Forum

Subiect: Raport de tura - Clisura Dunarii( Romania si Serbia)

#8249

Lucian Crisan
Postat de Lucian Crisan
Subiect deschis de la 26 mai 2017 la 16:01
Raporteaza
Salut,

Anul trecut in perioada 30 August- 7 Septembrie am facut impreuna cu un prieten o tura in zona Cazanelor Dunarii. Pe scurt au fost 8 zile de pedalat cu 560km in total si vizitarea a doua tari.
In continuare voi detalia mai pe larg.

Ideea:
1. In urma cu 3 ani, dupa ce am citit cartea
Banatul Montan - Ghid Turistic
am mers cu cativa prieteni in Banatul Montan. excursia nu a fost lispita de peripetii: am prins cod galben de inundatii in zona Targu Jiu, am avut un soarec in camera langa Anina si ne-a plouat in camera la Mehadia, ne-a fost data camera rezervata la o pensiune de langa Moldova Noua. In ciuda acestor acestor evenimente mai putin placute, concluzia unanima la nivel de grup a fost ca mai trebuie sa revenim in zona. Astfel, anul trecut, impreuna cu Andrei ne-am pus pe pedalat in jurul Clisurii Dunarii si in mare ne-am tinut de planificarea facuta de acasa.Totul a mers bine, nu au fost peripetii notabile nici cu drumul sau cazarea si nici cu bicicletele. Sa zicem ca am avut noroc.
2. In urma cu ceva ani, citeam despre vlahii din zona Timocului. Informatiile intre timp s-au adunat, la fel si interesul pentru zona. Astfel am inclus in tura si o deviatie spre zona locuita de vlahi. Acest detour a meritat, zona fiind pitoreasca, oamenii primitori iar momentul in care dai peste un vlah care vorbeste aceiasi aceiasi limba ca si tine, insa
mai veche
e de nedescris.
Cam asa a aratat planul initial: https://www.bikemap.net/en/route/3515922-my-caminocazanele-dunarii/

Pregatirea
In primul rand, pregatirea pentru tura am facut-o mergand aproape zilnic la servici cu bicicleta, in fiecare zi in total vreo 20 de km. Nu e mult, dar dublate de un mindset potrivit a fost suficient. Ture mai lungi de 40km am facut anuk trecut vreo 3-4, relativ putine, comparativ cu media excursiei care a iesit aprox 70km/zi. Repet, conteaza si motivatia.
Ca si bicicleta am folosit un Cube Delhi EXC, model cu roti de 29, si coburi in spate. Pentru campat am folosit un cort de 2 persoane.
Pe site-ul http://yeti.albascout.ro/blog/ce-iei-cu-tine-cand-pleci-pe-poteci-noi/#more-4697 am scris un comentariu cu ce am folosit eu in expedititie.
Va mai sugerez 3 site-uri utile pentru pregatirea unei expeditii:
https://turulromanieipebicicleta.wordpress.com/necesar/
http://andrewskurka.com/adventures/alaska-yukon-expedition/
http://www.diaconescuradu.com/echipament

Cum se trece frontiera si ce probleme poti intampina in Serbia
Frontiera am trecut-o pe la Naidas si Portile de Fier 1. Este nevoie doar de buletin. Atat in Romania cat si in Serbia se poate campa unde vrei, o noapte am campat la 2m de Dunare(practic la 2m de frontiera naturala) si nu au fost probleme. Constant te poti intalni cu Politia de Frontiera, dar aceste intalniri de obicei se rezuma la un salut si eventual te intreaba de unde vi si unde mergi.
Nu am intampinat probleme in Serbia, singura
problema
a fost ca la multe restaurante personalul cunostea ca si limba straina doar germana. Incepand cu Donje Milanovac si pana la Kladovo la magazine si la restaurante ne-am descurcat cu romana(fie pentru ca erau vlahi, fie datorita apropierii de granita au invatat si cateva cuvinte in romana). Trebuie avut in vedere ca in Serbia in multe locatii accepta Euro sau chiar lei, casele de schimb au o rata de schimb care variaza de la locatie la locatie.

De ce am ales aceasta perioada
Personal nu sunt un mare fan al pedalatului pe caldura sufocanta, plus ca incepand cu luna septembrie vremea este mai stabila. In cele 8 zile am prin doar in ultima zi ploaie, ce e drept ne-a si udat destul de bine. Incepand cu luna august sunt sanse mari sa gasesti pe marginea drumului piersici, smochine, mure, prune astfel nu mai esti nevoit sa cari fructe deshidratate, plus ca acestea luate direct de la sursa sunt mult mai gustose. Tot acuma sunt sanse mari sa gasesti la preturi bune si pepeni verzi/galbeni si struguri.

Ziua 1
In prima zi am pedalat cel mai mult, putin peste 110km. A fost o zi in care am avut vant tot din fata (cum au noroc de obicei biciclistii...). Initial nu planuiam sa intram in satul Svinita, insa personalul de Parcul Natural Portile de Fier ne-a povestit de traditia locului de a face rachie din smochine, asa ca am oprit sa facem o degustare. Bine inteles ca a meritat, pe acesta cale recomand sa le dati crezare localnicilor cand va zic despre o atractie ce nu apare in ghidurile de calatorie, stiu ei ceva :D.
In satul Gornea am facut un detour sa vedem morile pe apa, din pacate nu am gasit pe nimeni la mori iar muzeul etnografic din sat a fost inchis, in ciuda acestor inconveniente, fiind un detour in natura tot merita.
https://www.bikemap.net/en/route/3780169-dubova-berzasca-moldova-veche-radimna/
Info point: Dubova(Parcul Natural Portile de Fier)

Ziua 2
Prima noapte la cort a trecut fara probleme, am avut insa batai de cap cu urcarea Muntilor Locvei. Ne-am bucurat insa de coborarea spre Naidas, unde serpentinele de la coborare ne-au facut sa uitam munca depusa pe urcare. Dupa ce am trecut in Serbia am avut placerea sa dam si de primul panou cu EuroVelo 6, asta dupa ce in teorie si pe partea romaneasca in prima zi am urmarit tot EV6 insa fara sa vedem vre-un indicator. Un alt moment placut a fost trecerea cu bacul de la Banat Palanka la Ram, moment in care iti dai seama de adevarata dimensiune a acestui fluviu.
https://www.bikemap.net/en/route/3780170-radimna-naidas-bela-crkva-ram-srebrno-jezero-camping/
Info point: Bela Crkva

Ziua 3
Dupa ce am vazut cetatea Golubac de pe malul romanesc speram sa o prindem deschisa si sa o vizitam, insa nu a fost cazul. Chiar si fara sa vedem cetatea privelistile pe care le ofera fluviul sunt spectaculoase, iar ounctele de informare turistica din satele/orasele de pe traseu va pot oferi alternative de drumetie, caiac, parcurgere canioane, care va pot tine cel putin inca o saptamana in zona Veliko Gradiste- Golubac- Lepenski Vir- Donji Milanovac.
https://www.bikemap.net/en/route/3780178-srebrno-jezero-veliko-gradiste-golubac-lepenski-vir/
Info point: Srebrno Jezero, Veliko Gradiste, Golubac.

Ziua 4
Ziua a debutat cu o vizita la muzeul Lepenski Vir, unde este pusa in valoare o cultura veche de 8000 de ani; urme ale aceleiasi culturi au fost gasite si pe malul romanesc insa la noi nu sunt adunate intr-o colectie de sine statatoare. Dupa muzeu, la indicatiile EV6, am stabatut micul defileu Boljetin. Interesant mod de a face scurte detoururi pentru a vedea si rezervatiile naturale din apropierea Dunarii.
https://www.bikemap.net/en/route/3780181-lepenski-vir-donji-milanovac/
Info point: Donji Milanovac.

Ziua 5
Cu o zi inaninte, la iesirea din info point-ul din locaitatea Donji Milnovac, ne abordeaza un scolar, dandu-ne o alternativa la cazare, sa stam la pensiunea bunicului sau, o informatie care s-a dovedit foarte buna. Astfel facem o zi de pauza, Andrei ramane in baza iar eu o iau
light and fast
, cu echipament minimal spre Majdanpek pentru a vedea mai de aproape Muntii Balcani. De asemenea speram sa vad si orasul si pesterile din zona, insa aveam planificat sa ajung la pranz inapoi la baza asa ca am ramas doar cu tura pana in Majdanpek. Chiar daca nu aveti timp/chef sa mergeti pana in Majdanpek, recomand totusi sa urcati la puctul de belvedere Kovilovo de unce se vede foarte zona Svinita- Trescovat- Donji Milanovac.

Ziua 6
In Donji Milanovac am decis sa scurtam tura, sa nu mai coboram spre Bor si sa ne indreptam spre Negotin. A fost o zi
cu dealuri
, in care am lasat Dunarea in spate si am urmat diverse raulete si culmi pana in Negotin. Pe masura ce ne apropiam de Negotin, atat arhitectura locuintelor(3 constructii: casoaia, bucataria de vara si grajdul pentru animale) cat si modul de aranjare al gospodariilor si modul de delimitare al fanatelor ma duceau cu gandul la Apuseni. Faptul ca am vazut cruci de hotar ca la noi si ma intelegeam cam cu toti oamenii de pe strada m-au facut sa ma simt ca acasa.
Daca la Silver Lake am cunoscut un tata care mergea cu fiul din Bergen(Olanda) pe bicicleta pana in Mumbay(India), iar apoi langa Golumbac am intalnit o brazilianca care a pornir din Franta, a urcat pana in Norvegia apoi mergea pana in Grecea, pe aceasta zona am intalnit un britanic si o germanca care mergeau pana in Asia de SE(unul pana in China si al doilea cred ca pana in Filipine). Exemple demne de urmat.
In Negotin, cartierele marginase nu erau zone bune de campat, fiind cam galagioase si cel putin suspecte, asa ca ne-am instalat tabara intr-o vie. Paznicul era un vlah la vreo 90 de ani din Bukovte, care ne-a dat la plecare struguri, in schimb, i-am lasat si noi din mancarea pe care o aveam in plus.
https://www.bikemap.net/en/route/3780183-donji-milanovac-stubik-malainica-negotin
Info point: in teorie, in Negotin ar trebui sa fie un info point, insa noi nu l-am gasit. E in zona muzeului de istorie.
In Negotin e piata agro alimentara zilnica.

Ziua 7
Dam o fuga pana la pivnitele din Rajac, un drum inutil ar spune unii, un urcus greu si abrupt ar spune alti, dar eu zic ca merita mers pana acolo, vinul e bun, oamenii sunt ospitalieri si sigur nu pleci de acolo fara sa bei vin si rachie si fara sa manci ceva. Speriati se ploia ce se vedea la orizont, inaintam spre camping, ploia ne prinde din urma doar dupa ce punem corturile. Ce diferenta este intre zona Portilor de Fier 2, unde e tot o campie si zona Portilor de Fier 1, pe unde Dunarea si-a facut drum intre Muntii Carpati si Muntii Balcani. De asemenea la vreo 15km dupa Negotin pe malul Dunarii drumul este de pamant insa in stare bune. Zona imi aducea aminte de Ch Rametului, unde la fel drumul de pamant este marginit de case de vacanta.
https://www.bikemap.net/en/route/3780193-negotin-mokranje-rajac-bukovce-negotin-mihajlovak-brza-palanka/

Ziua 8
Pe ultima zi ne-a prin din urma ploaia, asa ca ajungem in Kladovo uzi bine de tot. Facem o oprire la restaurantul din Kladovo unde am fost in urma cu 3 ani, sunt servit de acelasi chelner, asta da intamplare. Ploia si vremea rece ne determina sa plecam rapid din Kladovo cu destinatia Dubova, fara sa facem prea multe opriri pe parcurs. Drumul de la PF1 pana la Orsova se suprapune peste un drum european, astfle este plin de TIR-uri, o veste nu tocmai buna pentru biciclisti.
Info point: in teorie ar trebui sa fie unul in Kladovo.
https://www.bikemap.net/en/route/3780200-brza-palanka-kladovo-orsova-dubova/

Inainte de a pleca spre casa, am facut o scurt drumetie pe Ciucaru Mic, un excelent punct de belvedere. Chiar daca sunteti pe fuga, recomand totusi sa faceti o drumetie pe Ciucaru Mic si sa faceti o plimbare cu barca in zona Cazanelor Mari si Cazanelor Mici. Ambele perspective, atat cea de pe uscat cat si cea de pe barca sunt unice.

Poze din tura:
https://www.dropbox.com/sh/sdsinvnqo0la2i1/AABDCy5230Ek2VSaBLqjmf4Aa?dl=0

Ce va urma
Anul aceta voi strabate Transcarpatia pentru a vedea unde stau romanii din dreapta Tisei. La anul probabil voi merge in Macedonia si/sau Croatia pentru a vedea locurile locuite de aromani. E tare fain sa combini istoria cu calatoria, mai ales cand mergi pe bicicleta.

Multumiri:
http://www.banatul-montan.ro/
http://www.pnportiledefier.ro/
https://www.facebook.com/Cyclomaniacs/
http://www.serbia.travel/home.779.html (si implicit info pointurilor din Serbia)
si nu in ultimul rand colegilor si prietenilor

Resurse utile:
http://www.ciklonaut.com/
https://sites.google.com/site/romanianatura45/
https://books.google.ro/books/about/Serbia.html?id=0-Dd1-Rg4bUC&source=kp_cover&redir_esc=y
http://www.tvrplus.ro/editie-la-un-pas-de-romania-518450

Daca aveti nelmuriri sau vreti sa faceti integral/partial tura, nu ezitati sa lasi un comentariu.
Postat de Lucian Crisan editat la 21 februarie 2018 la 17:37
0
0