Prima Evadare 2013 – startul ar putea fi din altă parte

De mai multa vreme data următoarei ediţii a maratonului Prima Evadare era anunţată pe site-ul oficial însă doar de curând a început tam-tam-ul pe tema asta. 12 mai 2013, duminica, este ziua în care organizatorii, NoMad Multisport, te invită la a 5a ediţie a concursului de mountain bike de langă Bucureşti. Ok, nu eşti la „mountain”, dar tot pe MTB trebuie să te dai dacă vrei să-ţi fie mai uşor.

În cele 4 ediţii de până acum evenimentul s-a bucurat de o atenţie şi participare din ce în ce mai mare. Astfel, la ediţia de anul trecut au participat nu mai puţin de 2.150 persoane cu vârste între 5 şi 72 de ani, Prima Evadare devenind astfel cel mai mare maraton de mtb din ţară şi estul Europei. Succesul nu este atât de surprinzător dacă ne gândim că de 4-5 ani bicicleta este pe val şi, în plus, în Bucureşti pur şi simplu sunt mulţi oameni.

Startul la Prima Evadare 2012. Foto: Ciprian Muntele - ciprianmuntele.ro


Dar, dacă nu eşti atent, propriul succes te poate sufoca. După cum ştim, datorită felului în care traseul maratonului este conceput, după ce se dă startul şi se termină porţiunea de asfalt se intră în pădure şi se creează un ambuteiaj cât se poate de specific Bucureştiului. Dacă nu eşti în primii 2-300 de participanţi, te vei trezi că faci pauză la nici 5 minute după start.

Aşa că organizatorii se gândesc serios să schimbe zona de start pentru ediţia de anul acesta. Există mai multe propuneri, iar preferata ar fi ca plecarea să fie din Piaţa Victoriei. Există nenumărate avantaje pentru această locaţie şi, practic, nici un dezavantaj. În primul rând evenimentul se va bucura de şi mai multă expunere, şi media dar şi din partea oamenilor care se nimereau în zonă la ora respectivă. În al doilea rând Piaţa Victoriei este foarte încăpătoare şi aerisită unde se poate organiza o zonă de start excelentă, zona de bike expo la fel etc. În al 3lea rând există o parcare foarte mare pentru toţi cei care vin cu maşina la start. La Academia de Poliţie, de unde s-a organizat startul până anul trecut, tot timpul erau discuţii cu Poliţia pentru că oamenii nu aveau suficient loc unde să-şi parcheze maşina. Dar, dacă noul start se va da din P-ţa Victoriei, nici nu vor mai fi atât de mulţi concurenţi care să vină cu maşina.

S-ar adăuga 9 km la traseu, porţiune pe care concurenţii se vor putea distanţa unii de alţii şi încălzi. Startul real, cronometrat, ar putea rămâne tot de la Academia de Poliţie


Dar principalul avantaj va fi faptul că se va elimina ambuteiajul de la start. Între P-ţa Victoriei şi Academia de Poliţie sunt în jur de 9 km porţiune pe care participanţii vor fi însoţiţi de maşina Politiei. Pe această zonă plutonul se va putea rarefia cât va fi nevoie, pentru ca atunci când se va intra pe drum îngust de pădure lumea să îşi poată menţine viteza. În plus îţi vei putea face şi o încălzire corectă.

O altă locaţie bună de start este şi Arcul de Triumf, cu întinderea plutonului de start pe bulevardul Kiseleff. Avantajul acestei locaţii ar fi faptul că bicicliştii ar putea lua startul şi trece „eroic” pe sub Arc. Ar da mai bine în poze :)

Cealaltă propunere ar fi fost ca startul să fie tot de la Academia de Poliţie dar să fie organizat în valuri, în grupuri de 2-300 de concurenţi care pleacă la un anumit interval de timp. Însă dezavantajul acestui fel de start este că evenimentul îşi pierde din spectaculozitate.

Până atunci însă mai sunt aproape 5 luni timp în care organizatorii împreună cu autorităţile vor decide care este cea mai bună variantă: şi pentru participanţi, şi pentru organizatori, dar şi pentru autorităţi.

Aşa că sport la pedalat, pe zăpadă, şi pregătiţi-vă pentru a 5a ediţie a celui mai mare maraton din România, Prima Evadare. Ce părere ai, vor fi mai mulţi înscrişi şi participanţi decât în 2012?
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×