Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?

Autor:Dan Mazilu | 15 februarie 2013
Cu destul de multă vreme în urmă promiteam că vom face un drum la salina Slănic Prahova pentru o sesiune de teste privind anvelopele folosite şi aderenţa pe sare pentru concursul de cross country Călătorie spre Centrul Pământului. În sfârşit planetele s-au aliniat, iar programul tuturor celor implicaţi s-a potrivit: cicliştii, organizatorii, fotograful şi cameramanul, pentru că am făcut şi un clip pentru Digi TV.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Grupul de test. De la stânga la dreapta: Gabriel Dăiţoiu, Daniel Roşioru, Árpád Kelemen, Paul Drăgan, Daniel Sărdan, László Szigyártó şi Dan Mazilu. Foto: Dragoş Constantin


La această sesiune de teste am adresat invitaţia mai multor echipe de mtb din România însă doar Felt-Sidi MTB Team şi NoMad Merida CST au putut răspunde pozitiv. Iată-ne astfel în prezenţa a 5 ciclişti cu experienţă pentru care podiumul nu este niciodată străin. Am dorit să ne dăm alături de ei câteva ore întrucât experienţa lor este cât se poate de folositoare pentru un amator care nu a rulat pe atâtea suprafeţe şi care nu a folosit prea multe tipuri de anvelope. Însă din start trebuie să vă spunem că, din păcate, nu am putut testa întreaga lungime ci doar traseul din sala Unirea. Astfel zona „de pe tunel” va rămâne surpriză, dar la finalul acestui articol puteţi citi câteva rânduri şi de aici.

Să-i luam astfel alfabetic:

Árpád Kelemen - NoMad Merida CST, a folosit anvelopele Maxxis Ikon pe care le-a găsit foarte bune. Profilul este destul de mic însă bun pentru aderenţa din salină. La concurs nu îşi va schimba anvelopele pentru ca i-au plăcut. Presiunea pe care a avut-o în roţi a fost de 2,4 atm la o greutate de 65kg. Árpád compară suprafaţa de rulare din salină cu betonul şi nu cu asfaltul, pentru că există şi denivelări.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Arpad Kelemen pe una din coborârile traseului. Foto: Dragoş Constantin


Daniel Roşioru – FELT-Sidi MTB Team, s-a dat pe Kenda Karma şi le consideră bune. Dacă este să alunece undeva atunci orice anvelopă ar aluneca acolo. Lui i s-a părut însă destul de alunecos şi ar compara cu gresia sau marmura. Presiunea pe care a avut-o în roţi a fost de 2 atm, iar sfatul lui este sa se meargă cu grijă.

Daniel Sărdan – NoMad Merida CST, ne spune că orice anvelopă de mtb cu balon mare este bună. În sala mare Unirea a salinei, pe câteva lungimi drepte, exista nişte nervuri perpendiculare pe direcţia de mers a bicicletei, unele dintre ele fiind puţin mai mari. La viteză mare se simt. Daniel ne spune că anvelopele pentru ciclocros sau mtb, dar mai înguste nu ar fi bune tocmai datorită denivelărilor care se aseamănă cu nişte borduri mici. Daniel a folosit Maxxis Ikon de 29x2.20 şi ne-a spus că, întrucât suprafeţele de rulare diferă de la o zonă la alta, este posibil ca atunci când capeţi încredere pe o anumită porţiune să cazi pe alta. Şi Daniel compara suprafaţa din salină tot cu betonul, iar pentru aderenţă suplimentară mai poţi ajusta presiunea la roţi. Anvelope similare recomandate de Daniel sunt Maxxis Aspen şi CST Camber.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Daniel Sărdan căutând direcţia corectă. Foto: Dragoş Constantin


Gabriel Dăiţoiu – FELT-Sidi MTB Team, ne-a spus că aderenţa a fost foarte bună. Există două zone unde sarea este mai lucioasă şi evident acolo trebuie mers cu atenţie mai mare. La fel trebuie atenţie şi la denivelările de pe zonele drepte, acele nervuri sau borduri mici. Gabriel ne spune că vreo două i s-au părut mai mari şi că dacă intri prea tare în ele poţi face chiar şi snake bite. În ziua de test a folosit Schwalbe Nobby Nic cu care s-a înţeles foarte bine însă la concurs zice ca va folosi Kenda Karma de 2.10. Să vedem însă dacă va mai spune acelaşi lucru după ce va citi aici despre colegul lui de echipă care a găsit Karmele destul de alunecoase ツ Spune că alegerea se bazează pe faptul că Schwalbe Nobby Nic are crampoanele mai mari lucru care nu îl va avantaja. Recomandarea lui este pentru anvelope cu crampoane medii.

László Szigyártó – NoMad Merida CST, traseul i s-a părut ok. Recomandă anvelope cu crampoane mai mici şi nici presiunea nu trebuie să fie prea mare asta pentru că pe viraje se alunecă puţin. În niciun caz nu trebuie folosite slick-uri. Terenul este ok, dar aceeaşi atenţionare o face şi el pentru zona cu nervuri/borduri. În ziua de test László s-a dat pe Maxxis Ikon 29er cu o presiune de 2.4 atm spate şi 2.2 faţă la greutatea sa de 73kg. Ne spune însă că chiar dacă ai 50 kg presiunea trebuie să fie cam la fel. Daca mergi pe 26 inch László recomandă o presiune de 2.6 atm faţă şi 2.4 spate pentru un ciclist cu o greutate de aproximativ 73kg. Lui, suprafaţa de rulare, i s-a părut că seamănă cu asfaltul uzat, zgrunţuros, deci din nou similar cu betonul. Şi după cum ştim, pe beton se merge bine, dar dacă exagerezi în curbe, evident vei aluneca.

Paul Drăgan – organizator, s-a dat pe Schwalbe Nobby Nic de 26x2.25 faţă şi Schwalbe Racing Ralph de aceeaşi dimensiune pe spate. A spus că prima dată când a încercat roţile a avut presiune mai mare. Acum le-a umflat mai puţin pentru a vedea diferenţa. Paul ne-a spus că având roţile mai moi nu i s-a părut să fie mai bine. Virajele trebuie luate mai încet, iar pe coborârea de la Spirală instinctul de conservare trebuie să fie prezent altfel intri pe contra sens şi îl vei pune în pericol pe colegul tău de concurs. Însă cu cât vei face mai multe ture cu atât mai bine vei cunoaşte traseul şi cu atât mai mult vei putea forţa acolo unde se poate.

Subsemnatul – m-am dat de fiecare dată pe Bontrager Jones (cu profil dedicat faţă - spate). Sunt unele din cele mai bune anvelope pe care le-am folosit vreodată şi, întâmplător, s-au potrivit perfect şi pentru terenul din salină. Profilul superficial de pe centru te lasă să pedalezi foarte repede pe liniile drepte în timp ce crampoanele de pe margini asigură suficientă aderenţă pentru viraje. Evident, trebuie să adaptezi viteza pentru că altfel vei aluneca cu orice.

Concluzia este clară: anvelopele optime sunt cele cu profil rapid pe centru şi crampoane medii pe laterale, cu balon de 2.00 – 2.10. Dacă însă nu aveţi aşa ceva nu disperaţi, doar ţineţi cont de acest lucru şi „adaptaţi viteza de deplasare”. Nerecomandate sunt anvelopele mtb super slick, cum ar fi Bontreger Team Issue XR0, sau cele pentru noroi cu crampoane mari în genul Kenda King of Traction.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Diferite feluri de suprafaţă. Foto: Dragoş Constantin


Consider traseul concursului Călătorie spre Centrul Pământului ca fiind unul dintre cele mai uşoare dintre concursurile de cross country sau maraton la care am participat sau asistat „since 2000”. Traseul este uşor şi tehnic, dar şi din punct de vedere al efortului. În plus este şi unul dintre cele mai sigure: nu există prăpăstii în care să cazi, nu există bolovani instabili, pietriş sau noroi înşelător, nisip, rădăcini, furtună, fulgere, traversări de râuri. Aderenţa nu este cu mult diferită faţă de cea pe care o găseşti în mod normal în natură. În plus aici totul se desfăşoară într-o zona restrânsă cu arbitri de cursă la tot pasul, echipaje pentru prim ajutor şi Salvamont. Însă toate acestea vor funcţiona doar cu concursul tău şi doar dacă eşti responsabil pentru propria siguranţă.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Într-una din săli discutând despre aderenţă. Foto: Dragoş Constantin


Există două zone unde grija trebuie să fie puţin peste limita normală: pe serpentine (sau Spirală cum i se spune de cei de la Salrom) unde viteza de mers la vale trebuie să fie proporţională cu aderenţa anvelopelor tale, altfel vei pune la treabă echipele de prim ajutor. A doua este în zona toaletelor unde traseul urcă pe o rampa destul de îngustă. Aici traseul este împărţit şi cu turiştii astfel concurenţii vor avea la dispoziţie şi mai puţină lăţime de traseu.

Pentru „tunel” aderenţa este similară. Există câteva şicane până se ajunge la Spirală unde este normal să încetineşti. Dacă nu o faci vei aluneca la fel cum se poate întâmpla şi pe un forestier cu macadam, pământ sau mixt. Urcarea pe spirală nu prezintă probleme iar coborârea trebuie să o faci la fel cum ai face-o dacă ai fi la munte iar în jurul tău ar fi prăpăstii. Deci cu responsabilitate! Aderenţa nu este mai slabă în comparaţie cu forestierele de la munte pe care mai şi aluneci. Pe tunel şi pe Spirală traseul se desfăşoară în ambele sensuri. Pe Spirală avem o lăţime de 4 metri / sens şi înălţime de 5, iar tunelul până la Spirală este şi mai lat. Cele două sensuri de mers sunt separate pe toată lungimea lor prin conuri reflectorizante şi bandă de marcaj.

Responsabilitatea trebuie să fie a fiecăruia şi invers proporţională cu experienţa pe care o are. Cu cât mai mică experienţa cu atât mai mare responsabilitatea, grija şi atenţia. Dar acestea sunt sfaturi perfect valabile pentru orice concurs de ciclism viteză.

La final mulţumim echipelor FELT-Sidi MTB Team şi NoMad Merida CST „pentru timpul acordat” şi pentru feedback-ul pe care l-au oferit celor cu mai puţină experienţă. Duminică pe 24 cu siguranţă ne vom simţi cu toţii excelent la primul concurs de acest gen din România.

Ce anvelope folosim la Călătorie spre Centrul Pământului?
Călătorie spre Centrul Pământului te aşteaptă duminică 24 februarie. Foto: Dragoş Constantin
Raporteaza

7 Comentarii

Dan Mazilu
16 februarie 2013 la 18:51
da
0
0
Flavian Fercu
16 februarie 2013 la 19:49
Si se va organiza un concurs aicia?
0
1 Maximilian Munteanu
Dan Mazilu
16 februarie 2013 la 20:00
da, scrie chiar in primul paragraf al articolului "concursul de cross country Călătorie spre Centrul Pământului" cu link spre pagina oficiala
0
0
Maximilian Munteanu
17 februarie 2013 la 06:47
Ai de gând să mai întrebi atât de obsesiv şi insistând pe "aicia"? Scrie mare!
4 Alex Fratila (Andy), Sasha Nezvinsky, Robert Baran, Bogdan
0
Bogdan
15 decembrie 2013 la 00:31
Mare ti-e gradina Doamne...
0
0

Scrie un comentariu