Cinci ani de succese, cinci ani de Prima Evadare

Ieri, duminică, a avut loc Prima Evadare. Cel mai mare şi mai popular concurs de bicicletă off road din România şi din Europa de Est. Atât de popular încât timp de 5 ani numărul de participanţi este într-o continuă creştere (anul 2011 nu se pune ;).

Câştigătorii la categoria Family. Foto: Dan Mazilu


Reţeta de succes se pare că este una folosită şi de afacerile de succes: „Keep it simple” şi totul va fi bine. Avem un singur traseu pe care se dă toată lumea, indiferent dacă e băiat sau fată, indiferent de vârstă sau condiţie fizică. Istoria maratonului este şi ea interesantă. Dacă la prima ediţie din 2009 la finiş au fost 453 de persoane, în 2010 aveam deja aproape dublu, 800 de finişeri, în 2011 (anul cu mega noroaie) au fost 571 de finişeri, iar în 2012 au fost 1.962 de finişeri, potrivit rezultatelor de pe site. Mai relevante ar fi cifrele înscrişilor întrucât mai important este cine şi-a exprimat dorinţa de a participa decât cine a fost şi în stare să termine cursa. Dar informaţia asta nu am găsit-o pe site. După care vine anul în curs cu 2.370 de finişeri (în timpul maxim de 5:30) şi 2.927 de înscrişi. Cu alte cuvinte jos pălăria organizatorului NoMad Multisport pentru capacitatea de a administra atâtea persoane şi atâtea alte activităţi care se desfăşurau în acelaşi timp.

Câştigătorii la categoria Cyclocross. Foto: Dan Mazilu


Startul s-a dat din acelaşi loc devenit tradiţie, Academia de Poliţie din Bucureşti, însă pentru ca plutonul să fie mai rarefiat a mai fost adăugată o buclă de 3 km dar care nu a fost suficientă. De asemenea la start participanţii au putut intra în funcţie de numărul de concurs primit, iar numărul de concurs a fost alocat în funcţie de rezultatele de la ediţia anului trecut. Astfel cei cu rezultate mai bune puteau pleca mai din faţă.

Câştigătorii la categoria Masculin 15-19 ani. Foto: Dan Mazilu


Per ansamblu concursul a fost interesant şi deloc plictisitor în ciuda banalităţii traseului. Startul s-a dat în forţa cu viteze de peste 40 kmh pe asfalt care au avut, din păcate, şi urmări negative. În faţa mea, la 20-30m, a avut loc un accident în pluton demn de Turul Franţei, cu biciclete în aer şi ciclişti speriaţi. Era bine însă că la orice frânare sau oprire se ţipa cu toată forţa „încet, ai grijă!” pentru ca lumea să nu intre cu 30 la ora în plutonul oprit.

Câştigătorii la categoria Masculin 20-29 ani. Foto: Dan Mazilu


Apoi, în ciuda banalităţii traseului acesta a fost variat. Drumurile de ţară late ascundeau sub iarbă capcane în forma brazdelor întărite, potecile înguste ascundeau rădăcini care te puteau fura, pietrişul se juca cu direcţia ta etc. Până la urmă erau destul de puţine locuri unde puteai pedala relaxat şi odihni pentru următoarea secţiune deosebită.

Câştigătorii la categoria Masculin 30-39 ani. Foto: Dan Mazilu


Alternanţa drumurilor de pământ însorite cu potecile umbroase din pădure a fost numai bună. De fiecare dată când intrai în pădure te trezeai din leşinul căpătat în soare. Single track-urile parcurse în viteză printre copaci şi tufişuri îţi puneau la încercare tehnica de pedalare în timp ce drumurile drepte prin soare dintre păduri îţi testau anduranţa.

Câştigătorii la categoria Masculin 40-49 ani. Foto: Dan Mazilu


Pe lângă nenumăratele dovezi de Fair Play pe care le-am văzut pe traseu, ciclişti ajutându-se între ei cu o pompă, o reparaţie de pană, un bidon cu apă, am văzut şi auzit şi pe zmeii care veneau tare din spate zbierând „faceţi loc” doar ca să pice laţi pe margine cu limba de un cot peste 10 km. Copii, care mai au de învăţat iar Prima Evadare este un prim pas foarte bun pentru ei.

Câştigătorii la categoria Masculin peste 50 ani. Foto: Dan Mazilu


Organizarea a fost excelentă. Cel puţin de la mine, din direcţia unui simplu participant, aşa s-a văzut. Înscrieri bine organizate, startul s-a dat la timp, traseul bine marcat, puncte de alimentare bine aprovizionate, acoperire media foarte bună, servicii de spălare a bicicletei, servicii de întoarcere în oraş cu autobuzul, servicii de asistenţă şi evacuare bine gândite, iar zona de finiş pur şi simplu “maximă”. O adevărată serbare şi un omagiu adus bicicletei şi mersului pe bicicletă din plăcere la care se poate adăuga un strop de adrenalină, strop care eşti liber să îl dozezi. Păcat că nu toată lumea a fost în spiritul acesta pozitiv dând dovadă de lipsă de sportivitate. Puteţi citi despre ce a fost vorba aici.

Podiumul domnişoarelor. Au fost premiate primele 7 poziţii. Foto: Dan Mazilu


Ca de obicei însă, minusul acestui maraton este traversarea Centurii Bucureştiului, traversare care se face cu oprirea traficului auto. Din păcate acest fapt este o problemă pentru că nu toată lumea împărtăşeşte bucuria noastră de a pedala, in special şoferii indisciplinaţi. Pentru anul viitor trebuie neapărat ca traversarea să se facă pe deasupra sau dedesubt.

Câştigătorii la categoria Elite Open. Foto: Dan Mazilu


După 5 ani şi 5 ediţii reuşite Prima Evadare încă deţine recordul la multe dacă nu toate capitolele unui concurs de mtb. Totuşi, după 5 ani ar fi cazul ca în 2014 să mai vedem şi ceva nou: startul din Bucureşti din Pţa Victoriei sau Pţa Presei Libere, traversarea Centurii altfel, eventual lungimi noi de traseu cu finiş în acelaşi loc etc.

Şi o fotografie mai serioasă la Elite Open. Totuşi să vedem despre cine este vorba. Au fost premiate primele 7 poziţii. Foto: Dan Mazilu


Câştigătorii au fost pe măsura nivelului lor iar premiile la fel, pe măsura organizatorului. Din păcate la categoria Elite lucrurile nu au stat atât de bine. Lipsa de Fair Play s-a văzut când Wouter Cleppe, câştigătorul ediţiilor din 2011 şi 2012 nu a mai fost lăsat să concureze la nivelul său maxim. Detalii despre incident puteţi citi aici.

Mulţumim NoMad Multisport pentru un eveniment atât de bine pus la punct şi aşteptăm cu interes ediţia de anul viitor.

Foto copertă: George David
 
Browserul este învechit!

Actualizați browserul pentru a vizualiza corect acest site.

Actualizați browserul acum! ×