Trail Bikes? Enduro? All Mountain? Niște noțiuni de bază.

Salutare tuturor!

Pentru că ne aflăm la prima noastră întâlnire din acest an, mă voi folosi de ocazie pentru a ura tuturor cititorilor noștri un an nou fericit și plin de împliniri.

În cele ce urmează vom aborda un termen destul de răspândit în zilele noastre și foarte la modă, anume termenul de trail bikes. Vom vedea ce sunt ele și căror categorii de rideri li se adresează acestea.

Un exemplu tipic de trail bike
Sursa: www.konaworld.com


Categoric, trail bikes reprezintă cel mai interesant segment al sportului nostru și se adresează celei mai mari mase de împătimiți. Din punct de vedere tehnologic, am putea spune că reprezintă vârful de lance al industriei și tind să cred că încetul cu încetul ne apropiem de maturitatea acestui segment.

În vremurile de început ale sportului, lucrurile erau simple. Ne plăcea să pedalăm? aveam o bicicletă de XC. Ne plăcea să coborâm? aveam o bicicletă de DH. Ne plăcea să sărim? aveam o bicicletă de 4X/Dirt. Fiecare dintre aceste biciclete fiind unealta perfectă pentru respectiva disciplină.

În schimb, ne loveam de serioase probleme în momentele în care doream să îmbinăm mai multe preferințe într-o singură tură. Comfortul, fiabilitatea sau randamentul scădeau dramatic la o ieșire interdisciplinară. Astfel, cu bicicleta de XC eram obligat să evit coborârile preferate. O tură de weekend pe meleagurile alpine aducea mai mult chin decât plăcere. Cu bicicleta de Dirt sau DH pedalatul era exclus prin definiție, urmând să iau autobuzul pentru a ajunge la locurile dedicate.

Primele produse în această direcție erau departe de a fi răspunsul potrivit. Randament derizoriu la pedalat și o geometrie și fiabilitate modestă pe latura gravitațională ridicau un semn mare de întrebare deasupra acestei idei de compatibilitate interdisciplinară.

Un Trek OCLV Y22 - Un compromis în vremurile acelea, fără câștig de randament.
Sursa: retrobike.co.uk


Exceptând cadrul competițional, unde uneltele sunt întotdeuna foarte specializate, ideea unei biciclete care să deservească mai multe discipline/preferințe era una cât se poate de bună. Cine nu-și dorește o bicicletă cu care să poată să pedaleze lesne ore în șir într-o tură îndelungată pe poteci montane, urmând ca mai apoi să poate să-și pună în evidență partea mai agresivă pe o coborâre tehnică? O bicicletă ușoară, fiabilă, comodă și docilă.

The go anywhere toy, vis devenit realitate
Sursa: woodriverbike.com


Astfel este ușor de înțeles cum domeniul de trail bikes a căpătat cel mai mare interes din partea industriei, ajungând ca în scurt timp să reprezinte și cel mai mare progres tehnologic, devenind fără doar și poate segmentul rege. Dacă ne gândim puțin, la urma urmei despre asta și este vorba, fiindcă trail biking poate fi cea mai bună traducere a denumirii sportului pe care îl îndrăgim, Mountain Biking.

Mountain bike = libertate, natură și distracție
Sursa: bike-magazin.de


Disciplinele competiționale clasice ale sportului nostru sunt departe de a face o descriere bună a termenului de mountain biking. Dacă nu suntem atleți profesioniști, ci oameni obișnuiți, mountain bike-ul trebuie să descrie libertate, plăcere, natură și multă multă distracție, iar pentru aceasta cele mai bune unelte sunt trail bike-urile, jucăriile care ne pot duce oriunde. Și stați liniștiți, că și pro-riderii se simt cel mai bine când ies la ture din ăstea pe biciclete all-around, pe care nu simt presiunea de a fi nevoit să dea randament. Dacă nu mă credeți, urmăriți-le conturile de Facebook, Instagram sau Twitter!

Adevărata față a ciclismului montan...
Sursa: bike-mag.com


Știm prea bine că fiecare dintre noi are anumite preferințe la dat, un anumit stil și un anumit tip de teren unde ne dăm. Diverșii producători ne pun la dispoziție o gamă cât se poate de diversificată, pentru fiecare dintre noi. Indiferent de preferințe, garantat ne vom putea găsi trail bike-ul optim.

Deseori auzim denumiri precum All Mountain, Freeride sau Enduro, toate făcând referire la un tip de biciclete echipate cu suspensie față și spate, și tindem să le catalogăm într-o singură categorie. Dacă această categorie poartă denumirea de trail bikes nu greșim cu nimic, însă o bicicletă de All Mountain și una de Enduro nu sunt neaparat același lucru.

All Mountain Trail Bike
Sursa: mikesbikes.com


Putem spune că bicicleta de All Mountain este echilibrul perfect între diversele discipline. Le face foarte bine pe toate, însă nu excelează la nici un capitol. Dacă preferințele noastre au o tentă de anduranță, putem recurge la o bicicletă semi-specifică, poate un 29-er, cu cursele suspensiilor mai mici, mai ușoară și, desigur, cu o geometrie mai dedicată ramurii.

Sau, dacă preferințele noastre au o tentă gravitațională, discutăm de o bicicletă cu curse ale suspensiei mai mari, construcție și echipare mai robustă și, bineînțeles, geometrie dedicată.

Trail Bike varianta Enduro a aceluiași producător
Sursa: nsmb.com


Ca exemplu, bicicleta de Enduro are categoric o tentă gravitațională și spre deosebire de altele, această tipologie are și influențe competiționale. Cu toții am auzit de Enduro World Series, nu? În cele ce mă privește consider această disciplină a fi cea mai apropiată de termenul ”ciclism montan”, cadrul competițional fiind mult mai asemănător cu simplele ture ale fiecăruia dintre noi, spre deosebire de XC sau DH.

Racing sau riding?
Sursa: bike-magazin.de


Astfel, bicicleta de Enduro este oarecum specifică părții competiționale unde știm prea bine, partea de coborâre are cea mai mare relevanță. Bicicleta este concepută pentru a oferi cel mai bun randament la coborâre. Desigur, discutăm în continuare despre un trail bike foarte apt și pentru pedalat, în schimb cu un randament mai scăzut față de cel al unui trail bike All Mountain.

Dacă sania se cumpără vara, am putea spune că ne aflăm în perioada optimă pentru planning spre alegerea jucăriilor pentru sezonul ce urmează să înceapă. Totodată, este și perioada anului în care industria își etalează noile produse, urmând ca în curând acestea să fie și disponibile.

Trail bike-ul poate fi într-adevăr unealta perfectă pentru marea majoritate dintre noi, atât timp cât știm care variantă ne este destinată, în funcție de tipologia fiecăruia dintre noi.

Trail Bikes și fun sau peștele și apa
Sursa: bike-magazin.de


În articolele ce vor urma, vom face puțină lumină asupra acestui segment, pentru a veni în ajutorul fiecăruia dintre noi și pentru a facilita alegerea optimă a bicicletei sau echipării acesteia. Vom defini factorii importanți și vom face o traducere a termenilor care reprezintă diferența dintre diversele subcategorii de trail bikes.

Vom putea observa cum ne afectează geometria, suspensiile sau diversele echipări la dat, urmând ca fiecare dintre noi să-și aleagă produsul potrivit, pentru că știm prea bine, cel mai bun produs pentru X nu înseamna neaparat același lucru și pentru Y.

Până data viitoare!

Toate cele bune,
Mitzu
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×