Log In
Pentru a putea posta mesaje te rugăm să te loghezi
|
Nu ai cont? Creează cont acum
DirtBike Logo

Raspunsuri de Vlad Fratiman


Vlad FratimanVlad Fratiman
16 iunie 2019 la 23:06
Transmisie 1x10 - 1x11
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Citește aici
https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/the-complete-guide-to-bottom-bracket-standards/
Dacă tot nu ești lămurit mai întrebi.
Dacă îți iei grupset complet, trebuie să ai BB-ul potrivit cu ce tip ai tu acum.

L.E.
În esență cea mai simplă și ieftină variantă pentru tine este sram nx pe care îl găsești complet pe bike discount la un preț de aprox 240 de euro.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 23:59
Casca Rockrider St100
Discutii tehnice / Echipamente si Accesorii
E ok. Nu am testat zeci de căști că să pot emite o idee comparativă. Pentru mine ca amator funcționează ok.
Sunt căști de la 50 RON la 1000 RON. Bănuiesc că este diferența între cele din gama de jos și cele din gama de sus.
Eu am luat în special pentru protecție. Avand în vedere că sunt amator și utilizez bicicleta relativ rar pentru mine este suficient.
Casca este un element care ține de preferință.

L.E. mai este un aspect. Eu am chelie, deci aerisirea este mai simplă la mine. Dacă ai par bogat și folosești des casca poate ar trebui să cauți ceva cu spații mai mari pe unde pătrunde aerul.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 21:42
Casca Rockrider St100
Discutii tehnice / Echipamente si Accesorii
Casca rockrider am eu, arată absolut identic doar că nu scrie ST pe ea. Eu mă simt foarte bine cu ea mi se pare ușoară și nu arăți caraghios cu ea pe cap. O port cu plăcere nu mă obosește absolut deloc. La vreo 70 RON cât am dat pe ea este pomană.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 20:09
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre

Problema mea la HT-urile canyon e standoverul de 80cm


De acord.
Eu mă uitam la mărimea L, are 830mm. Eu la RR520 am 840-850mm și mă cam deranjează. Era bun dacă era cu 1-2cm mai mic dar nu este un dezastru. Depinde și de înălțime. Eu am 1,82 și cred că m-aș împăca cu acel standover, dar sunt la limita de jos pentru mărimea respectiva. Cineva cu 1,85 nu cred că ar avea vreo problemă.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 17:51
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre
Da Gelu, dar cred că știi de ce le schimba. Au adaos foarte mare la biciclete și își permit.
Este până la urmă o afacere nimeni nu lucrează în pierdere. Au ei socotelile lor. Nu mi-aș face probleme din punctul asta de vedere.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 16:55
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre

poti merge fara rusine la competitii de XC cu ea, sunt multi care folosesc bicla asta pentru asa ceva.

De acord dar Canyon să spunem că are un nume mai cunoscut. Îți dă aripi la concurs :)
Mircea, sunt convins că vrei să îți faci o bicicletă pe piese dar dacă aveai cunoștințele necesare ai fi început cu o întrebare despre cadru. Este cel mai greu de găsit și cel mai scump.
În al doilea rând nu spune nimic de bani. Cine vrea să își facă o bicicletă custom automat va plăti mai scump decât una gata făcută, cu excepția cazului când are răbdare să prindă reduceri pe siturile de vânzări.
Alege o recomandare de pe aici și peste ani, după ce studiezi maxim și îți cumperi scule te apuci să îți faci un custom dacă asta e pasiunea ta. Cu 4000 de lei la start customul tău va ieși mai slab decât una gata făcută. Probabil că sweet point-ul pentru un hard tail custom pe aluminiu cu piese noi este pe la 1500-2000 de euro, dar problema principală rămâne cadrul.

Pentru Grand Canyon Al 7 intră pe site la Canyon.
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 14:09
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre
Totuși autorul topicului vrea bicicletă de XC. Nu spun că nu sunt versatile lina sau vitus dar nu sunt de XC. Eu zic să își ia ceva din țară găsește oferte destule la 4500-5000 RON.

Uite ceva interesant: grand Canyon al7. Are HT de 68,5, transmisie 1x12, through axle, travel de 120mm. Preț 1100 euro
Vlad FratimanVlad Fratiman
13 iunie 2019 la 11:40
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre
Vitus sentier VR? Intr-adevar Kona Honzo are suduri mai finisate, dar este cu 300 de lire mai scumpa. In rest geometrii asemanatoare. Vitus are furca cu travel mai mare (140mm) vs 120mm la Kona
Vlad FratimanVlad Fratiman
12 iunie 2019 la 19:03
Sfat achizitie cadru
Discutii tehnice / Cadre
Dacă vrei XC și nu ții la ce scrie pe cadru, eu zic că este ok modelul xc100. Dar mai sunt opțiuni în banii aia, de obicei ai furca cea mai slabă de la RS, adică xc30. Uită-te singur pe situri, da filtru după preț și vezi ce găsești. Ia un scot, merida sau cannondale iar mai târziu ai să faci upgrade la furcă.
Dacă vrei să faci pe piese pândește oferte pe rcz pentru roți, furcă și frâne. Transmisia o iei grupset de pe site-urile nemțești. Restul mărunțișurilor le mai iei de prin țară/bazar. Da-te până atunci cu RR520.
Faza este că nu prea știi nici ce vrei, nici ce să cauți. La cate standarde sunt acum șansele să iei ceva greșit dacă nu studiezi atent sunt foarte mari. Nu mai vorbesc de montaj unde îți trebuie uneori scule specifice sau un service răbdător.
Părerea mea
- rockrider XC 100, componente absolut ok calitate foarte bună, ușor cu garanția, prestigiu zero
- Scott, merida, cannondale cu componente ceva mai slabe in special la furcă. Prestigiu mai mare, garanție mai dificilă pe online.
- HT de la Canyon, componente bune reputație ok. Cumperi din Germania mai dificil cu garanția.

L.E. dacă nu ai vreo urgență specială eu îți recomand să mai strângi bănuți și în iarnă cand sunt reduceri poți să îți iei ceva foarte fain. In primăvară vinzi rockrider 520 și ție echipament de calitate (pantaloni, casca, ochelari, mănuși, e.t.c.)

Update: nu știu ce aspirații sau pretenții are autorul topicului dar modelul de la merida big nine 500 este inferior modelului XC 100. Nu este o bicicletă rea se merge lejer cu ea la competiții de amatori, dar tehnic vorbind o văd în spatele modelului XC 100.
Vlad FratimanVlad Fratiman
12 iunie 2019 la 16:42
Achizitie bicicleta
Discutii tehnice / Biciclete
Robert te contrazici un pic singur. Pe de o parte spui că trebuie să probez bicicleta iar pe de alta parte spui că la distanțe mici parcurse nu se observă diferență. Ori probatul presupune parcurgerea unei distanțe mici. Cum se rezolvă asta?
O poziție proastă pe bicicletă este proastă și dacă stai înghesuit și dacă stai prea lungit (mărime prea mare).
Vlad FratimanVlad Fratiman
10 iunie 2019 la 21:26
Mare dilema/recomandare/sfat-parere
Discutii tehnice / Ghidoane si pipe
@fane: pentru cultura mea în materie de biciclete. Tu te referi la sweep sau la rise când indici valorile pentru ghidon? Că din ce înțeleg eu sunt lucruri diferite iar valorile date de tine nu prea se potrivesc cu cele uzuale. 25-30 mm este valoare întâlnită des la rise, în timp ce sweep-ul de referă la unghi și are valori mai mici.
Termenul "swipe' îl întâlnesc la ghidoane pentru BMX, dar tu vorbești despre alt stil de dat cu bicicleta.
Înțeleg eu ceva greșit sau te exprimi tu greșit?
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 iunie 2019 la 11:16
Schimbator XT rd m771
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Eu am acel schimbător dintr-un fel de întâmplare. Nu am intenția să trec la 10s, că nu mă deranjează cu nimic transmisia actuală. Ori trei foi, ori două nu văd chiar așa mare diferență. Acuma sincer, nu zic că Rr520 este vreo navă spațială, dar nici nu trebuie subestimat. Caracteristicile de geometrie a cadrului sunt în limitele a ce oferă și alții în zona asta de preț, iar echiparea cam tot acolo. Dacă vrei să mergi, mergi și cu RR520. Și eu merg destul în limita timpului disponibil.
Vlad FratimanVlad Fratiman
8 iunie 2019 la 07:32
Schimbator XT rd m771
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Am studiat service manualul de la sram pentru deraior spate și se pare că între variantele x9, X7, X5, X4, X3 nu sunt diferențe de cât de materiale utilizate. Toate au aceeași compatibilitate și același raport de tragere. În mod ciudat variantele x9 sau X7 sunt pentru transmisii 8 9 speed deși se știe că ele se folosesc 10 speed lejer. Toate au recomandat un pinion maxim de 34t, deși ca de obicei urca și pe 36t fără probleme așa cum este pinionul tipic de la transmisiile 10s. După manual eu nu văd nicio problemă ca oricare din deraioarele mai sus menționate să meargă pe transmisii 8 9 sau 10 speed bineînțeles cu shifter-ul corespunzător.
De ce scrie 10 speed pe deraiorul X5, cred că este o chestie fie comercială fie un indiciu suplimentar care să garanteze compatibilitatea cu acesta transmisie având în vedere confuziile existente în general.
Acesta este linkul cu manualul, eu la o citire sumară nu văd vreo problemă pentru care deraiorul X5 să nu meargă pe 10 speed. De fapt pe întreaga gamă 8 9 sau 10 speed.
Link: https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/my10-sram-tech-manual-rev-a.pdf
Desigur dacă Shimano au schimbat raportul de tragere de la 9 speed la 10 speed este altă discuție am precizat asta și în postarea mea. Dar dar eu zic că un X7 spre exemplu va merge și pe 10 speed și pe 9 speed fără probleme, ce puțin manualul garantează funcționarea pe 9 speed, ia transmisii 10 speed cu X7 se știe că sunt de când lumea.
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 iunie 2019 la 17:03
Schimbator XT rd m771
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Eu am X5 pe 8s. Să înțeleg că nu că merge pe 10s?
Este modelul de după 2015
Vlad FratimanVlad Fratiman
7 iunie 2019 la 15:13
Schimbator XT rd m771
Discutii tehnice / Elemente de transmisie

mulți care au opinia că ce e pe 10 merge și pe 8

Deraiorul sram X5 pe ce viteze merge?
Vlad FratimanVlad Fratiman
6 iunie 2019 la 06:24
Schimbator XT rd m771
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Schimbătorul (deraiorului) nu are treabă in opinia mea cu numărul de pinioane. Aceasta este problemă de shifter, presupunând că sunt compatibile, adică au același raport de tragere.
Singura problemă a schimbătorului spate este capacitatea acestuia de a urca pe pinioanele mari. Din ce vad, schimbătorul rdm-771 poate urca pe caseta cu 36t bineînțeles cu reglajul corect și probabil că trebuie să fie longcage.
Iată link: https://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/11-36-9-speed-cassette-you-can-do-667135.html
Eu zic să mergi la un service competent și să vezi exact care este treaba. Sunt șanse mari să poți folosi corect acel schimbător pe configurația ta actuală.
Dacă vrei musai să folosești un shifter pentru 10s să îl limitezi la 9s atunci folosești șurubul de limitare de pe schimbător ca se blochezi trecerea accidentală la ultima treaptă.
Vlad FratimanVlad Fratiman
4 iunie 2019 la 10:23
Andres - Vlaic Andres - Tepar
Discutii in legatura cu site-ul / Membrii problema
Nu firma sa faca dezmembrari, ea doar sa fie intermediarul care ma asigura ca produsul este ceea ce este specificat in descriere si poze fara defecte ascunse. Adica firma asigura o expertiza in baza careia va incasa un comision din vanzare. Ea nu are nici o responsabilitate privind provenienta produsului. Un fel de OLX cu specialisti in biciclete. Si binenteles conceputa pentru lucruri mai de valoare nu componente de 20-30 de lei. Personal as cumpara fara rezerve sh de la firma daca as sti ca produsul a fost verificat si nu am defecte ascunse ci doar uzura fireasca a componentelor. Nu ma dranjeaza sa fac o revizie totala la o furca care are bratele impecabile. Dar sa te trezesti ca o desfaci si ai componente distruse in interior care nu ar fi trebuit sa fie asa, cu costuri pe masura, nu mai este vesel deloc.
Nici eu nu sunt de acord cu vreo forma de promovare a furtului, dar trebuie sa recunoastem ca este aproape imposibil de stopat fenomenul, singura solutie fiind educatia. Si nu cred ca cine va dezmembra o bicileta ca sa vanda componentele, o va face printr-o astfel de firma ci o va face prin intermediul unui site generalist precum olx cu costuri mai mic. Sunt convins Gelu ca pentru ce ai cumparat de pe bazar sau din alta parte nu ai nici o garantie ca nu provine din vreo dezmembrare de bicicleta furata cu exceptia produselor noi cu factura.
Vlad FratimanVlad Fratiman
4 iunie 2019 la 07:10
Andres - Vlaic Andres - Tepar
Discutii in legatura cu site-ul / Membrii problema
Posteaza datele pe un site obscur de prin țari de care nu au auzit nimeni și aici pune doar link. Legal vorbind dirtbike nu afișează date personale iar personajul respectiv poate să se certe cu situl din țara bananiera.
Intotdeauna o sa fie in astfel de cazuri o problemă pe care trebuie să o admiteti: atât timp cât nu ai cumpărat din magazin un produs care beneficiază de garanție fiind livrat în condiții specifice unui produs nou, vă asumați un risc. La fel de bine cel care îți a vândut furcă poate să spună că aceasta era în regulă și cât de fapt tu ai forțat filetele și le-ai stricat iar acum încerci să îi trimiți furcă înapoi cu probleme.
Și o idee de afacere: ar fi util să apară o firmă specializată pe biciclete la care clienții să trimită bicicleta sau componenta de bicicletă, oamenii din firmă să o demonteze se verifice componentele și starea lor de uzură, după care acel produs să fie pus la vânzare pe saitul firmei, cu poze și detalii privind starea produsului respectiv. Firma va încasa un comision din vânzare iar cumpărătorul are garanția că iau un produs verificat de la o firmă cu istoric. Ca să se rezolve problema coletelor neridicate eu aș impune plata unui avans. Cine chiar are de gând să cumpere nu o să fie deranjat mai ales că ia de la firma produsul dorit.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 23:26
MTB ROCKRIDER 520 27,5" GRI ROCKRIDE vs Vtt Summit 710 NAKAMURA
Discutii tehnice / Cadre
Tot nakamura. Romet are peste 15,2 kg la nakamura ai sub 14 ceea ce este excelent având în vedere prețul. Sper să fie și reale valorile. Și exact ce spune Călin, grăbește-te că este sezon și ai să te trezești că nu mai găsești mărimea potrivită.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 19:40
MTB ROCKRIDER 520 27,5" GRI ROCKRIDE vs Vtt Summit 710 NAKAMURA
Discutii tehnice / Cadre
Intre cele doua da cu siguranta. Nu imi dau seama ce furca este dar in sfarsit, furcile la gama asta de pret oricum sunt cam jalnice in general. Celelalte componente sunt absolut ok scopului. Ulterior poti sa faci un upgrade la furca dupa ce te mai dumiresti cum stau treburile, sau chiar sa treci pe o furca fixa daca nu crezi ca iti este necesara furca cu amortizare. Totul depinde de cum vei ajunge sa folosesti bicicleta, cat de tare vei merge, chestii de genul acesta. Dar asa ca start este ok.

L.E. interesant efectul vizual la gatul furcii. Sincer sa fiu, astfel de trucuri ma cam duc cu gandul la cineva care vrea sa te pacaleasca. Era mai cinstiti daca il lasau drept ca aspect. poate au vrut sa dea bicicletei un aspect mai cool, ceea ce au reusit ca sa fiu sincer.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 18:51
Sfat achizitie hardtrail 29", buget 5500 lei
Discutii tehnice / Biciclete
Mondraker Chrono R?
https://www.playbike.ro/produs.php?id_produs=45661

Acuma faza este urmatoarea: daca urmaresti competitia in mod special si nu doar niste participari ocazionale, tinta principala trebuie sa fie greutatea. Asta inseamna ca la 5500 de lei nu ai nici o sansa la ceva performant din acest punct de vedere. Eu vad cam doua optiuni:
1. mergi pe ceva cu cadru de aluminiu si faci ulterior upgrade la componente cat mai usoare. Nu stiu daca vei reusi sa cobori sub 11,5-12Kg fara sa spargi vreo banca :)
2. mai strangi bani si iei ceva basic pe carbon la care ulterior mai bagi bani ca sa ajungi la ceva cu adevarat competitional.
Preturile sunt oricum exorbitante, dar eu zic ca o bicla adusa la vreo 12-12,5Kg, pentru un amator care vrea sa mearga la competitii (fara sponsor) este ok.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 18:48
MTB ROCKRIDER 520 27,5" GRI ROCKRIDE vs Vtt Summit 710 NAKAMURA
Discutii tehnice / Cadre
https://www.intersport.fr/vtt_summit_710-nakamura-p-5004881U1K/
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 15:20
MTB ROCKRIDER 520 27,5" GRI ROCKRIDE vs Vtt Summit 710 NAKAMURA
Discutii tehnice / Cadre
Da era de mirare la prețul acela să aibă gât conic. Eu am luat niște detalii de pe un site din Franța că pe saitul din România nu scrie absolut nimic. Oricum aspectul pare mai modern la nakamura.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 15:17
Sfat achizitie hardtrail 29", buget 5500 lei
Discutii tehnice / Biciclete
În opinia mea:
- pentru mtb generalist: 3x8, 2x9, 2x10
- 1x8, 1x9, 1x10, 1x11 pentru specilitate: xc, downhill, trail, enduro cu bătaie în zona de competiție
- 1x12 - acoperi cam tot ce ai nevoie in rapoarte atât competițional cât și amator (dacă îți permiți).
- 2x11, 2x12 (mai nou) - inutile, deși Shimano zice că nu. Eu zic că sunt mai mult pentru publicul amator speriat de subiecte precum chainline, săritul lanțului, uzură prematură sau lipsa de rapoarte suficiente. La o parte din probleme ceva adevăr există. Însă strict practic eu nu mă văd folosind mai mult de 11-12 rapoarte distincte în teren variat și asta în regim de amator.
Vlad FratimanVlad Fratiman
3 iunie 2019 la 14:08
MTB ROCKRIDER 520 27,5" GRI ROCKRIDE vs Vtt Summit 710 NAKAMURA
Discutii tehnice / Cadre
Intr cele doua de la distanta eu zic sa alegi Nakamura.
- 3x9 vs 3x8
- frane hidraulice vs mecanice
- din poze pare gat tapered la nakamura vs drept la RR520
- pe ansamblu cadru mai frumos la nakamura (in opinia mea) decat la RR520.
Vlad FratimanVlad Fratiman
27 mai 2019 la 19:47
Parere Bicicleta
Discutii in legatura cu site-ul / Anunturi
Asta cu bicicleta care nu a fost în pădure seamănă cu mașinile din Germania care nu a fost folosite decât la dus copiii la grădiniță. Nu zic că nu ar fi și excepții dar sunt atât de rare în cât e bine să fii prudent. Mai ales că e vorba de cadru de carbon.
Vlad FratimanVlad Fratiman
27 mai 2019 la 12:57
Parere uzura caseta
Discutii tehnice / Elemente de transmisie

Totusi observ ca pinionul mare (1) arata bine, foloseste-l mai des si nu mai forta pe 2-4 asa mult.

Da fitnesu? :)
Intr-adevar apelez mai rar la pinionul 1, mai in gluma, mai in serios ma pregatesc pentru 1x11 sau poate 1x12.

Gelu, de acord cu tine, este mai ok un dispozitiv dedicat. Faza este ca tot tin telefonul cu mine, mai ascult ceva muzica pe traseu, deci il folosesc si cu strava. Nu ma deranjeaza in mod special, desi recunosc ca nu este eficient la orientare, dar cum nu prea mai am trasee necunoscute in zona nu este mare bai.
Vlad FratimanVlad Fratiman
27 mai 2019 la 10:10
Parere uzura caseta
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Povestea este mai lungă. Într-adevăr am o casetă pg-820. Din ce citisem așa știam și eu, la trei lanțuri o casetă.
In cazul meu, am schimbat lanțul original foarte repede deoarece aveam o vibrație în pedalier. No pus cei de la Decathlon nu am lanț dar bănuiesc că era ceva foarte ieftin. După o perioadă scurtă de timp a observat (prin măsurare) că și acela aveai uzură. Am cumpărat în final un lanț kmc X8 cu care apreciez că am făcut peste 1.000 de km. Faza este că urc mult și am și ceva greutate, aprox. 87-88kg. Acum am luat un lanț nou tot kmc X8 și după ce l-am montat m-am trezit că scapă.
Ca aspect caseta nu pare foarte uzată dar în sfârșit, am să schimb caseta. Probabil că pe la anul trebuie să schimb transmisia cu totul. Nu este o tragedie dar aș vrea să anticipez un pic ce urmează astfel încât să facă o comandă pe site-urile din Germania deoarece ies mai ieftin. Momentan Am să iau o casetă Sunrace deoarece îmi convine și ca preț și ca rapoarte.
Când am să schimb și pedalierul am să iau o casetă ceva mai calitativă.
deci practic acum am să socotesc mai exact numărul de kilometri făcuți cu lanțul nou și caseta nouă. Până acum a fost ceva amestecătură și nici nu am folosit strava de la început casa am o evidență a numărului de kilometri parcurși.
referitor la schimbat vitezele, anticipez de obicei, nu schimb în forță.

L.E. Călin ajung mai des în oraș mare (Iași) dar planificarea e proasta. :)
Gelu, schimb lanțul la 0,75 dar așa cum am spus este primul lanț la care am măsurat cu lera. E posibil să fi fost afectată caseta de lanțurile anterioare care s-au uzat prea repede și nici nu am urmărit prea riguros.
Vlad FratimanVlad Fratiman
27 mai 2019 la 08:34
Parere uzura caseta
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Am adaugat poze cu pedalierul la album. Eu parca zic ca nu este uzat ca sa fie schimbat, cel putin di ce am mai vazut prin alte cazuri.

https://photos.app.goo.gl/6VNgpnbtWr2cTB8v9
Vlad FratimanVlad Fratiman
26 mai 2019 la 23:55
Parere uzura caseta
Discutii tehnice / Elemente de transmisie
Am să fac mâine. Dar nu ar fi normal să fie uzat pedalierul simultan cu caseta. Am folosit întotdeauna combinația corectă de rapoarte.

Termeni și condiții | FAQ | Despre cookie | Membri | Logo | Advertising | Contact © 2007 - 2021 DirtBike.ro