Log In
Pentru a putea posta mesaje te rugăm să te loghezi
|
Nu ai cont? Creează cont acum
DirtBike Logo

Upgrade de la 3x8 la 3x9


Alex Alexandru

Trimite mesaj
Posturi: 2
Subiecte: 1

#414114 25 februarie la 22:13

Salutare

Dețin un Rockrider 520 din luna februarie 2020 și știu că a fost o alegere proastă când am achiziționat bicicleta. Fiind începător, m-am bucurat precum copilul la înghețată și prinzând experiență despre biciclete și componentele lor, am ajuns la concluzia că am dat bani pe o petardă pentru care am plătit doar cadrul. Ca echipare nu este cine știe ce și m-am jurat că a fost a doua și ultima bicicletă cumpărată de la decathlon.

Revenind din nou la subiect, de când am achiziționat bicicleta ca îmbunătățiri i-am adus :

-trecere de la frână mecanică la frână hidraulică schimano BL 4OO/401 ( față + spate). Tot atunci i-am schimbat toată transmisia pentru că cea veche era uzată. 800 lei m-a costat cu montaj cu tot.

- anvelopele b'twin le-am înlocuit cu continental double fighter 2.0. Umblând mai mereu când pe macadam, când pe asfalt, am ales anvelope în care să combin cele două. Împreună m-au costat 190 lei.

Manșoanele de la b'twin le-am înlocuit cu unele marcă Odi care împreună au costat 180 lei. Diferența se vede pentru că pe cele de la b'twin am avut probleme cu amorțirea degetelor, iar după ce le-am cumpărat pe cele de la Odi nu s-a mai întâmplat. Pe lângă acestea am montat și alte accesorii, nu are rost să înșir aici.

În rest i-am lăsat piesele originale din fabrică. După ce am trecut la hidraulic, doua luni mai târziu discurile au început să scârțâie. Nu aud sunetul când merg pe bicicletă, sunetul îl aud când merg pe lângă bicicletă. Prima dată am dat vina pe frâne, că ar fi ude în combinație cu roua de afară. Prima dată a început să scârțâie în toamna anului trecut. Nu este un sunet ascuțit, se aude numai dacă este liniște și ești foarte atent. Probabil s-au uzat. La recomandarea mecanicului, nu le-am înlocuit.

Butucul pedalier ( sau monobloc, cum vreți să numiți voi) a început să scoată un sunet "poc-poc" numai când forțez pedala. Spre exemplu când sunt la urcare sunetul devine accentuat si insuportabil.

Schimbătorul de foi ( sram montate de decatholn) abia urca lanțul și mereu trebuie să apăs tare maneta pentru a urca lanțul. De coborât îl coboară ușor, de urcat nici chiar ușor. Am testat bicicleta unui prieten cu schimbătoare schimano altus și schimba mult mai bine decât la bicicleta mea. Așa cum am simțit diferența după ce am trecut la hidraulic, asa am simțit diferența când am testat schimbătorul schimano. Pentru asta vreau și eu!

Luna viitoare vreau să trimit bicicleta în service și pe lângă piesele care trebuiesc înlocuite ( monobloc, discuri) vreau să trec la schimbator mai performant de atât chiar și decât altus. Sincer, am pus ochii pe un alivio de la schimano și manete de la acera. Am tot cautat 3x8 ceva de la schimano nici prea ieftin, nici prea scump dar din păcate nu am găsit. Este doar 3x9 în sus și asta ar însemna să schimb și deraior, manete, angrenaj, lanț, pinioane și mai ziceți voi ce. Poate îmi scapă.

Schimbătorul este acesta - https://www.bikelab.ro/piese/schimbatoare-spate-1/schimbator-spate-alivio

manetele sunt acestea https://www.bikelab.ro/piese/manete/manete-schimbator/maneta-de-schimbator-shimano-acera-sl-m3000-r-9-vit

Respectiv acesta https://www.bikelab.ro/piese/manete/manete-schimbator/maneta-de-schimbator-shimano-acera-sl-m3000-l-3-vit

Costul ar fi cât bicicleta în sine ( în jur de 1300 RON) , mai ales că trebuie să îi fac și revizie generală și să îi schimb pedalele. Însă nu mă interesează prețul, cât mă interesează performanța și calitatea.

Vreau să îmi spuneți care este diferența dintre 3x8 și 3x9, mai ales pentru urcări care este mai ușor : 3x9 sau poate alte combinații? Pe alte forumuri am citit ca 3x9 oferă un raport mai bun pentru urcări, în comparație cu 3x8. Pe alte forumuri că nu oferă nici o diferență și fie ca pui 10 sau 11 viteze, nu ai să vezi mare diferență. Ziceți voi mai multe!

Și doi : se poate monta pinion de 9v pe casetă de 8v cât am eu acum?

Aaa, și nu mă luați că nu este o bicicletă în care nu merită să faci prea mari investiții și să iau altă bicicletă cu echipare cum vreau eu. Rog frumos ca băgătorii de seamă să se abțină. Nu dețin spațiul suficient pentru a depozita a doua bicicletă și nici nu vreau ca în fiecare an să trec la altă bicicletă și din nou alta ȘAMD. Mai bine o modific pe aceasta, decât să cumpăr alta.
Multumesc!

0
Marius Chereja

Trimite mesaj
Posturi: 274
Subiecte: 2

#414115 25 februarie la 22:34

Fără să mă consider un expert, dar nici "băgător în seamă", îți spun exact ce nu vrei să auzi, să bagi 1300 de lei în bicicleta aia e o mare prostie! Repar-o cat de cât și vinde-o, apoi îți poți lua ceva mai performant.
Dacă tot vrei să o repari, indiferent daca să o ții sau să o vinzi, caută piese second-hand, găsești pe olx destui care au renunțat la transmisii gen 3x9 și poți cumpăra ieftin schimbătoare și manete

P.S. Ești pe un forum și ceri un sfat, mai lucrează la atitudine dacă vrei să fii ajutat. Acum văd că ai 30 de ani, am crezut că ești un copil de 14 ani după felul în care ai scris...

ultima modificare: 25 februarie la 22:36

+3
. bibi

Trimite mesaj
Posturi: 3517
Subiecte: 15

#414118 25 februarie la 23:02

Pe scurt: nu!

Bicicleta aceea a fost foarte bună la pretul cerut: 1300. Să mai pui acum încă pe atât pentru un câștig mai mult decât marginal înseamnă să arunci banii. Diferența pe care o vei simți nu merită atâția bani.
Așa că vinde-o cu cât o fi și ia altă nouă

De exemplu https://www.decathlon.ro/bicicleta-mtb-st530-275--id_8640692.html

+2
Alex Alexandru

Trimite mesaj
Posturi: 2
Subiecte: 1

#414127 26 februarie la 08:19

Marius Chereja: Fără să mă consider un expert, dar nici "băgător în seamă", îți spun exact ce nu vrei să auzi, să bagi 1300 de lei în bicicleta aia e o mare prostie! Repar-o cat de cât și vinde-o, apoi îți poți lua ceva mai performant.
Dacă tot vrei să o repari, indiferent daca să o ții sau să o vinzi, caută piese second-hand, găsești pe olx destui care au renunțat la transmisii gen 3x9 și poți cumpăra ieftin schimbătoare și manete

P.S. Ești pe un forum și ceri un sfat, mai lucrează la atitudine dacă vrei să fii ajutat. Acum văd că ai 30 de ani, am crezut că ești un copil de 14 ani după felul în care ai scris...


Vad că tot ce nu trebuie vorbești. Întrebarea mea a fost cu totul alta, nu dacă merită sau nu să fac investiția. Mă interesa despre viteze, dacă oferă performanță în plus 9v și dacă intră pinion de 9 pe casetă de 8v. Dar tipic dirtbike, mai mult hateri decât sfaturi. Până la urmă sunt banii mei și nu fac târg cu biciclete. Mai bine demontez și păstrez piesele, poate le vând, decât să vând bicicleta în întregime. Poate îmi cumpăr alta și piesele le voi folosi din nou pe alta bicicletă și tot așa. Și vezi că faci off topic. Pa și numai bine.

-3
Calin Neagu

Trimite mesaj
Posturi: 3836
Subiecte: 14

#414128 26 februarie la 08:28

Da link cu mansoanele de 180lei, chiar sunt curios.

Aici ti se zice direct care e treaba, .... vrei sa fi mangaiat pe cap nu cauta aici.
Ai o varsta ce naiba.

E evident ca rr 520 nu merita atatia bani, vrei un semn ?Si da, intra caseta de 9 pe butuc de 8, intra si caseta de 10 si 11.
Doar ca n-are sens.
De la 8 la 9 diferentele-s spre zero... gasesti casete mai mari dar asta nu conteaza cand ai angrenaj triplu.

Si regleaza transmisia, va merge la fel de bine ca uimitoarea () Acera pe care ai incercat-o.
Daca insisti cu schimbat transmisie macar ia ceva din bazar, vazusem deore 3x9 la 7-800lei, nu acera cu 1300 !!

ultima modificare: 26 februarie la 08:51

+3
Marius Chereja

Trimite mesaj
Posturi: 274
Subiecte: 2

#414130 26 februarie la 08:42

Ce piese să demontezi și să păstrezi? Nu ziceai tu că de fapt ai platit doar cadru și restul pieselor sunt petarde? Te cam contrazici singur.
Când ți-am spus că trecerea de la 3x8 la 3x9, cu cheltuielile de rigoare reprezintă un nonsens am fost oftopic? Sau când ți-am oferit alternativele second-hand, să nu dai bani degeaba le piese noi?
Hater nu e cineva care vrea să îți dea un sfat util, poate te mai gândești ce înseamnă cuvântul ăsta, și eu am început cu un RR520, e chiar în poză mea de profil, cu carea am făcut mii de km și care merge bine și acum, vândută unui prieten apropiat.
Despre partea cu butucii, vezi ce butuc are bicicleta și câte pinioane suportă, nu ar trebui să fie greu, poți chiar întreba direct la Decathlon.
Sfatul meu e să gândești bine ce vrei să faci și să începi cu o atitudine pozitivă, nimeni de aici nu vrea să îți dea sfaturi rele, nu știu de unde ai convingerea asta, că e "tipic dirtbike". Și până la urmă nu e singurul forum de biciclete.
O zi faină!

+4
vali preda

Trimite mesaj
Posturi: 553
Subiecte: 9

#414133 26 februarie la 09:43

Daca ai pinion de 28 maxim poti cauta caseta tot 8 viteze cu pinion de 34 maxim, si nu mai trebuie sa schimbi alte alea.

Adrian Damian

Trimite mesaj
Posturi: 872
Subiecte: 11

#414140 26 februarie la 11:34

Alex Alexandru : Pa și numai bine.
In primul rand asta e valabil si pentru tine.

Observ , cu dezamagire, ca s-a intors specimenul arogant, cautator de aprobari in loc de sfaturi si bineinteles, mai destept decat cei care se ofera sa il ajute. Nu esti nici primul , nici ultimul de pe acest forum, afectat de conditia asta, insa presupun ca esti un membru mai vechi cu cont nou. Poti sa repeti figura de data trecuta cand te-ai suparat pe dirtbike :)

DACA erai baiat destept, ai fi cerut sfaturi inainte de momentul acesta.
Dețin un Rockrider 520 din luna februarie 2020
Nu stiu cat ai dat initial pe ea, dar daca in decurs de 1 an ai facut upgrade-uri de 1200 si mai planuiesti sa pui inca pe atat acum in ea, nu ti s-ar fi parut normal sa faci o achizitie initiala de toti banii de care dispuneai ,eventual sa fi luat ceva nou pe card in rate, ca sa nu ajungi la upgrade-uri in decurs de 6 luni ?!?!?!?
1200+ 1300+ 800 (pretul initial) iti aduceau asta :
https://www.decathlon.ro/bicicleta-mtb-st-900-275-id_8500763.html

Al doilea moment in care ti s-a ivit ocazi sa fii destept, dar l-ai ratat :
...ca îmbunătățiri i-am adus ... 800 lei m-a costat cu montaj cu tot. ...anvelopele b'twin le-am înlocuit ... m-au costat 190 lei. ...Manșoanele de la b'twin le-am înlocuit cu unele marcă Odi care împreună au costat 180 lei.
Aici era momentul oportun sa fi primit/urmat sfaturile lui Marius si bibi.

Dar, intr-adevar e vina decathlon ca tu ai cumparat o bicicleta veche ..februarie 2020 ...schimbat transmisia pentru că cea veche era uzată total nepotrivita pentru ce doresti sa faci cu ea si pe care nici nu stii sa o ingrijesti.
Inainte de a afirma aberatii de genul acesteia : m-am jurat că a fost a doua și ultima bicicletă cumpărată de la decathlon eu zic ca ar trebui sa te documentezi temeinic si sa cumperi o bicicleta noua de la ei.

De aici vad ca logica te paraste complet. E foarte clar ca varsta de la profil e la misto.
Aaa, și nu mă luați că nu este o bicicletă în care nu merită să faci prea mari investiții și să iau altă bicicletă cu echipare cum vreau eu. Rog frumos ca băgătorii de seamă să se abțină. Nu dețin spațiul suficient pentru a depozita a doua bicicletă și nici nu vreau ca în fiecare an să trec la altă bicicletă și din nou alta ȘAMD. Mai bine o modific pe aceasta, decât să cumpăr alta.
Multumesc!

Spor la cumparaturi.

ultima modificare: 26 februarie la 11:36

+2

Adaugă răspuns


Log in pentru a adăuga comentarii sau înscrie-te ca membru

Discutate recent

Parteneri


Termeni și condiții | FAQ | Despre cookie | Membri | Logo | Advertising | Contact © 2007 - 2021 DirtBike.ro