Forum

Subiect: Compatibilitate piese la cursiera custom build

#11035

Alex Padurescu
Postat de Alex Padurescu
Subiect deschis de la 12 iunie 2021 la 18:25
Raporteaza
Salut! M-am decis sa imi cumpar o bicicleta noua, o cursiera, si am nevoie de ajutor.
Bugetul meu maxim este de 3500, dar as prefera sa cumpar toate piesele undeva pe la sub 3200 lei.
M-am gandit sa imi cumpar un cadru sh, si o furca, deoarece nu imi permit noi. (Bicicleta aceasta teoretica s-ar compara cu Trbian RC 500, de la decathlon, care costa 3100 lei).

Calculele mele momentan arata cam asa: cadru si furca sub 1200 lei, preferabil ~1000, groupset Shimano Claris (pe care l-am gasit la cam 1200, poate luat pe piese este mai ieftin), roti 600 amandoua (fara cauciucuri), ghidon, tija sa, bottom bracket si pipa ghidon sub 400. (daca este cadrul de 1000 lei, cu toate piesele acestea luate in calcul, pretul bicicletei ajunge pe la 3200, si stiu ca va trece, probabil, de pragul de 3500 lei cu tot cu sa, cabluri, pedale, cauciucuri, etc)

Momentan, am gasit un cadru Orbea care vina cu furca (https://www.dirtbike.ro/bazar/cadru-orbea-442821), care imi pare okay, doar ca nu gasesc alte informatii despre cadru (nume, specificatii), si sincer sa fiu nici nu stiu ce piese i s-ar potrivi (nu stiu standardele de cursiera, nu stiu ce bb i s-ar potrivi, nici ce hub-uri ii trebuie, roti, etc). (nu tin neaparat sa cumpar acest cadru, doar ca pare foarte bun, mai ales la banii aceea.)

Orice informatii in plus despre cadru, sfaturi, sunt de folos, deoarece eu unul sunt complet depasit de situatie.
Postat de Alex Padurescu editat la 12 iunie 2021 la 18:35
0
0
Pump yo' breaks homeboy !!!

Desi laudabila intentia, in esenta ei , dar per ansamblu e o idee cat se poate de proasta, mai ales in conditiile de fata.
Subiectul asta a mai fost discutat de cateva ori aici pe forum, de fiecare data veneau tineri plini de entuziasm, cu sperante mari, insa ideea generala este ca nu ai cum sa iesi mai bine/ieftin construind bicicleta pe piese vs achizitionarea uneia intregi chair si SH.
Tu platesti 3100ron in Decathlon pentru garantie, costul efectiv al produsului e mult mai mic. Tu vrei sa iti construiesti pe piese cumparate din diferite parti , sa platesti la fel de mult si sa ai o echipare mai proasta. Asta da afacere.
Sa cumperi tu piese noi din magazine sau online , e o prostie, pt ca vei ajunge sa dai o caruta de bani pe un produs final care valoreaza jumatate din suma pieselor. Nici varianta SH nu e o optiune mai stralucita pentru ca nu ai cum sa gasesti tot ce iti doresti dintr-o singura cautare.
Iar faptul ca nu ai cunostintele necesare, sa recunosti modele, piese , clase de echipare, compatibilitati ar trebui sa fie primul lucru care sa-ti dea de gandit ca nu e o idee buna.

Daca vrei sa inveti, cumpara o bicicleta gata asmablata in bugetul tau, invata sa mesteresti la ea, acumuleaza cunostinte , dezasambleaz-o si asambleaz-o la loc, iar cand ai toate astea sub centura , te poti gandi sa construiesti ceva pe bucati.
Ca sa fie rentabila ideea ta , ar trebui sa cauti/vanezi piese high end, sa fii abonat la diferite magazine online, sa vezi cand au redeuceri, sa ai banii pregatiti pe card si cand primesti notificare de reducere ai si cumparat. Dar in cazul acesta si produsul final este unul high end, costul lui fiind mai mic decat suma componentelor la pret de retail.

Vad ca Bucurestiul e plin de carboane, dar nimic prea nou :
https://www.olx.ro/d/oferta/bicicleta-cursiera-giant-defy-IDbQEh7.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7
https://www.olx.ro/d/oferta/vand-bicicleta-cursiera-felt-z6-IDeE6DA.html#91d3420d07
https://www.olx.ro/d/oferta/cursiera-carbon-carrera-IDcKT8S.html#e7a60ef42f
https://www.olx.ro/d/oferta/cursiera-giant-tcr-rulou-tacx-nu-merida-cube-focus-fuji-IDf07FZ.html#e7a60ef42f
Astea sunt doar cu titlu informativ, n-as sti daca sa te sfatuiesc sa cumperi vreuna din ele.

PS : da, cadru cu ST de48 si TT de 50 ar trebui sa-ti vina bine
Postat de Adrian Damian editat la 12 iunie 2021 la 20:14
0
0
m-as duce sa vad Mekk ala
Postat de Marin Popescu la 13 iunie 2021 la 03:51
0
0
Adrian Damian
Daca vrei sa inveti, cumpara o bicicleta gata asmablata in bugetul tau, invata sa mesteresti la ea, acumuleaza cunostinte , dezasambleaz-o si asambleaz-o la loc, iar cand ai toate astea sub centura , te poti gandi sa construiesti ceva pe bucati.


In primul rand, merci foarte mult de raspuns, probabil este fix "frana" de care am nevoie. De curand am inceput sa fac drumuri mai lungi, de 80 de km pe sosea, din pacate cu bicicleta mea de 27'5". Recent am testat o cursiera a unui prieten, si m-a socat cand am vazut viteza la care pot sa ajung fara prea mare efort.

Bicicleta din Decathlon nu imi pare o idee prea rea, luand in calcul bugetul mic pentru o cursiera, singurul lucru este ca de obicei cand imi cumpar o bicicleta schimb destul de repede pedale, cauciucuri, etc, si ma gandeam ca daca o fac eu, plecand de la cadru, cel putin nu mai fac risipa.

Acum, problema clar nu este ca bicicleta din Decathlon este grea sau nu stiu ce, stiu doar ca are caucuri facute de ei care sunt... teribile. Nu prea m-as increde sa plec sa drum lung fara sa le schimb, ceea ce inseamna inca cateva sute de lei peste costul bicicletei. Acum, daca stie cineva vreun competitor al cursierei Triban Rc 500, as aprecia mult, macar sa fie de luat in calcul. Merci mult!
Postat de Alex Padurescu la 13 iunie 2021 la 05:01
0
0
E fain cadrul acela de Mekk Poggio, chiar si echiparea e buna, pacat ca e echipat cu roti de Triban, cand descrierea zice ca-s "Roti 105 în stare impecabila fără defecte". Nu stiu care e faza aici , mai ales ca bicicleta e vanduta de un ciclist
Postat de Adrian Damian la 13 iunie 2021 la 08:51
0
0
Adrian Damian
pacat ca e echipat cu roti de Triban, cand descrierea zice ca-s "Roti 105 în stare impecabila fără defecte". Nu stiu care e faza aici , mai ales ca bicicleta e vanduta de un ciclist


Sincer nici eu nu stiu ce sa spun, pe de o parte nu stiu la ce sa ma uit ca sa observ diferentele intre 105 si Triban, dar pe de o alta parte omul pare serios, vad doar recenzii bune si ca vanzator si ca cumparator, si nu par sa fie falsificate deoarece sunt stranse pe decursul unor ani, si nu pare sa fie de tipul recenzie pentru recenzie. Acum, ma mai gandesc si posibil o sa iau legatura cu el sa vad cum este bicileta. Totusi, cadrul are tt de 52-54, nu este putin cam mare?
Postat de Alex Padurescu editat la 13 iunie 2021 la 10:32
0
0
Acea Mekk s-a dat de saptamana trecuta, am sunat vanzatorul ca vroiam sa o vad si eu.
Postat de Calin Neagu editat la 13 iunie 2021 la 11:40
0
0
1. nu cauta sa iti faci pe piese, o sa platesti foarte mult sa iei piesele separat ca sa nu mai zic ca asamblarea inseamna alte cheltuieli - are rost sa iti cauti piese separat doar in masura in care ai deja o bicla la care sa schimbi cateva piese, nu cand pleci de la zero;
2. piesele neasamblate sunt mult mai greu de evaluat in ce priveste functionarea/uzura decat montate pe bicicleta;
2. la 167 cm te sfatuiesc serios sa eviti cursierele. toe overlap. iti trebuie ceva cu head angle de 71 grade maxim.

ia-ti un mtb cu furca fixa si anvelope semislick sau un cx.

asta ar trebui sa iti vina. ti-as recomanda sa mergi pe ghidon drept:
https://www.dirtbike.ro/bazar/scott-comp-cx-2014-443197

nu am discutat nimic cu vanzatorul, am facut adineauri o cautare in cursiere ciclocros / gravel bikes si atat.
Postat de Adi Petre editat la 14 iunie 2021 la 00:55
0
0
poate spune pt ce vrea cursiera, daca vrea sa mearga cu roadies nu prea merge cu gravelu... pe plat cu gravel si fiind micut nu va tine pasul cu baieti pe carboane cu roti aero.
Postat de Calin Neagu la 14 iunie 2021 la 04:36
0
0
toe overlap poate aparea și la cadre mai mari.
Și apare când iei viraje foarte strânse

Se rezolva din schimbarea angrenajului cu unul cu bate mai mici
Sau din furca, daca ai furca cu dropout îndreptate spre spate cauți una cu ele spre fata. Sau cu un unghi un pic mai mare la gat

Eu am schimbat angrenajul de exemplu și am rezolvat problema.

Nici să nu se gândească la cursiera cu roti din alea mai mici.
Postat de Marin Popescu la 15 iunie 2021 la 09:26
0
0
Calin Neagu
poate spune pt ce vrea cursiera, daca vrea sa mearga cu roadies nu prea merge cu gravelu... pe plat cu gravel si fiind micut nu va tine pasul cu baieti pe carboane cu roti aero.


da, ar fi posibil ca pt asta sa isi se uite omuletul la bicicleta "Trbian RC 500, de la decathlon, care costa 3100 lei" - ca sa poata sa tina pasul cu baietii pe "carboane" din cand in cand. la 3100 lei si la 167cm lui sigur va putea sa dezvolte 300W+ cu orele si tina pasul cu altii mergand pe roti cu profil toroidal.

vorbind oleaca mai serios... cand mergi in grup si esti nitel handicapat cu fizicul poti sa stai in penultima pozitie din trenulet.
cei de 167cm s-ar putea lauda ca sunt buni cataratori dar niciodata nu o sa iti doboare vreun hour record un individ cu astfel de inaltime. este evident de ce... raportul putere dezvoltata la suprafata corporala impotriva aerului.

foarte multi se pacalesc cum ca ar merge cu mult mai repede pe anvelope inguste si alea foarte presurizate. chiar daca ai avea sosele netede peste tot si niciun risc sa busesti rotile la borduri etc. (depinde si cat de apt esti cu tehnica)... tot e neglijabila diferenta de viteza.

pt cineva care isi cauta o bicicleta fara sa mai aiba nicio alta prin debara se cam impune un soi de strutocamila, ceea ce se numea impropriu mai demult semicursiera. cel mai important bike tb sa fie beater bike.

https://www.stiridecluj.ro/files/images/6/b16753f32b8709369dded151b60ed397.jpg
Postat de Adi Petre editat la 15 iunie 2021 la 12:10
0
0
1. cu ghidon flat/riser poti sa mergi pe caroserie cu cativa cm mai mare (lunga) decat pe ghidon drop. deci la 167cm nu mai ai toe overlap. iar eu la 177cm cu caroserie ca pt drop bars si head angle de 73 abia ca nu aveam toe overlap cu pedalier de 170cm.

2. daca insisti sa ai drop bars atunci ai varianta de caroserie cu head angle mai mic (dar care nu prea se mai numesc cursiere) asa incat sa nu ai toe overlap. diferenta de greutate si aerodinamicitate a caroseriei e neglijabila in comparatie cu beneficiul stabilitatii (siguranta) in mers - viraje, franari intense. accidentarile pot fi destul de grave daca mergi pe cursiera facuta sa aiba marginal gain pe aerodinamicitate. cu alte cuvinte esti mult prea limitat in trafic daca trebuie sa mergi precaut, fara riscuri.

3. daca ai caroserie care sa NU se inscrie in categoria "cursiera" - care inseamna bicicleta de competitii sportive in care se face rabat la siguranta individuala ca nici nu ai trafic rutier - poti sa schimbi oricand anvelopele punand altele mai mari.
Postat de Adi Petre editat la 15 iunie 2021 la 12:33
0
0