Forum

Subiect: Vesta obligatorie?

#8124

Alexandru Nagy
Postat de Alexandru Nagy
Subiect deschis de la 2 aprilie 2017 la 20:40
Raporteaza
Salut! As dori sa aflu un raspuns concret la urmatoarea intrebare: este vesta obligatorie sau nu? este de ajuns sa am "elemente reflectorizante" pe imbracaminte? Cum ar fi o "bratara" reflectorizanta prinsa la glezna. Mi se pare cam absurda treaba asta cu vesta, ce sa mai zic de reflectorizantele de pe spite...

La momentul de fata am pe bicicleta doar o lumina rosie cu reflectorizant in spate si doua "tubulare" gri reflectorizante pe fiecare roata. Mai am o "bratara" verde reflectorizanta care seara o pun pe glezna stanga. Este corecta echiparea din punct de vedere legal? Stiu ca imi lipseste lumina alba din fata dar urmeaza sa achizitionez una imediat ce gasesc una care sa nu fie mare si sa nu ma deranjeze, ursac "farurile" mari care arata ca in evul mediu.

Ziua umblu doar pe strada, nimeni nu se leaga de mine. Dar seara / noaptea cand umblu pe strada 1 din 3 masini de politie se opreste si imi spun vreo doua. Niciodata nu se lasa cu amenzi, dar ma tot opresc sa imi explice cat de mari sunt amenzile, ce spun parintii mei cand vin cu amenzi acasa, etc. As vrea sa nu se mai intample asta dar fara sa imi arate bicicleta ca un pom de craciun. Multumesc.
Postat de Alexandru Nagy la 2 aprilie 2017 la 20:40
0
0
În momentul ăsta eşti complet în afara legii. Care spune aşa:

1. Art. 14. c) dotata cu sistem de avertizare sonora.
2. Art. 14. d) echipata in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
3. Art. 14 e) echipata cu elemente sau dispozitive care, in miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent- reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.

Ţie îţi lipsesc toate astea. Prin element reflectorizant pe roată se înţelege ochiul de pisică, nu tuburi şi tubuleţe.

Alte interdictii pe care le au biciclistii sunt:

+ sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
+ sa circule in paralel (exceptand competitiile sportive organizate);
+ sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
+ sa transporte o alta persoana (in afara de copiii de pana la sapte ani, daca bicicleta are montat in fata un suport special, si in afara de situatia in care vehiculul e construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane);
+ sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care stanjenesc/pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
+ sa circule atunci cand drumurile sunt acoperite cu polei, gheata sau zapada;
+ sa circule cu defectiuni tehnice la frane sau cu o bicicleta fara avertizor sonor;
+ sa traverseze drumurile publice, pe trecerile de pietoni, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta;
+ sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura/acostament (exceptand cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru a vira la stanga);
[b]+ sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
+ sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.
+ circulatia biciclistilor pe autostrazi este interzisa.
+ este interzisa stationarea bicicletelor pe drumuri, in timpul noptii.

Legea precizează clar: "îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante". Aici e vorba exact despre acea vestă verde reflectorizantă pe care şi şoferii au obligaţia să o posede asupra lor în maşină, în eventualitatea unei defecţiuni a autovehiculului pe timpul nopţii, dacă şoferul este forţat să părăsească habitaclul pt remedierea defecţiunii. Ai o pană noaptea, tragi vesta pe tine şi bagi rezerva.
Alte accesorii vestimentare, brăţări, bandane, bentiţe, chiloţi reflectorizanţi nu sunt recunoscute drept legale de către poliţie. Câţi dintre noi poartă vestă verde (sau portocalie) ? Cam nimeni.
Cât priveşte lipsa acelei lumini roşii din spate, permanentă sau intermitentă, aici e o mare prostie din partea ta. E primul element vizual care avertizează un conducător auto despre prezenţa ta pe carosabil. Cel mai vizibil, cel mai uşor de identificat de către oricine. Prin absenţa lui îţi pui viaţa în pericol mai mult decât prin lipsa vestei sau a ochilor de pisică.
Postat de Vladone Nasta la 2 aprilie 2017 la 21:14
0
0
Multumesc foarte frumos pentru raspunsul clar si la obiect, ma ajuta foarte mult. Eram foarte curios si am vrut sa imi spuna cineva mai pe subiect ca mine cum stau lucrurile.
PS: Fara sa fiu nesimtit sau ceva iti spun ce am scris si mai sus, imi lipseste lumina alba din fata, in spate am lumina cu reflectorizant, rosie.
Postat de Alexandru Nagy editat la 2 aprilie 2017 la 22:17
0
0
Mi-am luat lumini fata si spate la preturi decente, zic eu, de la Decathlon.
Fata: http://www.decathlon.ro/p/8247734_far-vioo-700-usb-negru.html#/17-235-_ (Are lumina buna si destul de puternica pentru banii astia, doar ca ghidonul sau portiunea ghidonului pe care o pui trebuie sa fie dreapta, sa nu aibe curba, pentru ca altfel iti lumineaza in alta parte. Acesta fiind si singurul dezavantaj.)
Spate: 2 x http://www.decathlon.ro/p/8327966_iluminare-vioo100-fata-galben.html#/2-254-_
Pentru ca circul si pe drum european, port vesta oricand, zi, noapte, dimineata.
Soneria nu ma prea ajuta, ca degeaba sun din ea, pe european. Ochii de pisica imi lipsesc.
Postat de Claudiu Hanganu la 3 aprilie 2017 la 06:01
0
0
Ochii de pisica 6 ron toti 4, o vesta e 5-7 ron, pentru 10-15 ron ne agitam de...
Postat de Vali Preda editat la 3 aprilie 2017 la 06:52
0
0
Apropo,e foarte utila o lumina alba in fata pe timp de noapte chiar in oras atunci cand virezi la stanga si trebuie sa te vada cei ce vin din fata.
De asemenea cred ca la roti merg si "betele" alea reflectorizante de la lidl pentru spite(fac un cerc luminos noaptea)
E important noaptea sa fii vizibil pentru siguranta ta,mai ales cand e ceata sau ploaie si soferii nu prea vad detalii.Legea zice sa ai toate dispozitivele astea si pe timp de zi dar inca politia nu face caz de asta,cel putin in Bucuresti.
Postat de Cristian Marian editat la 3 aprilie 2017 la 10:28
0
0
@Vladone Nasta: Pai daca mergi cu bicicleta de downhill in oras, nu prea ai cum sa respecti toate regulile de circulatie :)) . Doua chestii pe care ma indoiesc ca le va respecta macar o data cineva care se deplaseaza cu asa ceva: avertizorul sonor si contactul permanent al ambelor roti cu solul (presupunand ca avertizorul sonor nu se considera orice face zgomot, ci un claxon de biciclete; plus ca numai cand urci / cobori o bordura, deja cel putin o roata nu este in contact cu solul pentru o fractiune de secunda) . Si nu e valabil numai la bicicletele de downhill. Asta ca sa nu mai vorbim si de echipamentul de noapte.
Postat de Catalin Vladu la 3 aprilie 2017 la 15:46
0
0
@Catalin Raspund si eu.Aia e chichita de avocatura ;)
plus ca numai cand urci / cobori o bordura, deja cel putin o roata nu este in contact cu solul pentru o fractiune de secunda
Pai nu ai voie pe trotuar asa ca deja e abatere :) si de ce ti-ai lua bicicleta de downhill pentru oras ?!
Eu am un pricipiu si m-a ferit pana acum desi am mai fortat si eu ca oricine un pic legile pe ici pe colo,nu te echipa pentru politie si pentru regulamente ci pentru tine si siguranta ta.cine e si sofer stie cum se vede noaptea la faruri,adica daca vine o masina din fata din cauza farurilor celuilalt nu vezi mai nimic in fata pana trece ala si cine e omu negru expus pe bicla chiar si pe jos risca enorm.Eu am avut o bicicleta cu sonerie.asa am luat-o mereu am uitat sa sun si am clampanit din manete sa-i dau la o parte(pe trotuar,evident ) :)
Postat de Cristian Marian la 3 aprilie 2017 la 16:02
0
0
Problema mea e ca ma dau cu bicicleta de la profil oriunde ma duc, si tin la aspectul ei foarte mult, cum am spus si mai sus nu vreau sa fac pom de craciun din ea. Odata ce ma conformez legii 100% sigur nu va mai arata astfel. Sunt mici detalii care strica tot.

In ceea ce priveste siguranta mea, nu prea imi fac griji, noaptea sunt foarte atent si la momentul de fata zic eu ca sunt foarte vizibil pe strada (locuiesc in Targu Mures, tot orasul este foarte bine iluminat noaptea), mai ales ca astazi am pus si o lumina alba mica pe fata care nu ma deranjeaza dar totusi este puternica. Nu se ivesc mai niciodata accidente cu biciclisti noaptea, majoritatea sunt petrecute ziua cu biciclisti neglijenti care zburda pe trecerea de pietoni pe bicicleta, sau pur si simplu oameni neatenti care nu acorda prioritate, etc (ma refer strict la orasul meu).
Singurul lucru care ma supara sunt politistii, care uneori pot fi o durere in fund.

Va multumesc foarte mult pentru reply-uri, si ramane sa ma decid ce fac cu vesta aceea si cu treburile de pe spite. Cine doreste sa isi mai spuna parerea despre aceasta problema, cu toata placerea o voi asculta aici.
Postat de Alexandru Nagy la 3 aprilie 2017 la 18:55
0
0
@Cristian: Nu am cumparat bicicleta de downhill ca sa o folosesc in oras. Dar presupun ca nu-ti imaginezi ca ma duc pana la traseu pe langa bicicleta, iar seara, cand am iesit din padure, ma intorc pe langa bicicleta pana acasa. Si exista piste de biciclete pe trotuare. Eu sunt constient de mult timp de o problema: daca ma dau prin padure, mai raman in oras dupa ce termin cu coborarile, si se face intuneric cand plec acasa, sunt vulnerabil la amenzi ca nu am faruri la bicicleta. Si nu sunt singurul in aceasta situatie :)
@Alexandru: Nu stiu sa fie obligatorie vesta pe drumurile unde exista iluminat public, dar farurile sigur sunt obligatorii.
Postat de Catalin Vladu editat la 3 aprilie 2017 la 19:04
0
0
[b]+ sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;
De ce tot ii dati cu vesta ,unde scrie ca trebuie vesta ?! Imbracamintea si incaltamintea de ciclism au din fabricatie acele elemente reflectorizante,deci vesta isi pun doar cei imbracati de strada.
Postat de Cristian Marian editat la 4 aprilie 2017 la 17:34
0
0
Cristian Marian
De ce tot ii dati cu vesta ,unde scrie ca trebuie vesta ?! Imbracamintea si incaltamintea de ciclism au din fabricatie acele elemente reflectorizante,deci vesta isi pun doar cei imbracati de strada.


Deja intrăm pe tărâmul speculaţiilor. Un poliţist mai căpos îţi poate spune că nu sunt recunoscute drept echipament reflectorizant decât accesoriile omologate, recunoscute şi recomandate de către Poliţie, respectiv acele veste portocalii sau verzi, acele combinezoane şi geci cu bandă reflectorizantă poziţionată orizontal. Alt poţitist, mai indulgent, poate accepta drept element reflectorizant şi o fâşie trasă pe o bluză de ciclism.
Chiar mă voi informa în acest sens şi voi reveni cu ceva informaţii mai clare.
Postat de Vladone Nasta la 4 aprilie 2017 la 19:17
0
0