Forum

Subiect: BIKE XCS

#113650

Alin Mereanu
Postat de Alin Mereanu
Subiect deschis de la 1 aprilie 2017 la 10:31
Raporteaza
Buna ziua ,

La sfarsitul lunii ianuarie mi-am cumparat o bicicleta Drag Hardy Comp de la BIKE XCS cu care am apucat sa ma dau undeva pe la inceputul lunii martie datorita vremii.

Dupa 3 saptamani de utilizare ( plimbari seara) am auzit un zgomot la roata din spate si freehub-ul s-a blocat in timp ce eram in mers, am tras o sperietura zdravana cand am simtit ca pedalele imi dau in picioare.. Am oprit, si m-am indreptat spre casa pe langa bicicleta, intre timp am inceput sa aud sunetul clichetilor care se auzeau mult mai incet.

A doua zi m-am dus la Bike XCS si le-am prezentat problema, au zis ca dureaza 3-4 zile lucratoare pana primesc ei raspuns de la producator, si pot sa imi iau bicicleta sa ma mai plimb cu ea, ca e functionala si NU se va intampla nimic. Am decis sa las bicicleta sa o repare.

Totodata i-am rugat pe baieti sa imi alinieze roata, pentru ca era foarte aproape de bratul din stanga 2mm. Mecanicul s-a apucat sa puna roata pe pozitie, sa stranga quick releasul foarte tare si sa imi zica : "s-a rezolvat problema", fiind inginer auto, am cunostinte despre strangerea filetelor, si i-am explicat ca acel quick-release poate ceda si nu e normal sa aplice asemenea forta. Mecanicul a desfacut quick-releasul (cu o surubelnita ceva mai mare) si a zis ca o va repara.

Dupa 4 zile in care nu am primit nici-un semn, ma duc la magazin, unde gasesc bicicleta mea afara, lipita de alte biciclete, intru in magazin si baietii imi zic ca e gata, ca au desfacut, nu are nimic butucul, dar e acelasi sunet pentru ca a ramas vaselina in freehub. ma uit la bicicleta, acelasi sunet , roata in aceeasi pozitie.. Ii rog pe baieti sa faca si roata, iar ei incep sa imi spuna ca nu acopera garantia aceea roata .etc etc , dar o fac ei si sa vin a doua zi.

A doua zi, ma uit mai atent la bicicleta si vad ca au desfacut o piulita, cea din imagine, atunci mi-am dat seama cat de NEPROFESIONAL se lucreaza in acest service, am incercat sa le explic ca nu asa se demonteaza, iar ei au inceput cu texte: " acum toti ne credem mecanici de biciclete" , " am desfacut piulita cu cheie de conuri, astea sunt cheile pe care le avem", " daca esti inginer sa te duci la SHIMANO sa ii inveti si pe ei cum se strang piulitele"," la toate bicicletele raman astfel de urme dupa ce le demontam".
Decizia dealer-ului: " du-te cu bicicleta la producator, pentru noi bicicleta e functionala", le-am zis ca las bicicleta sa o trimita ei si ma lovesc de un raspuns: " poti sa lasi bicicleta aici daca nu poti sa o iei acum (venisem pana la magazin cu bicicleta unui prieten) si o iei altadata si o duci la producator sa iti faca contraexpertiza
Am luat bicicleta, am adus-o acasa (o tin pe dreapta pana primesc raspuns de la producator) incep sa ma uit atent, pe langa urmele de degete murdare, gainati de pasari (nefiind o problema ca se curata) mai observ si cateva zgarieturi pe bicicleta, ma uit la roata spate, era aliniata, dar tensiunea pe spite inegala, acelasi sunet sacadat al freehub-ului ( vezi video: https://www.youtube.com/watch?v=3F5srG_kTW8 )

Am comparat sunetul clichetilor de la bicicleta mea cu sunetul clichetilor unei biciclete (acelasi model doar cu roti de 29) si se poate observa ca intensitatea sunetului este mult mai mica : https://www.youtube.com/watch?v=iFswTg1QLU0

Probabil dealer-ul avea dreptate ( a ramas niste vaselina la clicketi ) dar nu cred ca s-a ajuns pana la demontarea freehub-ului.

Aceasta este patania mea cu Bike XCS, va scriu pentru a evita si voi astfel de reparatii.

Spor la pedalat!
Postat de Alin Mereanu la 1 aprilie 2017 la 10:31
0
0
si care e pe la urma problema? nu functioneaza butucul? sau esti deranjat de sunetul butucului?
Postat de Marin Popescu la 1 aprilie 2017 la 14:04
0
0
si care e pe la urma problema? nu functioneaza butucul? sau esti deranjat de sunetul butucului?
Postat de Marin Popescu la 1 aprilie 2017 la 14:04
0
0
Consider că nu e cazul să dai un nume atât de agresiv topicului. Îţi înţeleg nemulţumirea şi starea de nervozitate, dar să nu generalizăm. Am intrat în acel service de nişte n ori, de fiecare dată băieţii m-au servit sau rezolvat cu profesionalism. În condiţiile în care ce au făcut ei puteam face şi singur acasă, doar că îmi era lene şi silă să mă murdăresc. Iarăşi ! Deci, ştiind să-mi remediez singur defecţiunile, am putut aprecia cu ochiul cunoscătorului calitatea lucrărilor executate de ei. Şi am fost mulţumit, de aceea am şi revenit la ei. Pot adăuga şi că m-au servit atunci când alţii fie s-au ferit să se bage, fie mă rezolvau peste 3 zile. Nu, mersi, eu am nevoie de bicicletă nu peste 3 zile, nu azi, ci ieri.
Cât priveşte problema ta, nu înţeleg nişte chestii:
- te plimbai şi s-a blocat freehub-ul. Zici tu. Te duci cu ea la service şi băieţii constată că nu e nimic blocat, roata, bicicleta pot fi folosite. Deci, ori nu era blocat, ori s-a deblocat singur, ori... ?!
- am văzut QR-uri strânse cu sălbaticie fără a le ceda filetele şi QR-uri strânse superficial la care a cedat axul, s-a secţionat de la jumătate ca un băţ de chibrit. De ce l-au strâns atât de tare ? Nu ştiu. Nu e normal, nu am nicio explicaţie.
- în videoclip se vede cum roata fulează. Pare sau este descentrată ?
- butucii celor două biciclete sunt identici ? Acelaşi brand, acelaşi nr de pinioane ?
Postat de Vladone Nasta la 1 aprilie 2017 la 19:31
0
0
Salut Vladone Nasta,

Vroiam sa te intreb cand ai fost ultima data in acel service? poate acum au alt mecanic.
Contrapiulitele de la butucul tau arata la fel?

Raspunsul la intrebarile tale:

Mergeam cu bicicleta , s-a blocat freehub-ul, m-am oprit si am mers pe langa bicicleta cu pedalele invartindu-se, cu gandul sa ma indrept spre casa (din parcul Izvor spre Crangasi), cand am ajuns la Teatrul Bulandra, am inceput sa aud freehub-ul si pedalele nu se mai invarteau, am pedalat cu grija pana acasa .

Problema este ca acel sunetul al freehub-ului este discontinuu si se aude foarte incet dupa acest incident, ceea ce mie imi ridica cateva semne de intrebare, ceva ce se invarte ar trebui sa aiba un sunet continuu, nu sacadat. Dupa "reparatie" e acelasi sunet (sunetul din video). Personal imi e teama sa mai utilizez aceasta bicicleta, mai ales sa ies cu ea pe strada. Momentan utilizez bicicleta unui prieten. Motivul pentru care mi-am cumparat o bicicleta noua este pentru a nu avea probleme, nu pentru a merge pe langa ea.

Problema cu filetul strans foarte tare am studiat-o in facultate, am avut un capitol intreg pentru asamblari filetate. Ca sa fiu scurt pe tema asta: o strangere puternica duce la alungirea surubului (QR in cazul nostru), o strangere foarte puternica, duce la ruperea surubului. Motivul pentru care a strans mecanicul QR-ul atat de tare: pentru a alinia roata , sa fie la aceeasi distanta intre brate si sa fie sigur ca nu se muta de acolo (asta mie imi arata lipsa de profesionalism).

Roata a fost aliniata prin centrare in cadrul unei interventii de garantie , daca invart incet roata pare dreapta, chiar daca ating cercul in timp ce se invarte nu se simte ca ar fula, daca o invart repede reiese ce e in video. Am observat ca si tensiunea spitelor e inegala.

Cele doua biciclete sunt identice Drag Hardy Comp 2016, a mea fiind cu roti de 27,5' iar cealalata de 29'.

Cat despre piulitele hexagonale late, poti citi in STAS (standard de stat) 6915. O sa caut si standardul international ISO si DIN pentru cei de la SHIMANO, ca mesterul din magazin m-a trimitea pe mine sa ii invat pe cei de la SHIMANO.

Bicicleta aceasta nu o pot repara in regim propriu pentru a nu pierde garantia.

Multumesc pentru opinia ta Vladone Nasta, ma bucur daca tu nu ai avut parte de astfel de incidente. Astept raspuns la intrebarile de mai sus.
Postat de Alin Mereanu la 1 aprilie 2017 la 20:54
0
0
"Contrapiulitele de la butucul tau arata la fel?"

Cu siguranţă nu. Am construit o roată la ei, dar de montajul pe bicicletă m-am ocupat personal. În plus, revizia butucilor mi-o fac singur, atât cât se poate interveni asupra unor butuci capsulaţi.
La fel de posibil este ca acele roţi, construite într-o fabrică, pe bandă rulantă, să fi avut/să aibă contrapiuliţele atât de tare strânse încât desfiletarea să fie extrem de dificilă, au încercat, cheia a alunecat şi a muşcat din hexagon, probabil că nici nu le-au putut desface.

" cand ai fost ultima data in acel service? poate acum au alt mecanic."

Poate... eu nu am mai fost de prin octombrie. Erau doi mecanici de care eu am fost mereu mulţumit. Cine mai e acum... nu ştiu.
Postat de Vladone Nasta la 1 aprilie 2017 la 21:25
0
0
Stii cum functioneaza clichetii nu? Sunetul variaza in functie de cantitatea de vaselina, daca arcurile functioneaza intr-un mediu mai vascos angajamentul produce mai putin sunet. Daca tie ti s-au blocat pedalele cred ca e clar ca umplerea butucului la tine e la limita de sus a functionalitatii, e normal ca sunetul sa fie cel mai estompat posibil.

Iar variatia aia a sunetului pe parcursul unei rotatii e ceva foarte comun, nu e nici un motiv de panica. ori e axul putin stramb, ori clichetul ala buclucas care era blocat pe inchis e acum blocat pe deschis si forta clichetilor nu e uniform distribuita de jur imprejurul casetei... atat timp cat axul nu are joc si nici pinioanele fata de spite, totul e ok.

Nu te astepta daca ajungi la service cu o problema intermitenta rezolvata intre timp de la sine sa primesti alt raspuns. Oricum la butucii ieftini freehubul nu se desface, deci nu au cum sa se uite in el. Ori il schimba ori nu. Daca la tine e functional, nu vad de ce l-ar schimba.

Daca ai emotii sa nu se repete, baga freehubul in diluant sau motorina sau da-i cu wd40 :))))

In rest, cu tensiunea inegala, cred ca ai prea multe pretentii de la nivelul asta de echipare :))
Postat de BikeBits Web Shop la 2 aprilie 2017 la 12:44
0
0
O tensiune inegala pe spite, este absolut normala, avand in vedere ca spitele de pe partea cu caseta sunt mai scurte ca cele de pe partea cu discul.
Postat de Alex Alex la 2 aprilie 2017 la 13:04
0
0
O tensiune inegala pe spite, este absolut normala, avand in vedere ca spitele de pe partea cu caseta sunt mai scurte ca cele de pe partea cu discul.
Postat de Alex Alex la 2 aprilie 2017 la 13:04
0
0
Salut Alex Sandu,

In primul rand vreau sa iti multumesc pentru raspuns. Desi ar fi o rezolvare temporara aceea de a demonta freehub-ul de pe roata si a il pune intr-un mojar cu degresant, cred ca solutia cea mai buna ar fi servisarea lui.
Sambata seara, am demontat freehub-ul de la bicicleta unui prieten (se auzeau zgomote ciudate in interior). Dupa ce am construit o cheie cu doi dinti pentru demontarea freehub-ului, nu mare mi-a fost mirarea cand am gasit bilele fara vaselina, ruginiti, si aproape lipiti de carcasa exterioara a freehub-ului. Am imersat toate piesele in cherosen (care are proprietati degresante mai ridicate decat motorina), am cumparat bile noi, am gresat suprafata dintata cu vaselina siliconica, iar bilele cu vaselina LB 100, am montat piesele, iar rezultatul a fost un freehub cu sunet continuu si cu un sunet net superior .

Cum ai zis si tu, la butucii entry level nu se baga sa ii repare, asta cred ca au facut si in cazul meu. Deranjant e faptul ca cei de la service sustin ca au demontat, au verificat si e totul in regula.

Acum nu ramane decat sa astept raspunsul producatorului, iar daca nu obtin un raspuns favorabil, nu imi ramane decat sa demontez acel butuc si sa il repar in regim propriu ( si sa inlocuiesc piulita aia care imi sta pe creier, voi monta alta cu cheie normala).

Ce s-ar intampla daca eu, in domeniul auto, as strange suruburile de amortizoare cu chei de conuri? le-ar mai demonta cineva? sau inlocuim autovehiculul dupa ce se uzeaza amortizoarele???

Cat despre nivelul de echipare, eu cred ca ar trebui sa am pretentie la o fiabilitate mai mare de 100 km (doar prin oras) de la o bicicleta de 2700 lei... Nu crezi?

Alex Alex,

Ai dreptate, spitele de pe partea pinioanelor sunt mai tensionate, este normal , dar eu ma refeream la tensiunea comparativa a spitelor alaturate. Cat despre lungimea spitelor, la roti cu butuci normali, este egala de pe o parte pe alta, daca faci niste masuratori si analizezi fenomenul prin doua triungiuri dreptungice, in care spita este ipotenuza pentru fiecare triunghi in parte, vei vedea ca diferenta este de 1-2 mm. Aceasta diferenta se compenseaza din lungimea filetului spitei care este mai mare decat lungimea filetului niplului.

Multumesc mult, nu am vrut sa te critic, am vrut doar sa iti ofer o informatie, analizata la o roata de bicicleta Specialized Hardrock de la care a trebuit sa indrept cercul ==> spitele aveau aceiasi lungime.

Nu vreau sa ma dau "mecanic de biciclete" dar de joi, de cand am primit raspunsul lor , am servisat 3 biciclete ale prietenilor (gratuit) doar sa vad cat de greu poate fii. Inclusiv demontat si indreptat cercul de pe o roata, cat si spitarea rotii.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri, apreciez mult informatiile pe care mi le dati.
Pentru cei din BUCURESTI, servisez butuci de roti cu 10 lei (pretul vaselinei).
Postat de Alin Mereanu la 3 aprilie 2017 la 00:40
0
0
Spitele de aceeasi lungime din cunostintele mele, se pot folosi la butucii cu flanse inegale. Poate de aceea aveau aceeasi lungime spitele. Recomandarea mea, ar fi sa nu construiesti roti, daca nu ai niste cunostinte bine puse la punct. Ce este bun la o masina, nu este intotdeauna bun si la o bicicleta. Vaselina siliconica are un grad mai mare de vascozitate, ca vaselina folosita de producator si iti poate lipii clichetii de caseta si nu vor mai agata.
Postat de Alex Alex la 3 aprilie 2017 la 07:03
0
0
Spitele de aceeasi lungime din cunostintele mele, se pot folosi la butucii cu flanse inegale. Poate de aceea aveau aceeasi lungime spitele. Recomandarea mea, ar fi sa nu construiesti roti, daca nu ai niste cunostinte bine puse la punct. Ce este bun la o masina, nu este intotdeauna bun si la o bicicleta. Vaselina siliconica are un grad mai mare de vascozitate, ca vaselina folosita de producator si iti poate lipii clichetii de caseta si nu vor mai agata.
Postat de Alex Alex la 3 aprilie 2017 la 07:03
0
0
Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.

Promovarea ta aici !

Solicita acum promovarea afacerii tale pe platforma noastră. DirtBike.ro este site-ul comunităţii de cicliști și portalul numărul unu din România cu anunțuri de vânzare de biciclete, piese, accesorii si echipamente.