Proteinele în alimentaţia sportivilor

Proteinele în alimentaţia sportivilor

Postat la: 24 februarie 2012

Proteinele în alimentaţia sportivilorAm început cu carbohidraţii şi acum a venit rândul proteinelor. Mulţi uităm de acestea spunând că nu au calorii, că dau masa musculara că se digeră greu, că..., dar uităm că fiecare tip de aliment işi are aportul său în funcţionarea bună a organismului. Sunt sporturi unde fără proteină nu ai ce căuta (culturism, haltere, judo, lupte), sporturi unde este importantă proteina dar la timpul ei (cam toate) şi sporturi unde are mai mică importanţă (sah, darts, curling).
Trebuie să fim constienţi că indiferent cât de mare ne va fi rezistenţa şi viteza, fără forţă nu vom rezolva mare lucru. Este valabil indeferent cum facem gruparea (nici fără viteză sau fără rezistentă nu rezolvăm nimic în tipul nostru de efort). La fel de constienţi trebuie să fim că forţă = creşterea oarecare a masei musculare. Eu nu am vazut înca unul cu picioarele foarte foarte subţiri, care se îndoaie când coboară din tramvai, să facă geno într-un picior, sau presă cu 2 x greutatea lui.

Aici intervine "meseria": trebuie să pui doar atâta masă musculara cât să-ţi convină ţie s-o cari după tine într-un efort prelungit ca cel din ciclism. Trebuie ca proporţia greutate-forţă-rezisteţă să fie cea mai bună. Asta (în lipsa laboratoarelor gen NASA, se poate rezolva prin pregătirea de iarnă nespecifică (geno, presa, etc) combinată cu pregatirea specifică (orice fel de pedalaj) şi un program adecvat de suplimente.

Deci, pe scurt: puţină proteina înainte şi în timpul efortului, mai multă după efort, dar nu imediat dupa, fac minuni cu musculatura voastră. Nu vă bazaşi pe proteinele din alimente. Nu mai sunt ce-au fost. Carnea de pui este doar un "fake", cea de porc este mai bună puţin dar este grasă, iepurii sunt greu de prins aşa că... la magazinele de suplimente cu voi.

Înainte de efort puteţi adăuga în laptele cu care amestecati cerealele, putin praf proteic. Asa veţi scăpa de acel shake. (bineinteles asta în cazul în care mâncaţi dimineaţa. Pt cei ce beau o cafea şi fumează o tigară... să se lase de sport.

În timpul efortului, există batoane care au conţinut de carbohidraţi şi proteine.

Dupa... cum tolerează mai bine stomacelul vostru. Cam la o ora după terminarea unui efort mare puteţi bea un shake hiperproteic. Până atunci, riscaţi să nu se absoarbă bine sau să vă "bolborosească" burta.

PS: nu uitaţi, acestea sunt părerile unui nelicenţiat în materie, bazate pe experienţa lui ca sportiv, iar aceasta alimentaţie este strict pentru eforturile de anduranţă de minim câteva ore.

Alex Ciocan
www.alexciocan.com
Raporteaza

7 Comentarii

Mladen Brașovan
25 februarie 2012 la 08:24
"si mai ales pentru cei care iau sportul in serios, foarte serios"
Unde ai mai scris asta?

Căt despre anduranţă, ce înţelegi tu prin "anduranţă"?
Să zicem 100km făcuţi într-o zi pe coclauri consideri (sau nu) anduranţă?
0
0
Cezar Anton
25 februarie 2012 la 10:06
sa nu stergeti articolele astea ca o sa fie folositoare si pentru ciclistii din viitor
0
0
Max Junger
26 februarie 2012 la 10:26
Chiar daca am numai 13 ani, mi se pare foarte util subiectul acesta (asta in cazul in care doresti sa faci cu adevarat performanta ), si mi se pare adecvat pentru oricefel de ciclism (dirt/street, dh, xc etc.)
0
0
Marian-Lucian Tabria
27 februarie 2012 la 22:45
Foarte util articolul, eu proteine iau de obicei in gym, in schimb cand merg la spinning 50 de minute sau la pedalari multe iau mai mult aminoacizii BCAA (pentru a dilua acidul lactic), si aminoacizi ca un sfert din cantitatea racomandata de maltodextrine pentru nutriment al muschiului. Parerea mea ca in ciclismul pe strada proteinele luate inaintea turei de pedalare iti ingreuneaza pedalarea pentru ca proteinele in principiu mentine apa in muschi, deci in primii 30-50 de km de pedalare vei elimina lichidul in exces. Mai bine dupa efort. In schimb ca downhill racer, inainte de impingerea zilnica a bicicletei pe trail o mica portiune de proteine si aminoacizi BCAA e numai buna pentru a da mai multa energie in urcare mai ales cand faci o ora de impins pentru o diferenta de nivel decenta.
0
0
Marian-Lucian Tabria
28 februarie 2012 la 00:02
Pentru Mladen Brasovan vroiam sa precizez ca in spatele oricarui campion ca si Dany Hart, Aron Gwin, Gee Atherton, pe langa antrenamente in sala, pedalari pe sosea, ture cu motocicleta de cross, si preparatie fizica si mentala prin iesirea zilnica cu bicicleta de downhill, acesti atleti folosesc si integratori pentru mentinerea unui nivel de invidiat la concursurile extenuante din cupa mondiala. Prin asta vreau sa zic ca incet incet am schimbat si eu parerea asupra integratorilor, deci inainte de a judeca principiul, poate ca ar fii mai bine sa ne informam. Iti dau un exemplu in decursul anilor am invatat ca in concursurile de downhill, datorita efortului intens intr-un timp suficient de scurt, sunt concursuri unde se ard carbohidrati deci inainte cu 10 minute o bucata de ciocolata, o bautura energizanta, pliculete cu carbohidrati concentrati lichizi, pot fi o sursa extrem de pretioasa pentru a putea mentine un ritm decent a nivelului de energie, la care evitarea unui blocaj din cauza acidului lactic, amino-acizii BCAA vor face partea lor. Desigur nu trebuie sa se exagereze cu suplimentele, dupa cateva saptamani(a se citi prospectul) se recomanda si o anumita pauza in asumerea lor.
Un mic extra voi da exemple si cu ce nu trebuie sa asumi pentru a-ti mari performantele, pentru ca au efecte negative si sunt in lista neagra a federatiilor ca si DOPING. Desigur drogurile nu sunt admise, metanfetamine, hormoni, cortizon, anabolizanti (ultimele doua in USA sunt legale in anumita masura, deci atentie la suplimentele cumparate de pe internet), medicinali ce fac riferiment la doping, etc. As adauga si oxigenarea sangelui, care pe langa a fii o practica interzisa desi foarte raspandita in ciclismul pe sosea, este si foarte riscanta, deci mare atentie la propunerile anumitor "animale" ce sunt in jurul nostru.
De rest, antrenament placut si spor! Cheers!
0
0

Scrie un comentariu

Share

Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!
Google Ads
Promovarea ta aici!

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Google Ads