Reprezentarea digitală a traseelor de mountain-bike

Începuturi

În 2012 publicam pe site unul din rezultatele lucrării mele de licenţă, o hartă denumită impropriu harta traseelor de mountain-bike din nordul judeţului Mehedinţi. Spun impropriu pentru că de fapt pe hartă nu sunt reprezentate trasee propriu-zise de mountain-bike, ci o reţea a drumurilor şi potecilor pe care eu le-am considerat rideable, din arealul respectiv. Din păcate, trasee propriu-zise nu există, scena locală de rideri tineri fiind încă destul de fragedă, dar mai am speranţa că pe viitor acest lucru se va schimba. Harta creată astfel a fost un prim pas către dezvoltarea unei surse de informaţii cu privire la locurile de dat cu bicicleta din propria-mi curte. Împreună cu fişierul respectiv am realizat şi o hartă custom pentru GPS-urile Garmin.

În prezent

Evoluţia era necesară, aşa că de la harta în format JPEG sau TIFF, am trecut la aşa-numitul web mapping. În câteva cuvinte, o hartă online, interactivă, cu posibilitate de interogare, uşor de modificat/actualizat şi cel mai important, gratis (atât pentru mine ca administrator, cât şi pentru utilizatori). Harta este creată prin serviciul MangoMap, open-source (până la un anumit nivel) şi uşor de folosit.
Propunere: Dacă deţineţi rute ale traseelor din orice altă regiune în format geospaţial şi aveţi câteva cunoştinţe cu privire la termenii specifici, puteţi încerca şi voi să le publicaţi online. Sau, dacă nu vă descurcaţi, daţi un semn şi putem face asta împreună. Cum spuneam şi în articolul de anul trecut, ar fi frumos să avem asemenea informaţii pentru cât mai multe areale din ţară. Mai jos, am incorporat harta creată, iar acesta este link-ul direct către ea. Opiniile şi sugestiile sunt binevenite.

În continuare

Din păcate, uneltele oferite de MangoMap sunt limitate pentru aplicaţii mai complexe, aşa că pe viitor vreau să dezvolt o aplicaţie proprie. Printre altele, aceasta să conţină posibilitate de descărcare a track-ului în format GPX, fotografii incorportate de-a lungul traseelor sau opţiune de găsire a traseului optim în funcţie de criterii introduse de utilizator. Lista poate continua, şi din nou, dacă aveţi idei, nu ezitaţi să le împărtăşiţi în secţiunea de comentarii. Aplicaţia va fi realizată pentru început pe un areal restrâns, dar dacă totul iese bine, poate fi extinsă pentru orice regiune.

Deci, lăsaţi ideile să curgă! :D
Pufi
 
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×