Decalogul începătorului prin pădure

Neața! Astăzi una scurtă.

Am văzut că avem din ce în ce mai mulți începători prin pădure. Asta este îmbucurător. Aici avem câteva sfaturi pentru ei:

1. Purtați cască!

2. PURTAȚI CASCĂ!!!

3. Vezi sfaturile 1 și 2! Doar idioții se dau cu freza în vânt. Nu sună frumos, dar e adevărat. Mai bine să vă supărați pe mine că v-am zis ”idioți”, fiindcă vă dați fără cască, decât să fie alții supărați că trebuie să vă aleagă nuanța coșciugului. Nu le faceți asta, nu e fain.

Decalogul începătorului prin pădure
Pe prietena mea o îngropam probabil înainte de pisică, dacă nu avea casca asta. Nu glumim cu chestiile ăstea! - foto: N. Oprea


4. Pe cât posibil, nu mergeți singuri la dat și asigurați-vă că bicicleta este în stare bună de funcționare! Verificați dinainte starea vremii și fiți pregătiți pentru ce poate să vină. Nu vă speriați de ploaie, că nu o să vă mănânce!

5. Respectați drumeții; sunt mai mulți decât voi! Noi bicicliștii suntem o minoritate, iar dacă vrem să fim respectați, trebuie să respectăm noi mai întâi. Vorbiți frumos, încetiniți și chiar opriți, la nevoie, ca să nu speriați. Spuneți câți mai sunteți, mulțumiți!

Decalogul începătorului prin pădure
Regulile scrise de la Brașov. Copiați-le, modificați-le, răspândiți-le, respectați-le! Cu plăcere!


6. Încercați să urcați doar pe drumurile forestiere și să coborâți pe poteci. Drumurile forestiere par mai sigure la coborâre, dar nu sunt; ele invită pe oricine la viteză, aderența e scăzută pe ele, iar suprafața tare. În afară de asta, în weekend-uri sunt pline de drumeți și ei nu vor să devină popicele voastre. Potecile sunt mai tehnice și, logic, veți rula mai încet pe ele, deci mai în siguranță. Că subconștientul nu o să vă dea voie să-i dați cacao peste rădăcini și pietre. Tot conform logicii, dacă o să cazi pe o potecă tehnică la 5 km/h o să te ridici și o să râzi; dacă o să pici pe un drum forestier cu 30 km/h o să te aduni destul de greu de pe jos. Cu cât coborâți mai mult pe poteci, cu atât vă veți simți mai bine pe bicicletă!

7. Dacă vreți să exersați un pic de tehnică, e bine să căutați un pumptrack, dar e de ajuns o parcare liniștită. Începeți cu ridicat roata față, continuați cu cea din spate, ambele simultan, bunny-hop și manual. Rețineți că nu există minuni și ca să vă pătrundă în subconștient mișcările ăstea, ca să meargă pe pilot automat, e nevoie de sute de cicluri de exercițiu. Sau mii. Cei mai cu dare de mână își vor angaja un antrenor de tehnică, doar atenție la impostori, că sunt destui care ”îi învață pe alții” când ei înșiși sunt pasageri pe bicicletă. Îi recunoașteți ușor: vorbesc mult despre ei înșiși și despre cât de bine se dau.

Decalogul începătorului prin pădure
Pe pariu că juniorul ăsta care zbârnâie în pumptrack are o tehnică mai bună decâ 90% dintre cei care citesc articolul ăsta? - foto: Mx @ Crankworx Les Gets '16

Decalogul începătorului prin pădure
Laurie Greenland în finala de la Val di Sole din 2016. Loose as fuck, dar nici el nu ”își dă drumul”, și știe exact ce face. - foto: Mx


8. Frânați progresiv, cu ambele frâne simultan! Nu vă dați drumul ca bolovanii la vale, că o să vă doară!

9. La coborâre, stați întotdeauna relaxați pe bicicletă, cu brațele și picioarele ușor flexate. Așa aveți un mai bun control al bicicletei. Cu cât sunteți mai rigizi, cu atât stăpâniți mai puțin bicicleta. Țineți doar unul sau maxim două degete pe manetele de frână, niciodată patru. Piciorul trebuie să stea întotdeauna pe pedală cu pernițele (zona de unde încep degetele) deasupra axului. Cu cât piciorul stă mai înspre călcâi pe pedală, cu atât controlul este mai redus. Niciodată nu coborâți în fund, niciodată!

10. Nu vă luați un exces de protecții, fiindcă mai mult o să vă sufoce decât o să vă ajute. Siguranța activă (să știi să stai pe bicicletă, să frânezi, etc.) este mult mai importantă decât cea pasivă, adică protecțiile care acționează la impact. Cel mai important este să știi să previi un impact.

Decalogul începătorului prin pădure
Mitch știe că nu există condiții nefavorabile, doar echipament inadecvat. Noroiul nu a halit pe nimeni, ba din contră, te învață să te dai. - foto: Mx @ Crankworx Les Gets '16

Decalogul începătorului prin pădure
Ăsta e exemplu-contraexemplu. Întâi, nu vă dați fără cască! Se aude, bă? Jap, una după ceafă! Dar dacă aveți tehnică și dibăcie, puteți dansa ca Găbiță, că înseamnă că sunteți relaxați și știți să stați pe bicicletă! - foto: Mx


11. Cereți sfaturi de la bicicliști mai experimentați și urmați-le! Vă pot scuti de multe bătăi de cap.

12. Nu vă lăudați niciodată cu câte căzături ați tras și câte piese ați stricat. Evitați poveștile vânătorești și termeni precum ”extrem” și ”adrenalină”. Veți realiza de abia mai încolo cât e de penibil.

Decalogul începătorului prin pădure
Radu I. H., un academician al datului pe bicicletă, vă ajută cu sfaturi bune, la nevoie. - foto: Mx


Aveți grijă la voi și spor la dat!

Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×