De ce este unic? În primul rând pentru că vei putea pedala într-o mulţime de situaţii şi într-o grămadă de locuri. Spre deosebire de concursurile „obişnuite” de mountain bike, care te duc prin oraşe, sate, pe dealuri şi prin păduri, la Călătorie între Cer şi Pământ vei putea pedala inclusiv sub pământ!
![]() |
Aceasta este coborârea/urcarea pe tunelul auto. La data concursului va fi luminat în intregime |
De curând organizatorii concursului de mountain bike de la Târgu Ocna, AS. Transalpin Bike, SALROM şi Primăria Târgu Ocna, au definitivat traseul competiţiei. Acesta are o lungime de aproximativ 15 km şi va trece inclusiv prin Salina din Târgu Ocna, Mina Trotuş.
Traseul pleacă din centrul localităţii, din Piaţa Primăriei, şi continuă pe străzile oraşului unde traficul va fi oprit special pentru eveniment. Se ajunge în incinta Salinei Târgu Ocna unde se intră în curtea fabricii şi se traversează o serie de depozite. Acest lucru este încă o premieră, să poţi pedala în regim de concurs, de altfel în orice regim, prin peisajul industrial, dar curat, pus la dispoziţie de gazda Salrom – Societatea Naţională a Sării. Cu un setup potrivit aici se vor face o multime de fotografii excelente, „unice”.
![]() |
Una din coborârile mai interesante. Aderenţa este foarte bună iar dacă skilurile îţi permit porţiunea poate deveni cea mai rapidă a concursului |
După ce se iese din depozite se intră în Mină. Singura dată când s-a mai pedalat la acest mod într-o mină de sare a fost în februarie ac. la Salina Slănic Prahova unde a avut loc primul eveniment de acest tip – Călătorie spre Centrul Pământului 2013, organizat tot de AS. Transalpin Bike şi SALROM.
Mina turistică se află la 240m adâncime aşa că până acolo ai de pedalat 3,1 km la vale pe tunelul de acces auto. Bucla din salină are în jur de 600m lungime şi se desfăşoară pe suprafaţă fermă din sare. Apoi, vrei nu vrei, trebuie să o iei la deal şi să urci înapoi cei 3,1 km pe tunel.
În mod normal tunelul nu este luminat decât sporadic însă pentru concurs gazdele au decis că este un moment propice să profite de ocazie şi să lumineze tunelul pe întreaga sa lungime.
Ieşiţi înapoi afară la lumină vei ajunge în curând pe forestiere şi în pădure. Încă te afli în urcare şi vei continua aşa până când drumul forestier se transformă în drum de iarbă şi apoi potecă, până în cel mai înalt punct al traseului la 533m altitudine.
![]() |
Coborâri lungi, urcări lungi sau scurte, depinde de motor |
Dacă până aici totul s-a petrecut mai domol şi ai avut chiar timp să admiri peisajul care este superb, de acum poţi da drumul adrenalinei şi pedala la vale în cea mai mare viteză pe care ţi-o permite experienţa. Din cel mai înalt punct al traseului nu vei mai avea decât coborâre până înapoi în Piaţa Primăriei. Coborârea se desfăşoară pe poteci de iarbă, poteci de pământ, drumuri forestiere şi drumuri asfaltate sau pietruite.
![]() |
Forestierele te aşteaptă! |
Ajuns înapoi în piaţă vei fi parcurs cei 15 km şi vei avea ocazia să te revitalizezi cu energizantele şi mâncarea pusă la dispoziţie de organizatori. Însă concursul nu s-a încheiat! Cursa durează 120 de minute aşa că în acest răstimp vei pedala cei 15 km de câte ori vei putea. Câştigătorul va fi cel care a făcut cât mai multe ture în timpul alocat.
Pentru că nu vrem doar să ne crezi pe cuvânt am montat şi un clip prin care te poţi convinge cât de variat este traseul şi cât de frumoasă este zona. Recomandarea noastră: veniţi cel puţin cu o zi înainte. Sâmbătă puteţi face împreună cu prietenii sau familia trasee de bicicletă în zonă, puteţi chiar încerca de mai multe ori traseul concursului, iar duminică delectaţi-vă cu ceva mai alert, concursul de cross country. Cei mai buni nu vor regreta deloc drumul făcut până la Târgu Ocna întrucât premiile puse la bătaie depăşesc în total 7.000 lei.