Forum

Subiect: shock-uri

#1272

Osvath Hunor
Postat de Osvath Hunor
Subiect deschis de la 5 noiembrie 2010 la 06:49
Raporteaza
salut.
as avea o intrebare despre shockuri.
eu sunt mai incepator si as vrea sa intreb ca numerele astea "222, 230, 241..." sunt marimea arcului? shock-ul in sine are de-a face ceva cu marimile astea?
si cu cat e mai mare arcul cu atat este mai bun?
si orice shock este compatibil cu orice arc?
astept raspunsuri.
multumesc.
salut.
Postat de Osvath Hunor la 5 noiembrie 2010 la 06:49
0
0
222, 230, 241, etc - numerele aceastea indica lungimea shockului de la ochi la ochi (eye to eye lenght pe engleza), adica distanta dintre punctele de prindere a shocului.

Pe arc sun indicate doua numere (numar x numar). Primul numar, de regula format din 3 cifre, indica taria arcului (300, 400, 450, 600, etc) si reprezinta forta necesara pentru a comprima arcul. Al doilea numar ( de regula cifra sau cifra urmata de zecimale) indica grosimea arcului

"cu cat e mai mare arcul cu atat este mai bun? "

Intrebarea aceasta nu are sens. In principiu, un arc mai mare da amortizorului posibilitatea de a absorbi shocuri mai mari (dropuri, etc), pe cand un arc mai mic face opusul. Dar, sa luam in felul urmator: poate un arc mai mare este avantajos unui rider care practica downhill sau freeride, deoarece aceasta disciplina necesita cursa mare, unui rider de cross country-all mountain i-ar fi in dezavantaj o cursa mare, deoarece odata cu un shoc mare, apare problema greutatii. Pe langa asta, un shoc pentru XC difera de unul de DH dupa: tarie, sistemul de amortizare, iar in general, pentru XC se foloseste "air spring", adica, arcul este inlocuit de aer, iar pentru DH, arc normal, desi sunt unele modele care sunt pe aer ( RockShox Vivid Air, Fox DHX Air, etc). Si iarasi, apar probleme. Shocul cu aer este mult mai bun deoarece lucra mult mai bine, dar se strica mai des, in principiu din cauza supraincalzirii. Prin definitie, amortizorul are rolul de a transforma energia in caldura, prin intermediul uleiului. Shocul cu arc este intredevar mai greu, dar se pricepe mult mai bine la disiparea caldurii, iar aceasta previne "shock fade", adica exact acelasi lucru ca si "brake fade", adica uleiul se transforma din lichid in gaz, iar acesta se poate comprima, spre deosebire de ulei, iar amortizarea devine ineficienta, chiar inutila.
Am uitat sa mentionez inca un lucru despre arcuri, si anume, acestea pot fi din otel sau din titan. Cel din titan are avantajul greutatii, fiind mult mai usor, iar spirele sunt mult mai distantate. Distantarea spirelor previne fenomenul de "coil binding", adica, sub o forta mare, arcul se comprima pana spirele se ating, facandu-l imposibil sa mai absoarba socuri, si de aici rezulta... iti poti imagina tu: cadru rupt, shoc rupt, vizita la spital si multe altele ;)


Sper ca te-am putut ajuta cu ceva, asta ii tot ce stiu eu, si te rog iarta-mi gramatica, dar sunt in graba ;). Bafta !
Postat de Norbert Tiberiu Begov editat la 5 noiembrie 2010 la 08:04
0
0
multumesc mult. ;)
Postat de Osvath Hunor la 5 noiembrie 2010 la 08:25
0
0
Cursa acrului. Imi cer iertare m-am grabit
Postat de Norbert Tiberiu Begov la 5 noiembrie 2010 la 17:12
0
0
Amortizorul are rolul de a anula efectele negative ale unui arc:revenirea brutala precum si liniaritatea sa in comprimare facand astfel suspensia mult mai previzibila!

Uleiul are un triplu rol intr-un amortizor:acela de ungere, element de amortizare(trecerea sa prin diferite valve face shock-ul sa revina mai incet sau sa reziste compresiei spontane de ex.) si nu in ultimul rand, cum au zis si domnii de mai sus, element de racire!

Cu lungimile trebuie sa fi iarasi atent, e recomandat sa pui pe un cadru full suspension ce lungime de shock a specificat producatorul cadrului!
Riscurile la care te supui daca nu pui unul de dimensiune potrivita sunt:
-s-ar putea sa nu intre pe cadru
-mai mult ca sigur o sa strici geometria bicicletei
-se poate sa interfereze datorita lungimii cu alte piese in miscare ale cadrului(pivoti etc.)
-exista riscul sa strici ceva la cadru(e posibil sa il supui la forte la care el nu a fost proiectat sa lucreze)
-exista riscul sa distrugi shock-ul in sine(cum am zis si mai sus sunt sanse sa il supui la forte ce nu a fost proiectat sa faca fata)

Dupa ce ai shock-ul potrivit pt. cadrul tau atunci ii masori tija(cea care culiseaza) in inch si afli ce arc ai nevoie->aici domnul Has a facut situatia limpede ca apa!

Spor!

PS:Nu cred personal ca uleiul intr-un shock de bike atinge temperatura necesara sa se faca gaz(nici nu stiu daca chimic e posibil asa ceva), ce zici tu cu frana e faptul ca lichid-ul de frana DOT absoarbe umezeala f. bine si cand se incinge frana atunci apa aceea se evapora si apar bule de aer in sistemul de frana, astfel maneta se simte elastica!Brake fade are mai mult de-a face cu placutele, si se refera la cat de bine isi pastreaza proprietatile de franare in conditii de utilizare intensa!Daca placutele nu au parte de brake fade atunci pe un traseu cap coada nu o sa simti ca frana prinde mai slab, dar in schimb daca placutele intra in fade atunci la un moment dat exista riscul sa nu mai prinda frana deloc(am patit si a iesit fum din placute) sau sa prinda foarte slab!

Faptul ca shock-ul o data ce se incalzeste are tendinta sa revina mai rapid decat a fost setat sau sa se comprime mai usor tine de faptul ca uleiul devine tot mai fluid o data cu cresterea temperaturii si astfel trece mult mai usor prin valvele si orificiile unui shock, viceversa pt temperaturi scazute!

O bula de aer intr-un shock, in functie de marimea si de pozitia sa se simte ca un punct mort in cursa shock-ului, spre ex shock-ul revine cum a fost setat si la un moment dat revine mult mai repede, asta e pentru ca bula aceea de aer trece prin valvele de pe piston si intrerupe fluxul de ulei!

Cauzele bulelor de aer in cadrul shock-urilor sunt diverse:de la o-ring-uri proaste pana la service facut aiurea sau presiune neadecvata in incaperea de presurizare a sistemului de damping!

Numai bine!
Postat de Horea Constantin editat la 6 noiembrie 2010 la 00:37
0
0