dorna

Autor: Costi Iordan

Actualizat la: 22 februarie 2024 la 15:48

dorna
Cursa de downhill de la Vatra Dornei e etalon. Ea revine în 2017 cu baza ei solidă și cu mici ajustări, pe ici, pe colea.

Au trecut mai bine de 10 ani de când cursa de downhill de la Vatra Dornei este o prezență constantă în calendarul competițional din România. Așa cum bine se știe, de câțiva ani încoace ea este organizată de brigada Bistritz Bike Shop de mai de vale. Și când spun ”organizat”, apăi spun ”organizat”, că nu-mi aduc aminte să fi chițăit cineva că nu e bine de când au preluat ei frâiele competiției. Stăm de vorbă a doua oară pe anul ăsta cu Mihai Hunyadi, headmaster-ul Bistritz Bike Shop, ca să aflăm mersul cu Dorna de anul ăsta!DirtBike.ro: Servus Miki! Am revenit, de data asta cu întrebări legate de Dorna, cu siguranță cursa favorită a multor rideri de pe la noi. Intrăm în pâine mai încolo, dar dă-mi voie să te întreb cu totul altceva acum la început: având în vedere că tot vorbim în ultimii ani de o mai bună imagine pentru sportul nostru și despre a fi mai prietenoși în abordare cu începătorii, nu e oare numele evenimentului cu ”X-trem” în titlu cam depășit? Ați luat în calcul să-l schimbați sau e mai importantă continutatea?

Mihai Hunyadi: Salut Maxi! Numele competiției este ”Cupa Romaniei la Downhill – etapa 2, Vatra Dornei”, partea cu “X-trem” am folosit-o ultima dată anul trecut pentru a celebra a zecea ediție și, din obisnuință, lumea înca foloseste denumirea. (N.R.: întrebarea fusese formulată înainte să apară pe Facebook evenimentul)

Bine așa! Principalele motive pentru care lumea vine la Dorna sunt traseul și excelenta voastră organizare. Nu-mi fac probleme legate de organizare, dar spune-mi ce e diferit la traseu anul acesta!

Traseul ramane în mare același, totuși am facut două modificari minore: am ocolit primul road gap pe o linie nouă și am mutat startul mai jos inainte de primul viraj la stânga. În rest o să luam la grebla tot traseul și o să remediem eventualele probleme la rampele din lemn și contrapantele din pământ.

Anul acesta, copiii au parte de gratuitate la înscrierea în cursele din Cupa Națională de Downhill. Te aștepți să vezi mai mulți tinerei la start la Dorna? Și, ca om care merge des pe acolo, cum vezi scena din Dorna? A evoluat, mișcă ceva?

De câțiva ani încoace, la Dorna am avut categorie copii sub 14 ani și în fiecare an am avut 2-3 concurenți înscriși în această categorie. Sperăm că gratuitatea la înscrieri să atragă mai multi copii. Despre scena locală din Dorna, din păcate, pot să spun că nu este în crețtere ca număr de entuziasmați ai downhill-ului și personal nu înțeleg acest aspect.

Unul dintre puținele ofuri legate de Dorna se referă la telescaunul lent și de angajații de acolo care îți pun și ei la încercare răbdarea. Vreo noutate în privința asta?

La aceasta întrebare prefer să răspund foarte scurt: “same old”

Anul trecut sau acum doi ani l-am văzut pe primar la ceremonia de premiere. În ce relații sunteți cu autoritățile locale? Cum vă susțin? Ce înseamnă cursa de downhill pentru oficialități?

De relațiile cu autoritățiile locale se ocupa șeful Salvamont Petru Ariciuc, care înca de la prima ediție din 2006 ține stransă colaborarea, în special cu Primaria dar și cu Consiliul Județean.

Se suprapune cursa de la Dorna cu alte evenimente de pe plan local, cum s-a mai întâmplat? O să fie full pe zonă sau anul acesta avem parte de mai multă liniște prin oraș?

Exact ca anul trecut CND-ul Vatra Dornei se suprapune ca dată cu Dorna XCO, dar anul acesta, din câte am auzit, evenimentul a fost anulat din cauza unor probleme.

Ce e bine să știe un om care nu a mai fost până acum la Dorna, dar care își dorește să vină? Ce sfaturi i-ai da, ca organizator?

Desi distanța este mare pentru majoritatea concurenților, o data ajuns în pitoreasca Vatra Dornei ești înconjurat de păduri de conifere, dealuri înalte, munții la orizont, pășuni verzi, case rustice, mâncare buna și parcă și timpul trece mai încet.

Avem vreun pont de cazare pentru participanți anul ăsta sau fiecare se descurcă pe cont propriu?

Există foarte multe posibilități de cazare în Dorna, la pensiuni și hoteluri. Eu personal recomand pensiunile de pe strada Negrești, pentru că sunt mai aproape de zona de finish. Să nu uitam de cei care sunt cu buget redus, ei pot să campeze fie în campingul din oraș, fie sus în zona de start. (N.R.: O listă completă cu opțiuni de cazare aveți mai jos)

Pe final, îți ridic la fileu o întrebare care nu are musai legătură cu Dorna, cât cu brigada voastră. Arătați, ca echipă, mai bine ca niciodată. Care sunt schimbările pentru Bistritz Bike Shop Racing Team pe 2017 și care vă sunt obiectivele în perioada imediat următoare?

Ca schimbări, pot să spun că începand de anul acesta am mai divesificat disciplinele și suntem prezenți cu doi sportivi (un junior – Andrei Burian și un senior – Ioan Băbuțan) la majoritatea concursurilor importante de XCM din țara. Iar pe disciplina DH ne dorim să ajungem la mai multe concursuri internaționale, în special cele din circuitul iXS.

Sună bine! Cheers, Miki! Ne vedem la Dorna pentru încă o clasică!
Big up!

Iată și datele complete ale evenimentului:

Cupa României la Downhill – etapa 2, Vatra Dornei, organizată de Primăria Municipiului Vatra Dornei, în parteneriat cu Salvamont Vatra Dornei, ADMR și Federația Română de Ciclism. Powered by Bistritz Bike Shop

Pagina de eveniment: http://mtbcup.ro/cupe-nationale/vatra-dornei/

TRASEU:

Deja devenit un clasic, traseul Dorna Xtrem are câte puțin din fiecare: road gap-uri, kickere, contrapante, trepte, drop-uri, o zonă abrupta, secțiuni tehnice cu rădăcini, viraje off-camber, zonă de pompare, secțiuni de viteza etc. Totul se desfășoară în padure de conifere, pe o lungime de 2 kilometri și o diferenta de nivel de peste 300 metri.

REGULAMENT:

Competiția se desfășoară conform regulamentului UCI și FRC de mountain bike DOWNHILL. Toți concurenții sunt obligați să poarte cască de bicicletă full face omologată specifică disciplinei Downhill, număr de concurs fixat pe partea din față a bicicletei care să fie vizibil pe toată durata antrenametelor și a finalei, dopuri la ghidon, de asemenea, recomandăm purtarea de ochelari sau goggles, genunchiere, cotiere, mănuși, protectie cervicală și protectie de spate.

PROGRAM:

Traseul va fi deschis pentru antrenamente începând de sâmbătă, însă pentru track walk, deja de vineri după-amiază.
Duminică NU se fac înscrieri!

Vineri – 30.06.2017

16:30-18:30 – înscrieri și track walk (traseul NU este deschis pentru antrenamente)

Sâmbătă – 01.07.2017

08:00-09.30 – track walk
10:00-17:00 – înscrieri
10:00-17:00 – antrenamente
17:30 – ședință tehnică

Duminică – 02.07.2017

8:00-09:30 – track walk
10:00-11:30 – antrenamente
12:00-14:00 – calificări
14.00-15:00 – pauză
15:00-17:00 – finală

Premierea la 30 min după ce se încheie finala.
* Duminica NU se fac înscrieri !

ECHIPAMENT:

Obligatoriu: cască fullface, genunchiere, dopuri de ghidon sau manșoane care acoperă extremitățile ghidonului.
Recomandăm: protecție de spate și neckbrace.

ÎNSCRIERE:

Înscrierile se fac aici:
http://mtbcup.ro/cupe-nationale/vatra-dornei/

Categoriile de participare sunt: Hobby, Copii, Juniori, Elite, Masters și Feminin.

Categoria Hardtail există la nivel de eveniment, nu la nivel de cupă și necesită licențiere (citește regulamentul aici: http://mtbcup.ro/regulament/).
Categoria "Copii" se adresează segmentului de vârstă 12-14 ani.
Sportivii din categoriile Feminin, Juniori, Elite și Masters trebuie să dețină o licență FRC validă.
Sportivii din categoria Hobby trebuie să dețină o adeverință medicală care să ateste că sunt apți pentru efort și o asigurare valabilă în caz de accident.
Verificarea licențelor, adeverințelor medicale, a asigurarilor și preluarea numerelor de concurs se va face sâmbătă, 1 Iulie 2017, la secretariatul competiției, aflat în zona de plecare a telescaunului.

* Minorii se vor prezenta la înscrieri cu declarația pe propria raspundere completată de un părinte sau tutore legal și legalizată la notar. (declarația se poate descărca de aici: http://mtbcup.ro/regulament/)

Taxa de înscriere este de 150 lei
Copiii și participantele la clasa Feminin nu plătesc taxă de înscriere.

* Plata se va efectua la biroul de înscriere.

CRONOMETRARE:

Fotocelulă

ALTE INFORMAȚII:

Cel mai apropiat spital este Spitalul Municipal Vatra Dornei, str. Mihai Eminescu nr. 14, Vatra Dornei, jud. Suceava
Telefon: 0230 371 821
Număr de urgență: 112

Evenimentul este organizat cu sprijinul:

PARTENERI:

Salvamont Vatra Dornei
Asociația pentru Dezvoltarea Mountain Biking-ului din România
Federația Română de Ciclism

SPONSORI:

Bistritz Bike Shop – https://www.bistritzbikeshop.ro/
Bike Shop BM – https://www.bikeshopbm.ro/
Primaria Municipiului Vatra Dornei – http://www.vatra-dornei.ro/
Drag Zone – http://www.dragzone.ro/
Shimano – http://www.rom/-eurotrade.ro/
Casa Rusu – http://www.mobilacasarusu.ro/
Buhuhoo – http://www.buhuhoo.com/
WatchShop.ro – https://www.watchshop.ro/
MTS – http://mts.ro/
BCR – https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice
Ciuc Radler – https://www.ciucpremium.ro/age-gate/radler.2013
Forever Living Products – http://www.foreverliving.ro/

PARTENERI MEDIA:

DirtBike – https://www.dirtbike.ro/
FreeRider – https://www.freerider.ro/
RECCreativ – https://reccreativ.wordpress.com/
RAWmania – https://www.facebook.com/RAWmania.ro/
Orion FM – http://www.orionfm.ro/
Impact FM – http://impactfm.ro/
Radio Dorna – http://radiodorna.ro/

Posibilități de cazare :

* Pensiunea Coliba Drumețului Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 50B
* Cabana Alpine Lounge Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 54
* Casa Zamfira Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 17 B
* Hotel Minut Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 33
* Pensiunea Casa Lupascu Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 34
* Casa Victoria Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Negrești, nr. 7
* Hotel Dorna Vatra Dornei
Vatra Dornei, str. Tudor Vladimirescu, nr. 5A


Sigur ne vedem la Dorna, dar până atunci băgăm niște Mobb Deep omagial pentru Prodigy, că intra la fix cu traseul de la Dorna:
Raporteaza
Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.