La mulţi ani BikeXpert! Cine este BikeXpert?

Sâmbătă am dat o fugă până în Club Fabrica la invitaţia lui Mircea Florescu, patronul magazinelor BikeXpert din Bucureşti, pentru a sărbători 10 ani de la deschiderea primului magazin. Din păcate nu am putut sta prea mult întrucât sâmbătă seara mai sunt şi alte lucruri de făcut însă am zăbovit suficient de mult pentru a întâlni o mulţime din prieteni şi cunoştinţe.

La Mulţi Ani din partea DirtBike şi încă de 10 ori atâţia ani de acum înainte!

BikeXpert este un brand şi un magazin bine cunoscut în România. Deşi nu are sedii decât în Bucureşti, este unul din principalii jucători de pe piaţă. Cu ceva vreme în urmă am stat de vorbă cu Mircea despre cum a fost la începuturile magazinului său, perioadă care se confundă cu începuturile ciclismului de masă în România.

Până în 1999 Mircea a lucrat la magazinul Triatlon din Timişoara apoi o perioadă ca director de vânzări la Rombike. Originar fiind din Reşiţa, Mircea a ajuns în Bucureşti prin ‘99 când s-a mutat pentru a continua serviciul la unul din magazinele Rombike, magazin care avea sediul în actuala locaţie a magazinului BikeXpert din Pantelimon. Aici se vindeau mai multe mărci de biciclete însă cele mai importante erau Rombike, Median şi Magellan.

În 2002, în urma unei întâmplări nefericite, magazinul Rombike din Bucureşti urma să se închidă aşa că Mircea a decis să îl închirieze el. Aşa a luat fiinţă primul magazin ce purta numele AsSport Florescu. Lumea cumpăra de acolo biciclete Magellan şi chiar şi azi locul este cunoscut încă sub numele La Magellan.

În 2002 nu erau prea mulţi jucători pe piaţă în Bucureşti, ca de altfel în toată ţara. Erau magazinul lui Bebe, Adi de la Himalaya, care era mai mult pe outdoor, şi magazinul de lângă spitalul Colţea. În acea perioadă vremurile erau dificile întrucât magazinul s-a deschis prin noiembrie şi nu-l prea vizita nimeni. Împreună cu mecanicii Răzvan Bucătaru, aka Cocoş, şi Iulian State, aka Iulică, cei doi care i-au fost aproape încă de la început, Mircea a reuşit să dezvolte acest business şi să-l aducă la nivelul la care este acum.

Din 2004 însă Mircea nu a mai vândut Magellan datorită deciziei firmei de a avea distribuitor unic pe România, lucru pe care nu şi-l puteau permite la vremea aceea. Aşa că s-au orientat spre Merida pentru care au dorit să devină distribuitori unici. Dar la final planetele nu s-au aliniat iar „deal-ul” a picat.

Între timp la magazinul din Pantelimon mai găseai biciclete B1, dar şi acest brand, după ce a dat faliment şi a fost preluat de altcineva, şi-a schimbat politica de firmă.

În acel moment Mircea avea ca opţiuni ori să rămână cu B1, brand care de la preluare nu mai era ce fusese, ori să se îndrepte spre altă marcă. Aşa că în 2005 au ales Kona, un brand cu o gamă mult mai largă şi mai bine poziţionată în lume. Însă chiar şi înainte de a lua Kona, Mircea a avut tratative cu Cube, în perioada când Cube nu era nici pe departe ce este azi. Însă datorită faptului că produceau foarte mult în Germania, iar România nu era încă în UE, taxele vamale erau prea mari aşa că afacerea nu a fost încheiată. Abia în 2007, după ce România s-a integrat, Mircea a început să aducă în ţară cunoscuta marcă de biciclete Cube. Între se vânduseră multe biciclete de downhill Kona, iar lumea dorea ceva nou. A oscilat o perioada între Intense şi Santa Cruz, pentru ca la final, mai exact la sfârşitul lui 2007, Santa Cruz să existe oficial în România prin BikeXpert. Tot în 2007 a avut loc şi schimbarea imaginii firmei când AsSport devine BikeXpert.

La fel de greu a fost şi cu componentele de bicicletă spre exemplu frânele pe disc Hayes sau anvelopele Schwalbe. Mircea se ducea personal să cumpere angro însă cantitatea lor era considerată insignifiantă. Totuşi i-a convins că sunt oameni serioşi, iar cu Hayes a colaborat până la urmă atât de bine încât în România, într-o vreme, prin toate magazinele doar frâne Hayes găseai.

Mircea şi-a deschis al doilea magazin în 2005, undeva în centrul Bucureştiului. Nu i-a fost imprimat un profil anume, ambele magazine vânzând orice tip de bicicletă, piese, accesorii şi echipamente.

Mircea Florescu


Sâmbăta trecută BikeXpert a sărbătorit 10 ani de la deschiderea primului magazin. În 2002 era greu să ţii un astfel de business în viaţă pentru că nu era piaţă, iar lumea nici nu prea ştia ce este mtb-ul. Azi, când în România găseşti aproape orice în materie de biciclete de larg consum, este la fel de greu, poate chiar şi mai greu, datorită concurenţei şi faptului că bicicliştii, aka clienţii, dispun de mult mai multe informaţii şi pretenţii.
 
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×