Furcile inversate - viitorul ?

Furcile inversate - viitorul ?

Postat la: 10 martie 2012

În ziua de azi ne întrebăm daca flexarea este benefică sau daunatoare datului cu bicicleta, iar părerile sunt împărțite, probabil că unii dintre voi ați avut ocazia să testați o furcă "inverted" și cunoașteți atuurile și chichițele unei astfel de furci.

Echipa Pinkbike a avut ocazia de a vizita sediul american al firmei Marzocchi, care a produs legendarul Shiver, o furcă upside-down tipică, arhicunoscută, cu moștenire din lumea moto și cu o sumedenie de probleme legate de greutate si rigiditatea torsională.
Totuși, suplețea cu care funcționa furca face Marzocchi să considere lansarea unei noi generații, iar Shiver devine o posibilitate pentru 2014, ceea ce ar bucura fanii, mai ales ținând cont de experiența firmei cu astfel de furci.

Furcile inversate - viitorul ?
La sediul Marzocchi, echipa a observat un Shiver care pare a avea piesele interne "împrumutate" de la actualul 888.


De asemenea, Fox a cochetat cu ideea și chiar a ajuns în etapa de testare a unui astfel de prototip, fapt care a creat agitație în rândul amatorilor de gravity, dar flexarea excesivă si construcția problematică a facut firma să îl declare ineficient și necompetitiv.

Furcile inversate - viitorul ?
Aaron Gwin și Gee Atherton au ajutat la testarea mai multor sisteme de amortizare pe șasiul cu brațe superioare de 48mm și brațe inferioare de 36mm, inclusiv cel prezent pe Fox40 (Photo credits: Mike Levy and Pinkbike)


În momentul de față, Manitou pare să fie singura firmă majoră care oferă o astfel de furcă - Manitou Dorado - și se bucură de un real succes în ciuda prețului de catalog mare. Brațele inferioare de 36mm par să îndeplinească standardele de rigiditate pentru Manitou, care intenționează să lanseze o variantă cu șasiu de aluminiu pentru a ataca direct din aceeași categorie de preț furcile competitoare.

Furcile inversate - viitorul ?
Dorado i-a facut față lui Garett Buehler la Red Bull Rampage.


Ați folosit sau folosiți o astfel de furcă? Ce impresii aveți? Sunteți interesați de planurile acestor companii? V-ați dori o astfel de furcă? - Acestea sunt întrebările la care vă incurajăm să raspundeți mai jos!
Raporteaza

7 Comentarii

Radu Velicu
11 martie 2012 la 11:32
la durcile upsidedown un aspect care le da un avantaj asupra celor normale este sistemul de ungere care este benefic datorita faptului ca semeringii si bucsele sunt la un nivelmult mai jos care intra in contact cu o cantitate abundenta de ulei . Un alt aspetc ar fi redirectionarea fortei suportata in urma unui imapct sau al franarii pe directia culisarii furci. Partea care dezavantajeaza acest sistem este lipsa podului inferior care este inlocuit cu niste brate solide care adauga o greutate mult prea mare. Aceste furci sunt exceptionale pentru motociclete dar consider ca acolo trebuie sa si ramana. Sunt niste furci masive cu o excelenta capacitate de amortizare al unor socuri masive. Pe de alta pare tehnologia folosita de canondale pt furca lefty mi se pare a fi de viitor. ei elimina frecarea dintre stanchios si bucse prin inlocuirea acestui sistem cu un stanchios patrat ce culiseaza pe niste role . Ma gandesc ce sar intampla daca acest sistem ar fi adaptat pentru o furca conventionala cu 2 brate :-?
0
0
Andrei Christian
11 martie 2012 la 13:18
chiar sunt incantat ca au inceput un nou concept , upside-down si cei de la fox , banuiesc ca nu va putea inlocui complet renumitul fox 40 , si va fi la un pret mult diferit , dar asteptam opinile celor care au ocazia de a folosi noile modele . Asemeni lui Radu , ma gandesc si la un concept de furca conventionala , dar cu un stanchios dreptunghiular , care fara indoiala ar fi de departe un model de furca foarte rigid.
0
0
Silviu Varzaru
11 martie 2012 la 14:14
Mai mult ca sigur acest sistem va fi disponibil doar pe furcile double crown asemeni celor de pe motociclete, din motive de greutate. Nu vad cum ai impaca si capra si varza cu un asemenea sistem pe o furca de XC. Eu cred ca pentru a revolutiona furcile actuale trebuie gandit un cu totlul alt sistem, nu doar sa intorci furca cu susul in jos si sa incerci sa adaptezi lucrurile astfel incat sa si functioneze.
0
0
Alexandru Has
11 martie 2012 la 14:47
uite asa impaci capra cu varza: http://www.marzocchi.com/template/detailProdotti.asp?LN=UK&idC=1693&IdFolder=113&idMY=2145&IdOggetto=3075
pana una-alta...nu vad in viitorul apropiat furci upside down la preturi rezonabile. cercetarea costa, materialele usoare si rigide costa...si nu la urma, brand-ul costa. asadar, pentru racing la nivel inalt, da, ar putea reprezenta viitorul. pentru averege joe, nu sunt sigur.
0
0
Delescu Andi
13 martie 2012 la 02:52
nu am avut ocazia sa testez o furca upside-down, dar mi-ar face mare placere. cat la capitolul rigiditate, eu personal prefer sa fie cat mai mare, nu sa am impresia ca ma dau cu o furca din gelatina. a, treaba cu sediu mz... e luata de pe pinkbike. ar fi fost foarte fain sa fi avut si voi asa o ocazie, dar din pacate in momentul de fata, asa ceva e destul de departe de realitate pentru noi. succes pe viitor!
0
0

Scrie un comentariu

Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads