Log In
Pentru a putea posta mesaje te rugăm să te loghezi
|
Nu ai cont? Creează cont acum
DirtBike Logo

Raspunsuri de Vlad Fratiman


Vlad FratimanVlad Fratiman
17 august 2019 la 13:38
MTB Hardtail 2000ron 2019
Discutii tehnice / Biciclete
Eventual două seturi de roti, deși cred că este suficient să pui anvelope cu crampoane medii care să fie ok și pe șosea.
Bicicleta pe care vrei să o iei nu este pentru nimic extrem așa că niște cauciucuri mixte sunt absolut ok.
Vlad FratimanVlad Fratiman
17 august 2019 la 07:28
O intrebare
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Dacă ești grelut (85+ Kg) , urci mult și în forță atunci asta e. Mai trebuie să ai grijă și să cureți lanțul când e murdar, mai ales dacă mergi preponderent prin praf. Eu sunt mulțumit de KMC, sunt acum la al doilea lanț. Și în general sunt considerate foarte bune.
Vlad FratimanVlad Fratiman
17 august 2019 la 01:35
Angrenaj pedalier b'twin 520s
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Bottom-out-ul se poate rezolva.
Oricum, dacă avea furcă luată, deși era o investiție foarte proastă in acest caz, se putea folosi cu ceva grijă, asta era ideea de bază, adică cu ceva reglaje să o faci să se comporte că o furcă de 130-140mm. Altfel trebuia să o vândă și să piardă destul de mult. În general este acceptabil să schimbi furcă cu una având travel cu 20mm mai mare decât ce avea bicicletă original.
Cu o singură chestiune nu sunt de acord și anume sensibilitatea sudurilor. Îmi vine greu să cred că în condiții similare de utilizare cedează cadrul dacă pui o furcă un pic mai mare (130-140mm vs 120mm), mai ales că șocurile vor fi mai lin amortizate.
Dar în sfârșit, aceasta este opinia mea pur intuitivă, nu am văzut sau făcut teste riguroase in acest sens.
Eu merg de 2 ani cu RR520 care avea furcă de 80mm, înlocuită cu una de 100mm și nu s-a rupt nimic și nici nu merg prin parc cu ea.
Vlad FratimanVlad Fratiman
16 august 2019 la 07:57
Recomandare caseta 10 viteze ratie 11 - 32
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Spre exemplu:
https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-cn-hg54-cs-hg500-10-speed-wear-and-tear-set-869392
Ai acolo opțiune 11-32.
Sau în țară:
https://www.bikexpert.ro/piese/pinioane/shimano-tiagra-cs-hg500-10-10-pinioane-caseta
Vlad FratimanVlad Fratiman
15 august 2019 la 15:08
Angrenaj pedalier b'twin 520s
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Eu zic să te mai gândești și să nu cumperi furca.
Orivinzi ce ai și iei rockrider xc100s care are alte componente, cu rezerva că nu știi cât de studiată e cinematica și nici review-uri nu prea găsești. Pot presupune insa că au copiat și ei ceva ok de la alții. Suspensiile sunt blocabile, deci nu poate fi prea rău. Ce nu îmi place la xc100s este că nu pare să ofere spațiu pentru cauciucuri ceva mai groase. Are standard 29"x2.10 și mi se pare cam la limită pe spate, deși cauciucurile par suficient de groase, pare că nu ai avea nevoie de ceva mai gros.
Altfel calibre bossnut ci altă rezervă legată de ieșirea UK din UE, sau mai urci și ajungi la Canyon neuron.
Vlad FratimanVlad Fratiman
15 august 2019 la 14:57
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete

Parca nu mai merita deloc Elite-ul cand cu 500 de lei in plus ai parte de niste upgrade-uri serioase.

Așa merge comerțul.
Manitou are brațe de 30, reconul de 32, deci în teorie este mai stiff. Ambele sunt furci foarte bune în gama lor de preț.
Și eu zic să alegi tot ceva de la GT. Au cadre mai faine. Merida aia pare foarte înghesuită.
Vlad FratimanVlad Fratiman
15 august 2019 la 12:04
Angrenaj pedalier b'twin 520s
Discutii tehnice / Elemente de transmisie

Mi-am comandat o furca rockshox de 150 mm. La bicicleta vreau sa ii las doar cadrul

Nu ți s-a părut ciudat că te costă furcă mai mult decât toată bicicleta?
Faza este că furca, în opinia mea, nu cred că îți va rupe capul cum zice Dan ci îți saltă un pic HT-ul și îți crește și unghiul la HT, ceea ce nu este rău la o bicicletă pentru coborâre. Cu un sag ceva mai mare nu cred că schimbi geometria prea mult, iar cadrele cred că sunt sudate bine pentru că se oferă garanție la cadru, deci nu cred că se va rupe cadrul. Oricum cadre rupte s-au văzut și la case mai mari, este un risc asumat dacă abuzezi aiurea bicicleta.
Nu spun că este o achiziție care se merită, dar sunt banii tăi.
Părerea mea, mai bine cu banii de pe bicicletă, furcă, plus ce mai vrei să bagi îți luai un calibre bossnut care are referințe bune și e gândită cum trebuie.
Vlad FratimanVlad Fratiman
14 august 2019 la 07:09
Angrenaj pedalier b'twin 520s
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Sau și mai ieftin un Hollowtech II SM-BB52 care pe bike-discount este aprox. 10€.
Dar de ce vrei să schimbi transmisia? Este practic transmisie de la Rockrider 520. Ai rapoarte care mi-ar fi suficiente doar dacă aș trece la un 1x12, cel puțin pentru mine. Transmisia este cea mai mică problemă la acea bicicletă. Suspensiile sunt praf iar cinematica, cine știe.
Vlad FratimanVlad Fratiman
12 august 2019 la 14:24
Achizitie MTB/XC buget 2500 lei
Discutii tehnice / Biciclete
La mărimea M, majoritatea producătorilor pun roți de 27,5 la bicicletele hai sa le zic mtb sport. Dacă vrei tu musai roți de 29" atunci e ok.
Echiparea de pe devron este deore, dar este de pe vremea lui Pazvante, ceea ce mă face să cred că și bicicletă în sine este o relicvă rămasă uitată prin containere. Ai acolo un 3x10 complet depășit. Acum se folosesc transmisii 2x9, 2x10, 1x. .....
Dacă tot ai citit, sper că ai înțeles că foarte importantă este poziția pe bicicleta, adică cadrul. Dar dacă ai ales să ignori totul, dai înainte, de ce mai ceri pareri ale unor oameni care nu te vor sfătui niciodată să alegi echipare vs cadru bun.
Vlad FratimanVlad Fratiman
11 august 2019 la 17:59
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete
Specialized Rockhopper oferă cadre diferite la preturi diferite. La gama 500-700€ ai 9x135 cu gat drept, iar la 1000€ ai boost 9x141 cu gat conic. Un specialized Rockhopper la 700€ nu prea îl văd platforma beton decât așa să te fălești că ai specialized. În rest cadrul nu are nimic special. Iar cifrele sunt cam că la toți ceilalți. Ca aspect este un cadru frumos.
Trek x-caliber arată de asemenea bine, are specificații identice pe toată gama, dar este mai scump.
Dacă găsești un Trek x-caliber sh cu cadrul în stare excelentă, se merită de luat că platformă de upgrade.
Vlad FratimanVlad Fratiman
11 august 2019 la 12:25
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete

Simt ca m-ar limita foarte mult la upgrade fata de 2x10

De la 3x9 sau 2x10 faci aceleași achiziții ca să treci la un upgrade, adică la 1x11, că bănuiesc că asta înseamnă pentru tine upgrade la transmisie 2x10. Schimbi manete, deraior, lanț. În fapt de la 3x9 treci mai ușor la 1x11 că lași foaia din mijloc pe pedalierul existent. De la 2x10 la 1x11 trebuie să schimbi și pedalierul ceea ce nu este ieftin deloc. Eu îți recomand o bicicletă mai ieftinuta, că să vezi cat te tine hobby-ul și ce nevoie ai, apoi să îți iei o bicicletă care să îți acopere majoritatea nevoilor. Pierzi mai puțin prin revânzare la o bicicletă mai ieftină față de una mai scumpă.


Mda, insa cel mai des si iei o platforma beton cu valoare buna de revanzare

Corect, dar de la ce prețuri încep platformele beton?
Vlad FratimanVlad Fratiman
11 august 2019 la 11:51
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete
Nu asta e problemă, normal că fac profit că doar nu sunt ONG-uri. Dar ideea este că ei iau componentele mult mai ieftin și nu poți aduna prețuri de piață la componente că să compari cu prețul bicicletei. Oricum profitul este mai mic la bicicletele ieftine și invers. Cu cât o bicicletă este mai scumpă cu atât adaosurile sunt mai mari. Cumva este justificat că la prețuri mari apar și cadrele mai sofisticate.
Vlad FratimanVlad Fratiman
10 august 2019 la 22:32
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete

As lua ORICAND furca pe aer

În buget de 2500lei și nouă?

L.E. calculele tale Gelu nu prea sunt corecte deoarece producătorii au contracte cu furnizorii pe volume mari și au alte preturi, estimarea mea este că sunt la 60-70%din prețul pieței, cel puțin la componentele de masă, care nu necesită prelucrări sau materiale avansate. Nu poți să insumezi prețuri de piață că să tragi o concluzie cu privire la prețul bicicletei.
În plus, o transmisie slx 1x11 este puțin peste 200€. Mai ușoară, mai simplă și pentru majoritatea suficientă că nevoie de rapoarte. De ce ai lua deore?
Acel mondraker phase la 2600 de lei nu mi se pare o opțiune bună în opinia mea. Îmi plac modelele de la mondraker, dar e scump și are 14,7kg!!!! Eu am la Rockrider520 cu furcă pe aer (update) și pedale plate din metal la 14kg. Un Rockrider 560 la 2800 de lei are deore 2x10, furcă pe arc rockshox și cântărește 13kg. Singura chestie care mă enervează la modelele Rockrider este faptul că nu oferă roți mari pe mărimi mari. Eu dacă aveam roti de 29 nu îmi mai trebuia nimic la bicicleta mea. Nu e un must rotile de 29", dar ai rulare mai bună pe drumurile de piatră (dacă mergi pe așa ceva, cum este cazul meu).
Vlad FratimanVlad Fratiman
10 august 2019 la 13:45
Sfaturi achizitie MTB/XC
Discutii tehnice / Biciclete
1. Pentru înălțimea ta îți trebuie în principiu o mărime M. Nu trebuie sa stai din șa cu picioarele pe sol, nu vei avea eficientă la pedalat. Șaua jos o lasă cei care fac trail/enduro/downhill pentru că ei nu prea pedalează, mai mult coboară. Nu intru în detalii.
2. La greutatea ta momentan aș zice să iei bicicletă cu furcă pe arc. Nici bugetul nu îți permite altceva și nici nu cred că este nevoie să te stresezi prea mult pe acest subiect având în vedere că ești începător.
3. Toate transmisiile merg bine, orice este peste Shimano tourney. Deci nu îți bate capul nici aici.
4. Că echipare aș zice să te concentrezi pe frâne. Oricum ce îți vei lua nu va străluci la capitolul aceasta, așa că dacă simți nevoie de frâne mai puternice să fii pregătit financiar pentru un upgrade. Cel mai aproape ar fi deore m6000, aprox. 450 lei noi.
5. Că idee generală ia o bicicletă la care să ai acces ușor la service/garanție. Eu ți-aș recomanda Rockrider 540. Ai garanție la cadru, roți de 27,5 destul de solide aș zice eu. Este o bicicletă robustă, costă 2000 de lei și de restul banilor vezi eventual upgrade-ul la frâne având în vedere că ești grelut, deși eu (87-88kg) merg cu frane mecanice pe disc și nu simt nevoia de ceva mai puternic, dar nici nu merg agresiv.
6. Nu uita de restul echipentului: casca, pantaloni, tricouri, mănuși. Un echipament bunișor te ajută să ai o experiență mult mai bună decât nu știu ce transmisie.
Vlad FratimanVlad Fratiman
9 august 2019 la 10:49
Se potriveste furca?
Discutii tehnice / Furci si amortizoare
Nu sunt bani aruncați Calin, pentru că lanț, foaie, pinioane sunt consumabile, le schimbi la orice bicicletă.
Furcă, na, este opțională, dar dacă vrei să poți merge ok și au nevoie de furcă, nu ai de ales. Iar o furcă de 300-400 de lei este ok că investiție indiferent de bicicletă.
Ce alternativă ai? Să iei sh? Desigur, dar trebuie să te pricepi și eventual să fii dispus să investești în schimbarea consumabilelor, ceea ce nu prea este la dispoziția fiecăruia.
Cred că s-a lămurit oricine că o bicicletă de 500-1000 de lei e plină de lipsuri.

Revenind la subiect:
1. Furcă urmărește ceva pe arc, un rockshox xc 30. Le schimbă multi pe biciclete cumpărate noi. Nu prea are ce sa se strice la ea, întreținerea e ieftină. Chiar și un suntour pe arc e ok la utilizare pașnică.
2. La foi, dacă într-adevăr nu ai nevoie de multe viteze, poți trece la 1x7. Fie iei foaie narow wide și pui in locul celei uzate daca e demontabilă. Trebuie sa masori distanta între șuruburile diametral opuse (BCD). Citește mai mult singur.
Altă opțiune este să îți iei pedalier nou și ghidaj pentru lanț separat. Ieși mai scump. depinde dacă pedalierul tău actual are foile demontabile sau nu.
La foaia narow wide problema poate fi între adevăr la schimbătorul spate în cazul în care are arcul prea moale, ceea ce e foarte posibil să fie în cazul tău având în vedere că este o bicicletă ieftină. În acest caz este mai buna opțiunea cu ghidaj de lanț.
Dacă nu te deranjează poți să lași schimbătorul de foi pe poziția foi din mijloc din reglajul șuruburilor de limitare. Va avea rol de ghidaj de lanț. Astfel poți elimina cablul și maneta schimbătorului.
Vlad FratimanVlad Fratiman
9 august 2019 la 00:06
Se potriveste furca?
Discutii tehnice / Furci si amortizoare
Uite un exemplu:
https://www.playbike.ro/produs.php?id_produs=52745
Sau cauți "ghidaj lanț".
Pedalier trebuie să iei cu ax pătrat. Demontezi pe cel actual, masori lungimea axului și iei unul identic. Cauți ceva de la Shimano precum cel din link:
https://www.playbike.ro/produs.php?id_produs=10971
Nu sunt sigur dacă cel din link are foi demontabile, te mai interesezi, eventual faci o solicitare la magazinul online să îți recomande ce îți trebuie la preț mai mic.
Dar inca o dată repet: ești sigur că vrei să treci la 1x7? Nu foloseai foaia mică sau pe cea mare niciodată?
Nu zic că este greșit, dar fii sigur că înțelegi corect ce faci. Când eram copil mă dădeam cu un pegas care evident era singlespeed, acum ai avea încă 6 rapoarte. Dar eu am copilărit în zonă cu relief plat. Deci vezi dacă este util ce îți propui.
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 august 2019 la 22:34
Se potriveste furca?
Discutii tehnice / Furci si amortizoare
Înțeleg că vrei să treci la 1x7?
Nu e nevoie sa cumperi alte pedale (crankset). Ceea ce ai făcut este corect că idee, nu știu dacă îți vor ajunge 7 viteze, doar tu știi. Ceea ce îți trebuie este un chain guide că să îți tina lanțul pe foaie standard. Caută pe situri precum playbike. Vezi să fie cu prindere tip colier.
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 august 2019 la 17:29
Sunet ciudat la pinioane
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Așa cum s-a zis mai sus este posibil să fie nevoie de o ajustare fină a reglajului. Ai umblat și la reglaj?
Ai un șurub de ajustare pe cablu langa maneta schimbătorului de pinioane.
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 august 2019 la 09:28
Sfat achizitie MTB 1000 E
Discutii tehnice / Biciclete
În opinia mea dacă vrei să faci sport și nu ești sponsorizat, Rockrider xc500 este cea mai bună opțiune de la un kilometru.
Eu urmăresc ceva pe viitor în gama lui 1000€ pentru un HT, dar as vrea ceva cu mai mult travel, ceva intre XC și trail. Așa că prima opțiune aș avea grand Canyon al 7 dar componentele sunt așa și așa (mai bune decât la alte branduri). În plus nu mă interesează competițiile. Dacă acea reba de pe Rockrider xc500 poate fi dusă la 120mm cu costuri minime atunci aceea va fi prima opțiune.
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 august 2019 la 07:10
Sfat achizitie MTB 1000 E
Discutii tehnice / Biciclete
Curios, pe bike-expert zic că Cube-ul are 12,9kg, dar o fi vreo greșeală.
Parcă nu mi-a plăcut, așa pe pipăite furca judy fast black. Am văzut o bicicletă în Hervis cu o furcă din aceasta și negrul era destul de spălăcit. La atingere finețea brațelor superioare nu mi s-a părut la fel ca cele de la furcă mea RS 30 gold. Mă așteptam să văd un negru lucios, dar nu era așa. Părea un strat foarte subțire de negru.
Și majoritatea bicicletelor în gama lui 1.000 de euro au această furcă, dacă ai noroc :-)
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 august 2019 la 22:29
Sfat achizitie MTB 1000 E
Discutii tehnice / Biciclete

Se pare ca n-ai auzit se echipele lor U21...

Nu am auzit. Dar cred că le trebuie ceva mai vizibil. În sfârșit, mie caracteristicile la xc500 în raport cu prețul mi se par excelente. Cred că ceva asemănător că echipare la brand cunoscut sare de 2000€.

L.E. merida big nine limited are echipare ușor sub rr XC 100 care costa 1000€ pe când merida 1700$.
Deci brandul se plătește zdravăn nu glumă.
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 august 2019 la 21:38
Sfat achizitie MTB 1000 E
Discutii tehnice / Biciclete
Yeah, ți se taie elanul la pedalat când vezi scris rockrider :)
Păcat că nu se implica un pic in sport să crească reputația brandului. Că bani ar fi de unde la ce rețea au.
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 august 2019 la 20:57
Sfat achizitie MTB 1000 E
Discutii tehnice / Biciclete
Eu înțeleg că rockrider xc500 la 11,5kg, furcă reba (!!!!!), transmisie Gx și butuci din zilele noastre este un Best buy, nu?
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 august 2019 la 07:50
Sunet ciudat la pinioane
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Mda, cam așa pare. Pare zgomot de lanț care nu se așează chiar corect pe pinioane. Dar am pus niște întrebări care mi-au venit în minte că să elimin posibile alte probleme.
Vlad FratimanVlad Fratiman
6 august 2019 la 23:22
Sunet ciudat la pinioane
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Pozele nu sunt prea clare dar nu pare o problemă de chainline. Nu se vede clar dacă atinge cușca deraiorului față. Patina schimbătorului față pare un pic strâmbă dat poate este din cauza perspectivei pozei.
Câteva întrebări:
1. Zgomotul este recent sau îl aveai de la început?
2. Ai avut ceva intervenții mecanice recente la bicicletă? S-a întâmplat ceva special în ultimă perioadă?
3. Zgomotul îl ai doar pe combinația de foaie 3 cu pinion 5? În alte cazuri nu ai zgomot?
4. Ai avut bicicleta împrumutată? Este posibil să fi avut vreun incident de care să nu știi?
Vlad FratimanVlad Fratiman
6 august 2019 la 18:19
Sunet ciudat la pinioane
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Pai in pozitia in care face zgomot evident. Că înțeleg din ce scrii că nu face zgomot în orice poziție. Vezi să nu atingă lanțul în cușcă schimbătorului față
Vlad FratimanVlad Fratiman
6 august 2019 la 16:54
Sunet ciudat la pinioane
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Realizează filmul, pune pe YouTube și da share la link. Link-ul îl pui apoi aici.
Pune o poza din spatele bicicletei că să se vadă clar pozitia lanțului in raport cu schimbătoarele
Vlad FratimanVlad Fratiman
30 iulie 2019 la 15:27
Inelul valvei blocat
Discutii tehnice / Roti
Tai cu flex sau bomfaier o crestătură in valva că să poți ține contră cu o șurubelniță lată. Da peste piuliță cu wd-40 apoi desfaci cu cheie potrivită. Nu are cum să nu cedeze, este o piuliță subțire, nu are cum să facă forță prea mare acolo. Eventual să te ajute cineva cu brațe mai puternice.
Vlad FratimanVlad Fratiman
22 iulie 2019 la 18:21
Se poate face upgrade la toata transmisia?
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Rockrider 520 are gauri pentru portbagaj pe spate. Pe față nu cred că ai să găsești furci cu suspensie și găuri de portbagaj. Dar dacă musai vrei să mergi pe ideea asta, se poate face un portbagaj artizanal cu prindere la butuc iar în partea de sus să se prindă de coroana furcii. E o improvizație dar va merge dacă insiști pe ideea de mtb cu portbagaj fata/spate. S-au văzut și lucruri mai haioase pe lumea asta, deci dă-i bătaie înainte.
Vlad FratimanVlad Fratiman
19 iulie 2019 la 07:14
2x11 sau 1x12-Shimano Deore XT sau Sram NX?
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Varianta 12s XT va fi mai scumpă decât 12s NX. Probabil că NX va fi asemănătoare la preț cu 12s SLX.
Ce e mai potrivit depinde de pregătirea ta fizică și de nivelul la care concurezi. Oricum tot vreo 12 rapoarte distincte vei folosi in viața reală, doar că la 1x12 vei avea salturi mari între rapoarte. Dacă ești mai începător atunci mergi pe 2x11, deși cred că mai ok ar fi 2x10. Diferență aia de pinion mic de la 11T la 10T cred că este relativ importantă pe plat lung. La un concurs de XC pe distanța scurtă (20-30km) cu teren valonat nu cred că este semnificativ.
Este foarte important ce simți tu ca nevoie. Ai nevoie de speed sau ai dificultăți la urcare. Dacă ai lipsă de speed sau forță la urcare mergi pe 1x12 cu foaia potrivită, eventual schimbi foaia în funcție de profilul traseului de concurs. Dacă ai nevoie și de speed și de forță mergi pe 2x11 sau 2x12. Ce simți că îți lipsește la concurs?

Termeni și condiții | FAQ | Despre cookie | Membri | Logo | Advertising | Contact © 2007 - 2021 DirtBike.ro