Lucrăm să îmbunătățim DirtBike.ro. Vă mulțumim pentru răbdare!

Forum

Subiect: Lant Shimano XT 8100 versus KMC 1x12

#11118

Florin Vasiliu
Postat de Florin Vasiliu
Subiect deschis de la 30 iulie 2021 la 10:58:00
Raporteaza
Salut!
Am transmisie XT 8100; caseta 10-51; foaie 34. Bicicleta a fost montata in nov 2020 din piese noi; cadru din carbon.
Mi-a charhait pinionul 4 de sus. Ciudat, nu pinioanele extreme: 11,10,9. Pinionul 12 nu mai are alt pinion deasupra lui si nu il iau in considerare. Sau 1,2,3. Numai 9. Acum imi charhaie mai multe, dar lantul este uzat. Ar trebui sa montez un lant Shimano din seria 8100? Ar fi optimizat la transmisia lui? Sau nu conteaza.
Deja am cumparat KMC. Dar foarte probabil nu voi scapa de charhaiala. Deranjeaza la picioare si poate uzeaza si pinioanele. A fost o problema la reglajul inaltimii patinei schimbatorului. Era prea sus. Este un arc de cerc trasat pe cusca patinei. Dintii pinionului mare erau sub arcul de cerc. Mi-a atins cusca patinei de un pinion la schimbate Rapid Fire.
Postat de Florin Vasiliu editat la 30 iulie 2021 la 10:59:00
0
0
Mergi la service/magazin si cumperi lant cu montaj si reglaj de catre ei. Eu am avut pe caseta 10-51 lant Shimano clasic si mergea perfect. Problema la tine nu tine de ce marca e lantul, ci e de alta natura, gen reglaje sau ceva defect.
Postat de Alexandru M la 30 iulie 2021 la 12:37:00
0
0
La service mi-au montat bicla. Service-ul este bun, dar ori nu a vazut mecanicul semnul de care spun ( intr-un tutorial am vazut ca arcul de cerc era alb -la mine e un canal de aceeasi culoare ca si cusca) La ei am fost si mi-au asamblat bicla. Acum am cumparat lantul tot de la ei, dar nu au de unde sa aduca lant Shimano. Am cumparat KMC. Dar dupa ce am comandat lantul m-am gandit la Shimano. Ei nu au ce sa faca. La bibilit reglaje eu le bibilesc. Daca nu voi reusi merg iar la ei.
Postat de Florin Vasiliu la 30 iulie 2021 la 12:53:00
0
0
Stiu de suruburi. Eu am reglat inaltimea patinei. Am incercat si cu unul din suruburi care deplaseaza si limiteaza ca patina sa nu treaca de pinionul mic. La cel care limiteaza patina sa nu treaca de pinionul mare nu am umblat. Pot sa spun ca nu mai charhaie atat de rau. Dupa ce mi-au montat bicla am fost sa le spun ca imi charhaie un pinion. Mi-au raspuns ca schimba bine, dar ca este cadrul de calitate slaba. La cadrele de calitate angrenajul este mai in stanga ca sa fie lantul la mijlocul casetei cand este pe un pinion central. Chainline-ul nu ar fi corect. Stiu ca la ce am eu trebuie un chainline de 52mm. Si mi-a mai spus mecanicul ca la mine sta lantul in X cand e pe pinioanele mari.
Ei nu mai au ce sa-i faca.
Am umblat si la surubul de tensionare a cablului.
Trebuie schimbat lantul. Atat pot sa-i faca ei. Deci nu au ce sa faca.
Am avut lant KMC.
Sa incerc sa montez un lant Shimano?
Deja am cumparat unul KMC. Merita sa mai dau bani? Pe asta o sa incerc sa il vand.
Postat de Florin Vasiliu la 30 iulie 2021 la 13:53:00
0
0
Vreo 2500-2700. Ciclocomputerul imi arata 2300 anul asta. Dar nu intotdeauna l-am folosit. La ture scurte. Sau uit sa-i dau drumul. Vad ca lantul Shimano are sanfrenele mai lungi si sunt simetrice. La KMC nu sunt simetrice. Cumva trebuie montat intr-o pozitie KMC? Spre exteriorul pinioanelor se pune o anume parte?
Am uitat. Imi caraie numai cand sunt in mers si mai pregnant la urcus. Pe stand nu se aude. Am bagat un carton subtite intre lant si pinionul mai mare. Intra. La intrarea in angrenare si la iesire se vede cu ochiul ca nu atinge. Poate frecari intre lant si pinionul pe care sta. Poate s-au format bavuri pe pinion.
Postat de Florin Vasiliu editat la 30 iulie 2021 la 15:31:00
0
0
Cineva care are transmisia ca a mea si a folosit lant KMC ar putea sa-mi raspunda. In sensul asta trebuia pusa denumirea topicului.
Nu mai vreau sa arunc bani aiurea. Posibil voi folosi si al doilea lant, dar anul viitor. Daca nu mai caraie cu Shimano nu voi mai folosi KMC.
Poate lantul Shimano cu sanfrenele lui se aseaza fara sa frece cand este in X pe pinioanele mari.
Poate si KMC o fi unidirectional? Sau daca era scriai?
Voi cumpara lant Shimano.
Lera am cumparat-o de la service: Topeak. Intra daca apesi putin pe lera. Este uzat sa zicem 97-99%. Daca asez lera ca in tutoriale nu intra complet. Sper ca dupa lera mea sunt exact in punctul in care trebuie schimbat lantul.
Dar tocmai asta este. Am cumparat KMC cu care imi caraia un pinion cu toate piesele noi.
Oare nu ar fi mai bine sa incerc Shimano? La asta m-am gandit mai tarziu.
Se uzeaza mai rapid la 1x12.

Iar pe lera celor de la service scria 0,75. Lera aia intra lejer. Zicea ca a mea poate are gradatia 1. Dar ce lera mi-ar trebui pana la urma? Sa scrie pe ea gradatia? Si ce gradatie? In nici un caz lere cu afisaj electronic.
Postat de Florin Vasiliu la 30 iulie 2021 la 19:37:00
0
0
Normal ca il voi schimba, dar pe viitor sa cumpar alta lera? La asta ma refer.
Postat de Florin Vasiliu la 31 iulie 2021 la 08:46:00
0
0
Eu știu că schimbi la 0.5 dacă ai foaie/pinioane aluminiu, dacă ești pe otel merge 0.75
Postat de Calin Neagu la 31 iulie 2021 la 10:28:00
0
0
Asta este lera pe care o am. Intra daca apesi pe ea. Deci este la limita. Pe lera de la service scria 0.75 si 0.5.
Pe asta nu scrie nimic.
Cea de la service intra lejer. Presupun ca a mea este de 1 pentru ca intra mai greu, dar pe ea nu scrie nimic.
Inseamna ca ar trebui sa cumpar o lera pe care scrie 0.5 si 0.75?

https://cdn.topeak.com/storage/app/media/download/product-manual/Chain%20Hook%20&%20Wear%20Indicator/chainhookwearindicatorgb.pdf

https://www.topeak.com/global/en/products/174-Shop-Tools/576-CHAIN-HOOK-&-WEAR-INDICATOR
Postat de Florin Vasiliu editat la 31 iulie 2021 la 10:55:00
0
0
Am inteles ca trebuie sa schimb lantul, dar pe viitor sa nu ma mai bazez pe lera asta?
[img]https://ibb.co/BykS7Th
https://ibb.co/R0XRj1t[/img]
Postat de Florin Vasiliu editat la 31 iulie 2021 la 15:17:00
0
0

Postat de Florin Vasiliu editat la 31 iulie 2021 la 21:01:00
0
0
[quote]Pai ai lantul vechi, masoara cu ala cum iti arata in tutorial la punctul 2 "sizing to original chain" si desfaci lantul nou tot la aceeasi lungime, tinand cont de alungire. Eu dupa tutorialul postat de tine am dimensionat fara sa am lant de model si a iesit perfect. Vad ca iti intra lera, deci schimba lantul.
[/quote]
1. Am coborat patina si lantul va trebui sa fie mai lung acum. In plus voi pune lant Shimano. Am avut KMC. Eu stiu daca va avea aceeasi lungime?

Am umblat la surubul B pt ca sa cobor patina. Nu era bine pozitionata. La L nu am umblat. Apoi am umblat la H. Pana la urma am reusit sa elimin zgomotele in afara de pinionul 9 (al patrulea de sus-sper ca asa se numeroteaza), dar este mai slab acum zgomotul. Asa era si dupa ce am luat bicla din service cand a asamblat-o.
Un alt surub la care am umblat: surubul de strangere al urechii schimbatorului. Era destul de slabit. Dar nu mai urca bine lantul. Mecanicul a zis ca ala trebuie lasat slabit ca suprafata furcii spate pe care se aseaza urechea este curbata si se aseaza cum are el nevoie.
Din tutorialul asta, pe care mi l-ai trimis:
https://youtu.be/UkZxPIZ1ngY?t=836
2. sa inteleg ca deplasarea pe laterala a patinei se regleaza si din piulita de tensionare a cablului de la manerul franei? Acum am umblat la el, dar nu observ nici o deplasare. Nici la surubul H nu mai observ deplasare laterala cand am umblat la el.
3. Lantul Shimano pe care l-am platit are Quick Link. Dar quick-link-ul l-ati mai reutilizat? Eu vreau sa mai desfac lantul si sa-l bag intr-un borcan cu benzina macar o data pe luna.
Postat de Florin Vasiliu editat la 1 august 2021 la 12:58:00
0
0
Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.