nu-l amintim pe Kazi, cel care vineri şi-a tras o crustă pe faţă la o aterizare eşuatăs, dar care nu a avut nici o problemă în a se da sâmbătă la concurs. Superman şi backflip in uralele spectatorilor. E nevoie să mai spun ceva? Ultimul, dar nu cel din urmă, de pe lista de Ciuc este Comi, despre care nu am ce comenta, deci o să înşir o listă de trick-uri: crossfooted tailwhip, tailwhip şi downside tailwhip la quarter, 360 bars şi 360 tailwhip la jumpbox plus încercări de ceea ce părea să fie 360 bars to bars. Tibi Bajka nu este din Ciuc, dar prin vene îi curge acelaşi sânge. Se dă pe BMX, este puternic ca un urs, are talent, tace şi face. Barspin, 360, tailwhip, 360 tailwhip şi double tailwhip sus în flat: toată lumea o ia razna. Corect. Şşşşşşt!

A doua surpriză a weekend-ului se numeste Pityu şi este din Timişoara. Ne-a lăsat şi el cu gura căscată: 720 curat, 360 bars şi tailwhip sus în flat, 360 amplu aproape până în landing şi posibil şi alte trick-uri pe care momentan nu mi le aduc aminte de tare ce m-a bucurat felul în care s-a dat. Sorry!

Următorii pe listă, Alex Don din Cluj şi Alin Moldovan din Baia Mare care au venit la concurs împreună şi sunt brigadieri de ceva vreme. Loudmouth Alin a dat 360-uri mari, 360 barspin şi încercări de 720 barspin pe jumpbox plus flair la quarter, în timp ce Alex a scos tuck no-hander, tabletop şi 360 la jumpbox şi tabletop, turndown, 540 şi 540 flatspin la quarter. Execuţii curate, în majoritatea cazurilor, fără loc de comentarii.

Echipa Burn din Ungaria, formată din Viktor Bako, Balint Szanto şi Balazs Ivanfi a fost păstrată pentru final din motive evidente: oamenii au ridicat ştacheta la un nivel nemaivăzut şi pâna şi spectatorilor neavizaţi le-a fost clar că au de-a face cu ceva cu totul şi cu totul special. Viktor s-a propulsat lejer cu flattie peste amândouă elementele parcursului, a dat turndown, late no-footed can-can şi cel mai curat 360 peste jumpbox şi a bifat lookback şi lipslide la quarter, Balint a plusat cu nişte tehnică şi s-a remarcat prin bars to bars, atât la jumpbox cât şi la quarter, şi cu un excelent barspin to tailwhip peste distanţa cea mare, iar Bazsi a fost într-o lume doar a lui. S-a dat în ambele zile cu o siguranţă uluitoare şi a produs trick-uri nemaivăzute. La 360 tuck no-hander şi la crossfooted flair publicul a aplaudat frenetic. La prima încercare de frontflip, eşuată din păcate, a amuţit, iar la a doua, aterizată perfect, s-a dezlănţuit la fel ca şi la backflip-ul tuck no-hander uriaş, ştiind că sub ochii lor tocmai se făcuse istorie. Nu pot explica aşa ceva în cuvinte... Încercaţi doar să vizualizaţi un om cu roţile în sus pe la şase metri în aer. Două premiere absolute în mai puţin de zece minute. Bang, just like that!

Sesiunea de highest air la quarter, ce i-a urmat finalei, i-a avut protagonişti pe Viktor, pe Barni şi pe Alex Don, fiecare motivat în felul său. După ce un timp s-a mers în paralel cu înălţimile, Alex şi cu Barni s-au desprins la un moment dat, Alex a plusat cu un tuck no-hander parcă prea fain pentru a fi adevărat şi Barni aproape că l-a ajuns la înalţime, dar a luat contact cu solul the hardway. În spirit de fair play, ambii rideri au decis să încheie sesiunea, acoperiţi de aplauzele publicului. Pfhiu!

Să vină, vă rog, premiile:

MTB:

1. Cosmin Cioraparin a.k.a. Comi – 600 EUR
2. Cristian Rădulescu – 400 EUR
3. Christian Baier a.k.a. Sasu' – 300 EUR
4. Alexandru Ciprian Fuşle a.k.a. Borac – 200 EUR
5. Darvas Elemer Koppany a.k.a. Kazi – 150 EUR


BMX:

1. Balazs Ivanfi a.k.a. Bazsi – 600 EUR
2. Balint Szanto – 400 EUR
3. Stefan Ghimpu a.k.a. Pityu – 300 EUR
4. Victor Bako – 200 EUR
5. Alex Don – 150 EUR

Best trick MTB jumpbox:
Nandor Szekely a.k.a. Nandi: 360 tailwhip – 200 EUR

Best trick MTB quarter:
Cosmin Cioraparin a.k.a. Comi: downside tailwhip – 200 EUR

Best trick BMX jumpbox:
Balazs Ivanfi a.k.a. Bazsi: backflip tuck no-hander – 200 EUR

Best trick BMX quarter:
Alex Don: 540 flatspin – 200 EUR

A fost pentru prima dată când am văzut un român care nu e fotbalist dând autografe, iar asta mi se pare absolut remarcabil!

Petrecerea a fost de pomină şi a avut toate ingredientele necesare, de la muzică, la participanţi, la voie bună şi la orice v-aţi mai putea închipui. Pentru detalii, verificaţi seturile de poze de pe contul de Facebook al brigăzii Burn:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.182350305152864.53703.113053965415832
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.182352401819321.53708.113053965415832
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.182355475152347.53711.113053965415832

Burn in the Air nu se opreşte aici! De abia a început! Popo ne-a promis că la anul evenimentul va evolua şi va primi noi elemente, şi mai progresive. So see you next year!

Ceva mai jos, poze de la event făcute de Andras Antal.

Pentru Burn in the Air, cu Respecte pentru rideri,
Maximilian Munteanu



Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Itză din Constanţa şi slow motion backflips. Fain! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Aş hali Salam dar nu am decât no-footed can-can © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Kazi dă flip, nu cadi © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Liniile Aeriene Săseşti, nu pe tobogan ci LA tobbogan © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Salam şi flipper: un combo de succes! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Nandi e sus. Foarte sus! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Vous avez le downside whip??? Comi, punct. © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Nandi, best trick MTB © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Bazsi - cross-footed flair © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Et le turndown avec monsieur Viktor! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Balint Szanto - bars to tailwhip sequence © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

360 tuck no-hander - hush! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Viktor - huge flattie © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

The Don and the BIGGEST flattie © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Barni - the June PlayGirl centerfold © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

Şşşşşşt! © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

MTB podium © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

BMX podium © Andras Antal


Burn in the Air - Atmosfera incendiară este acasă la Braşov!

They call me Comi. Call me! © Andras Antal


Notă: este posibil ca printre trick-uri să se fi strecurat anumite greşeli. Dacă observaţi ceva, scrieţi şi vom remedia treaba în cel mai scurt timp cu putinţă. Merci pentru înţelegere!
Raporteaza

6 Comentarii

Costache Mihai
24 iunie 2011 la 00:27
naspa de barni dar si felicitari pt fair play de care a dat dovada ... prea multe filme vizionate si nu mai vezi bine :))
0
0
Vlad Ene
24 iunie 2011 la 15:42
mie nu mi se vad ultimele 8 poze...
0
0
Ayame Andrei
25 iunie 2011 la 14:45
Bine pitii...fain 720 ba:D.....esti singuru roman de pe podium, deci Timisoara rules
0
0
Eusebiu Tanasa
26 iunie 2011 la 02:08
Nu cred ca Barni ,trebuie sa DEMONSTREZE cuiva cat de bun este . Noi , CU TOTII O STIM !!
0
0
Slaminek Robert
28 iunie 2011 la 17:32
A fost bestial :D
0
0

Scrie un comentariu

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads