Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație

Autor: Maximilian Munteanu | 13 mai 2016

Unul dintre cei mai de comitet băieți pe care-i avem aici în brigada de moderare DirtBike.ro este Ede Jakob. Corect, direct, simpatic, dintr-o bucată și-ntotdeauna săritor la ajutor, fix cum te-ai aștepta de la un om din nord. Întotdeauna ne pare bine să-l vedem la concursuri și-l recunoști ușor, după zâmbetul larg pe care-l poartă aproape tot timpul. Ede și prietenii săi din Sighetul Marmației au organizat anul trecut pentru prima oară un concurs local de downhill pe traseul lor de casă, iar anul acesta am aflat că-l fac din nou. Ne-am gândit că este o ocazie perfectă pentru a sta de vorbă cu Ede despre scena locală din Sighet și despre cum se văd lucrurile în nordul inimos al țării.

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație



DirtBike: Salut Ede! Spune-ne de cât timp există traseul vostru din Sighet și cum a fost realizat?

Ede Jakob: Salut Maxi! Traseul din Sighet de pe Dealul Solovan este parţial comun cu traseul de drumeţie care există de zeci de ani, însă primele elemente legate de mountainbiking au apărut prin 2006-2007. Aproximativ atunci a apărut primul grup de băieţi pasionaţi de freeride; ei au construit primele contrapante și jump-uri.


DB: Cum a evoluat el în timp? E în principiu la fel sau s-a modificat considerabil?

EJ: În timp au apărut mai multe porţiuni de trasee cu legături între ele, deci momentan sunt foarte multe variante de a coborî de pe vărf, însă toate sunt situate în apropierea potecii vechi.

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație



DB: Cum v-a venit ideea de a organiza un concurs la voi? Cui i se adresează el?

EJ: De mult timp ne-am gândit la un concurs pe Solovan, însă anul trecut Mark a şi găsit o modalitate de a realiza acest miniproiect. Cu ajutorul Clubului Interact Sighetu Marmaţiei (care e foarte activ), CsaBike, Altrip şi sponsorilor am organizat prima ediţie a concursului şi putem spune că a ieşit destul de bine. :D

Traseul are o dificultate medie, cu o lungime de aprox 1600m pe main line şi ajunge la aprox 2000m pe chicken line-uri, cu o difernţă de nivel de 300m. Se adresează tuturor celor care se dau pe MTB şi doresc să-şi petreacă ultimul weekend din mai într-un mod excepţional. Anul trecut am avut mulţi participanţi locali. Majoritatea au participat atunci la primul lor concurs şi asta a accelerat foarte mult dezvoltarea scenei de mountain biking din Sighet. Având multe linii de ocolire mai puţin technice, se poate coborî şi cu cea mai simplă bicicletă de CC, dar pe main line avem câteva zone unde cu bike-ul de DH este foarte distracti si biţa de enduro este aproape perfectă.

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație



DB: Sunt și alte zone de dat pe lângă Sighet sau acesta este traseul vostru principal?

EJ: Da, mai sunt câteva trasee, însă asta e cel principal. Cum am menţionat mai sus, de pe vârful Solovan sunt multe trasee care coboară dar avem şi altele, ca de exemplu chiar lângă Sighet, pe un deal situat la sud-est şi la Coştiui, unde este un grup de tineri foarte entuziasmaţi.


DB: Am văzut că riderii trebuie să-și ducă singuri bicicletele la start. E un lucru mai degrabă neobișnuit, cum așa?

EJ: Aşa e, din păcate nu putem transporta bicicletele şi riderii până la start. Singurul drum forestier accesibil cu tractorul face o ocolire mare, asta durând aproximaiv o oră. Aşa că rămâne pushbike-ul (pe mai multe porţiuni se poate pedala) care în ritm lejer ia 40 de minute de la finish până la start .


DB: Cum se face cronometrarea?

EJ: De cronometrare se vor ocupa băieţii din Bistriţa, iar cronometrarea va fi cu fotocelulă, ca la carte.

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație



DB: Cum e scena de rideri pasionați de gravity din Sighet? Cine se dă și cine muncește la trasee?

EJ: Când eu am început să mă dau pe deal, în 2011, eram foarte puţini, sub 10 inşi. Aici mă refer strict la partea de gravity. XC-ul e mult mai dezvoltat la noi. Apariţia bikeshop-ului a accelerat această dezvoltare şi nu putem să discutăm despre ciclism montan din Sighet fără să menţionăm un nume, Sarkady Csaba: un vagon de pasiune şi optimism concentrat într-un om mic de statură. :) Acum am ajuns la situaţia în care nu ne mai ştim cu toţii, zi de zi apar copii cu care încă nu ne-am întâlnit la dat. Putem spune că scena de rideri pasionaţi de gravity are o vârstă medie de 15-16 ani, puţini având peste 18 ani. Săpatul la trasee încă nu e bine organizat şi de multe ori lipseşte voinţa, dar încet evoluăm la acest capitol.


DB: Pe unde vă mai dați, când nu sunteți acasă? La ce concursuri mergeți și care vi s-au părut cele mai faine?

EJ: De cele mai multe ori nu mergem prea departe, că doar suntem în Maramureş. (râde)
La Mogoşa ne place şi traseele de lângă Baia Mare sunt foarte faine. Nu suntem prea mulţi, cei care participăm la concursuri gravity din ţară, dar suntem prezenţi la câteva contest-uri de DH şi de enduro. Anul trecut au fost câţiva băieţi la Tare Ca Piatra şi s-au simţit foarte bine, la fel Air DH-ul împreună cu MOX a fost super relaxant. Comunitatea din Oradea a valorificat extraordinal potenţialul reliefului din zona Crater, Crater DH în 2013 parcă, apoi Thermal Enduro în 2014 a fost foarte fain aşa că aşteptăm cu nerăbdare ediţia doua a concursului de enduro. Anul acesta, în ianuarie, ne-a făcut plăcere să fim împreună cu bistriţenii care au organizat un concurs fun, prietenesc, în mijlocul iernii.


DB: Cum ai descrie locurile de dat din jurul Sighetului, în comparație cu restul țării pe unde te-ai mai dat?

EJ: Maramureşul Istoric este renumit pentru peisajele pitoreşti. De când presa internaţională a început să promoveze această regiune, ne întâlnim cu foarte mulţi turişti de prin Europa care vin să se dea aici cu biţa. Nu numai relieful atrage mulţi turişti ci mai mult oamenii şi obiceiurile lor. Aici văd o mare diferenţă între Ţara Maramureşului şi restul ţării. Un exemplu scurt, un moş care a observat că ne oprim des la un izvor care se află lângă casa lui a făcut un rastel din lemn pentru patru biţe, ca să avem unde parca bicicletele şi de fiecare dată când ne o oprim, ne invită la masă sau la o pălincă... No, cam aşa e peste tot aici.

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație



DB: V-ați gândit să organizați pe viitor și alte concursuri, ca de exemplu un enduro?

EJ: Da, ne-am gândit la un concurs de enduro. Avem destule poteci pentru un concurs de enduro, dar încă nu avem know how-ul necesar pentru aşa ceva. Sperăm că în curând vom realiza şi acest obiectiv!


DB: Mulțumim frumos!

EJ: Şi noi mulţumim şi vă aşteptăm în număr cât mai mare!


Mark Varga ne-a trimis imagii recente cu diverse părți din traseu:

Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație


Solovan DH - Nordul pasionat de gravitație




Notă: Găsiți evenimentul și pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/events/158299684570999/

Big ups pentru băieții din Sighet!
Raporteaza

Scrie un comentariu , fii primul ! :)

Maximilian Munteanu
Membru din: 21 octombrie 2006

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads