Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice

Am primit ceva mai devreme acest comunicat legat de Campionatul Național de Downhill 2018, care va avea loc peste scurt timp la Sinaia. Surpriza o reprezintă asocierea cu oamenii de la Tare Ca Piatra, pe care-i cunoașteți mai mult ca sigur mulțumită evenimentului lor ce are loc de ani buni la Piatra Neamț, dar sunt demne de lecturat și aspectele legate de Cupa Balcanică de Downhill, reintroducerea trialului pe scena națională oficială, concursurile pentru copii și acțiunile cu voluntari. Read on:

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Tudor Geangălă - Kronstadt Cycling

”Poate nu multă lume știe, însă Sinaia a fost unul dintre primele locuri din țară unde s-au organizat concursuri de downhill. De-a lungul timpului, un număr mare de oameni de mare ispravă au organizat evenimente gravitaționale în Sinaia, iar treaba asta a reprezentat una din pietrele ce stau la temelia actualei scene de downhill. În 1998 Surmont organiza acolo Campionatul Național de Downhill iar astăzi, 20 ani mai târziu, pe același munte, același Campionat Național este etapa cu nr. 1 din prima Cupă Balcanică de Downhill.

Am preluat ștafeta în 2016, când după o lungă absență din calendarul competițional, am readus Sinaia pe harta evenimentelor de downhill din țară, organizând acolo etapa cu numărul 3 din Cupa Națională de Downhill. Muntele este unul foarte ofertant, iar istoricul pe care il are locația a pus pe umerii noștri responsabilitatea de a face lucrurile cu simț de răspundere. De atunci și până acum am contribuit cu numeroase modificări la traseul de concurs și împreună cu Bike Resort Sinaia anul trecut am organizat acolo Campionatul Național de Downhill.Evenimentul de anul acesta este la a treia ediție și aduce împreună 3 concursuri: Campionatul Național de Downhill, Cupa Națională de Trial - etapa #2 și un concurs pentru copii aflat și el la a doua ediție: Copiii Pedalează.

Între 25-27 mai, Sinaia va fi animată de peste 200 de bicicliști care vor concura cu mic cu mare în cadrul disciplinelor acestui eveniment, iar noi suntem norocoși să putem duce mai departe o tradiție începută cu mulți ani în urmă.

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Pe lângă faptul că este gazda Campionatului Național de Downhill, ediția de anul acesta din Sinaia aduce o premieră în peisajul competițional. În 2018, concursul de downhill din Sinaia reprezintă prima etapă din Cupa Balcanică de Downhill. BDC (Balkan Downhill Cup) este inițiativa a 6 din cele 12 țări membre BCU (Balkan Cycling Union) și afiliate UCI, care își propune să contribuie la dezvoltarea scenei din întreaga regiune.

România este gazda unei etape din Cupa Balcanică de Downhill, alături de Macedonia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Grecia și Cipru.

Calendarul competițional include 7 etape în 6 țări, după cum urmează:

#1 - 25-27 mai - Sinaia, România
#2 - 02-03 iunie - Peliester, Macedonia
#3 - 21-24 iunie - Pamporovo, Bulgaria
#4 - 30 iunie-01 iulie - Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
#5 - 13-15 septembrie - Borovets, Bulgaria
#6 - 22-23 septembrie - Kumi, Grecia
#7 - 03-04 noiembrie - Foint Village, Cipru

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Acest fapt reprezintă un pas înainte deosebit de important, atât pentru scena națională de downhill, cât și pentru întreaga regiune balcanică, obiectivul nostru principal fiind dezvoltarea unui parteneriat sustenabil pe termen lung între țările membre UCI din această zonă a Europei, pentru a putea crește nivelul competițional la parametri apropiați de ceea ce se întâmplă în Vest. Sperăm ca în această formulă să reușim să adresăm provocările cu care ne confruntăm dintr-o poziție mai fermă și treptat, să omogenizăm nivelurile de organizare a competițiilor internaționale din regiune.

Riderii români care doresc să participe și în Cupa Balcanică, au nevoie să dețină o licență UCI validă și, pe lângă înscrierea în Campionatul Național, trebuie să completeze și următorul formular:

http://mtbcup.ro/cupe-n…/balkan-downhill-cup-sinaia-romania/

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Având 3 concursuri în cadrul aceluiași eveniment a ridicat nivelul de complexitate al organizării și pe baza acestui considerent, evenimentul de anul acesta este organizat în parteneriat cu Tare ca Piatra. Cred că experiența lor în a gestiona evenimente cu un număr mare de probe poate cântări mult la Sinaia. Suntem și vom fi adepții parteneriatelor. După cum am declarat și în trecut, ne bucură parteneriatele pentru oricare dintre evenimentele noastre, suntem adepții de punere în comun a know-how-ului și suntem deschiși la sugestii legate de cum putem să facem lucrurile mai bine. Creștem numai dacă învățam unii de la ceilalți.”Delia Ilisei - Tare ca Piatra

”După cum a punctat și Tudor, ghidându-ne după principiul "unde-s doi puterea crește", în acest an am decis să experimentăm o colaborare mai extinsă, colaborare ce are ca scop schimbul de know-how și implementarea procedurilor funcționale, pentru a reuși pe cât posibil să ducem anumite aspecte organizatorice într-o nouă direcție.

Având în vederea complexitatea și importanța evenimentului din Sinaia, dar și colaborarea de succes pe care Tare ca Piatra a avut-o în 2017 cu Kronstadt Cycling (reconstruirea traseului de downhill din Piatra-Neamț), ideea unui parteneriat a venit într-un mod cât se poate de natural și firesc.

De asemenea, și noi la rândul nostru ne declarăm deschiși oricăror propuneri de îmbunătățire sau modificare a anumitor considerente ce țin de organizarea Tare ca Piatra, iar orice sugestie/dorință ne poate fi transmisă oricând pe e-mail - [email protected]

Așadar, acestea fiind spuse, în 2018 ne întâlnim de două ori! :D”

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


1. DOWNHILL

Traseu:

Concursul se desfășoară pe traseul Happy Bear, traseu la care în perioada următoare schimbăm o parte din linii, urmărind în primul rând să avem un traseu de concurs mai puțin rapid decât cel actual, dar mai tehnic prin introducerea de noi viraje libere. Liniile modificate nu vor face traseul mai dificil pentru începători și nu vor afecta flow-ul traseului.

Startul va fi ca și anul trecut din spatele cabanei de la Cota 1400 (vechiul start).


Categorii de concurs:

În timp ce categoriile Hardtail și Hobby există la nivel de eveniment, titulatura de Campion Național va exista doar la categoriile: Copii, Masculin 15-18, Masculin 19-29, Masclin 30-39, Masculin 40+, Feminin 15-18, Feminin 19+.

* În cazul în care mai puțin de 5 participanți se înscriu la o categorie, categoria respectivă nu poate fi creată și este comasată cu imediat următoarea.


Taxe de participare:

Taxa de înscriere pentru proba de downhill este 90 lei în regim Early Bird până la data de 20 Mai. Începând din 21 mai, valoarea acesteia este 120 lei. Această taxă nu include urcările cu telegondola. Înscrierile online sunt OBLIGATORII (la fața locului NU se pot face înscrieri), iar pachetele Early Bird sunt opționale. Ultima zi pentru înscrierile online este 24.05.2018.

Categoriile Copii și Feminin beneficiază de gratuitate la înscrieri.

În ceea ce privește urcările cu telegondola, partenerul nostru, Gondola Sinaia, pune la dispoziție fiecărui participant 3 vouchere cu reducere de 30% aferente celor 3 zile de eveniment. Cele 3 vouchere pot fi folosite atât în zilele de concurs (sâmbătă-duminică), cât și în cea de vineri când traseul este deschis în regim de bike park. Voucherele se aplică oricărei tip de cartele achiziționate, NU sunt transmisibile și au ca valabilitate perioada 25-27 Mai. Voucherele se găsesc în pachetul de înscrieri. Informații detaliate despre procedura Early Bird și toți pașii de urmat, se găsesc pe website-ul evenimentului.

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Program:

VINERI

10:00 - 20:00: înscrieri (13:00 - 14:30 - pauză de masă)
10:00 - 18:30? traseu deschis în regim de bikepark
18:30: trackwalk

SÂMBĂTĂ

09:00 - 19:00: înscrieri (13:00 - 14:30 - pauză de masă)
09:00-10:00: trackwalk
10:00 - 14:00: antrenamente
14:00 - 15:00: pauză
15:00 - 18:30: antrenamente
19:00: ședință tehnică

DUMINICĂ

09:30 - 11:30: antrenamente oficiale
12:00 - 14:00: calificări
14:00 - 15:00: pauză
15:00 - 17:00: finală


2. MTB TRIAL

Traseu:

Pentru o experiență compactă, proba se desfășoară într-un amplasament special amenajat în proximitatea zonei de finish a traseului de downhill, ce include 3-6 trasee.


Categorii de concurs:

Roți de 26 inch:
Feminin 15-18 ani, Feminin 19+, Masculin 15-18 ani, Masculin 19-29 ani, Masculin 30-39 ani, Masculin 40+ și Hobby.

Roți de 20 inch:
Feminin 15-18 ani, Feminin 19+, Masculin 15-18 ani, Masculin 19-29 ani, Masculin 30-39 ani, Masculin 40+ și Hobby.

* În cazul în care mai puțin de 5 participanți se înscriu la o categorie, categoria respectivă nu poate fi creată și este comasată cu imediat următoarea.

Participanții licențiați din cadrul disciplinei de trial beneficiază de gratuitate la înscrieri. Pentru ceilalți concurenți se percepe o taxă de 50 lei care se achită prin virament bancar în contul organizatorului. Nu se acceptă plăți la fața locului, iar înscrierile online sunt obligatorii.


Program:

DUMINICĂ:

15:00 - 15:30: antrenamente
15:30 - 16:00: încălzire și recunoaștere traseelor
16:00 - 17:30: desfășurarea concursului


3. COPIII PEDALEAZĂ

Duminică, începând cu ora 10:30, în zona finish-ului vom organiza un concurs de mountain biking pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani.

Traseu:

Concursul constă în parcurgerea unui traseu pe teren plat, în urcare și în coborare și testează îndemânarea celor mici pe bicicletă. În funcție de numărul de participanți se va realiza o segmentare pe vârste a concurenților și primii 3 la fiecare categorie vor fi premiați.

Concursul va avea loc pe un traseu special amenajat în zona telegondolei. Înscrierea se face la fața locului, duminică, începând cu ora 13:30, la race office – vis-a-vis de casa de bilete pentru telegondolă.

Participanții din cadrul disciplinei de MTB pentru copii (4-12 ani) beneficiază de gratuitate la înscrieri.

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Program:

DUMINICĂ

13:30 - 14:30: înscrieri
15:00 - 16:00: concurs


* Festivitate de premiere pentru toate disciplinele: DUMINICĂ – 18:00.


De asemenea, dorim ca pe această cale să facem apel la voluntarii fără de care organizarea evenimentului ar fi imposibilă. Anul acesta avem nevoie de 4 echipe de voluntari, după cum urmează:

- Arbitri traseu Downhill
- MTB Trial
- MTB Copii - Copiii pedalează
- Logistică

Pachetul de beneficii pentru voluntari include:

- tricou de eveniment
- diplomă
- transport pe ruta Brașov-Sinaia
- protocol (masă și hidratare)

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Pentru înscrieri, vă rugăm să completați formularul de mai jos:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsNffWgZPWjnqck43Om_FP7RQbqVSpx4lggwZhTE0sMfKcdg/viewform?usp=sf_link

Campionatul Național de Downhill 2018: un joint-venture surprinzător cu valențe balcanice


Mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor confirmați până în prezent, care prin implicare și încrederea acordată fac posibilă organizarea evenimentului.Informații complete: www.mtbcup.ro
Întrebări și sugestii: [email protected]

Link event Facebook: https://www.facebook.com/events/205337070248591

Ne vedem sigur la Sinaia!
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×